Başlı Başına Bir Şifa Kaynağı! Püf Noktalarıyla Ev Yapımı Elma Sirkesi Tarifi...
Sirkenin her alanda faydası saymakla bitmez. Özellikle de ev yapımıysa. İşte hem temizlik için hem, salatalarda, hamur işlerinde rahatlıkla kullanılabileceğiniz ev yapımı elma sirkesi tarifi..
Dünyaca virüsle savaştığımız bu günlerde hijyenin önemini her zamankinden daha iyi anlıyoruz.
Meyveleri, sebzeleri sirkeli suda bekletmek aslında mutfakta her zaman alışkanlık edilmesi gereken işlerden biri. Sirkenin her alanda faydası saymakla bitmez. Özellikle de ev yapımıysa. İşte hem temizlik için hem, salatalarda, hamur işlerinde rahatlıkla kullanılabileceğiniz ev yapımı elma sirkesi tarifi...
ELMA SİRKESİ TARİFİ
Kavanozu dolduracak kadar (yaklaşık 2 kilo) organik istediğiniz herhangi bir elmayı (taze olmak zorunda değil) yıkıyoruz.
Elmaları ayıklayıp kabuklarıyla birlikte 2'ye veya 4'e bölüyoruz. Kavanoza elmaları doldurup 3 yemek kaşığı balı ekliyoruz.
Üzerine kavanozu dolduracak şekilde klorsuz içme suyu ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Kavanozun ağzını temiz bir tülbent ve lastik yardımıyla kapatıyoruz.
Oda sıcaklığında ışık almayan bir ortamda elmalar dibe çökene kadar her gün (yaklaşık 20 gün) karıştırıyoruz.
20 günden sonra üstte kalan birkaç elma olursa onlarla uğraşmayın alın. Karıştırma sürecinden sonra sirkenin ağzını tekrar tülbent ile sıkıca kapatıp yine karanlık bir ortamda 1-2 ay artık karıştırmadan bekletiyoruz.
Sirkeniz bekledikçe güzelleşecek ve berraklaşacaktır.
Bu süreç sonunda ise yine bir tülbentle sirkeyi süzüyoruz. Süzdükten sonra küçük kavanozlara doldurup tortusu dibine çökene kadar ağzını tülbentle kapatıp bekletmek gerekiyor.
PÜF NOKTALARI!
KLORSUZ SU KULLANMAK
Çünkü klor sirke bakterilerinin gelişimini engeller. Sirkeniz KEF yapar. Bu da sirkenizi zamanla öldürür. Suyunuz bakterilerin gelişimi için nekadar elverişli ise sirkeniz okadar kaliteli olacaktır.
HER GÜN KARIŞTIRMAK
Meyveler dibe çökünceye kadar Çünkü sirkenizin içinde oluşmakta olan sirke bakterilerinin bol oksijene ihtiyacı vardır. Her gün karıştırılmalıdır ki bakteriler oksijenlensin, güzel gelişsin. Bakterilerin sağlığı sirkenizin lezzetini ve kalitesini belirler. (
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.