Başkentte üniversite-sanayi işbirlikleri: İşte Ankara’nın Teknokentleri…
Başkentte AR-GE ve inovasyon çalışmaları yürütülerek yeni teknolojik ürün ve hizmet üretilen Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden 10 tane bulunuyor. İşte Ankara’nın Teknokentleri…
Ankara’da üniversite ve sanayi işbirliğiyle teknolojik ürün veya yazılım üretildiği, teknolojik bir buluşun ticari bir ürün, yöntem veya hizmete dönüştürüldüğü 10 tane Teknoloji Geliştime Bölgesi (Teknokent) bulunuyor.
2001 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu faaliyete geçen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nden (TGB) -bir diğer adıyla Teknokent- başkentte 10 tane bulunuyor. 4 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte Ankara’da 3 tane daha kurulması planlanan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sanayi kuruluşlarını, araştırmacılar ve üniversiteler ile buluşturarak teknolojik üretime yönelik yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirmelerini sağlıyor. Teknokentlerde üretilen yeni teknolojik ürünler, çalışmaların ardından ticari bir ürün, yöntem veya hizmete dönüştürülerek ülke ekonomisine yanı sıra istihdama katkı sağlıyor.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ NEDİR?
Teknoloji Geliştirme Bölgesi(TGB), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından “Yeni veya ileri teknolojide mal ve hizmet üretmek isteyen girişimcilerin, araştırmacı ve akademisyenlerin sınaî ve ticari faaliyetlerini üniversitelerin yanında veya yakınında yürütebilmelerine ve bu üniversitelerden yararlanabilmelerine imkân vermek için kurulmuş akademik, sosyal ve kültürel siteler” şeklinde tanımlanıyor. 2001 yılında çıkarılan kanun ile birlikte faaliyete geçen bölgelerde amaç, üniversiteler ve AR-GE Merkezleri ile sektörlerin arasında işbirliği sağlanarak; teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek, ürün kalitesini, standardını ve verimliliğini yükseltmek, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji yoğun üretim ve girişimciliği desteklemek şeklinde sıralanıyor. Bununla birlikte Teknoloji Geliştirme Bölgeleri geliştirdikleri ürün ve hizmetlerle yatırım olanakları ile vasıflı ve araştırmacı kişilere iş imkanı yaratmanın yanı sıra teknoloji transferine yardımcı oluyor.
İŞTE ANKARA’NIN TEKNOKENTLERİ…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye 86’sı faaliyette 14’ü altyapı çalışmaları süren 100 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunuyor. Şu anda Ankara’da faaliyette 10 Teknoloji Geliştirme Bölgesi bulunurken; 4 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte bunun 13’e çıkarılması planlanıyor. Sanayi kuruluşlarını, araştırmacılar ve üniversiteler ile buluşturarak teknolojik üretime yönelik yeni ürün ve üretim yöntemleri geliştirilen, üretilen yeni teknolojik ürünlerin; çalışmaların ardından ticari bir ürün, yöntem veya hizmete dönüştürülerek ülke ekonomisine yanı sıra istihdama katkı sağlayan Teknoloji Geliştirme Bölgelerini (Teknokent) İlksayfa Gazetesi olarak derledik.
1. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi
ODTÜ Teknokent kurulması ile ilgili çalışmalara 1980’li yılların sonunda başlanmıştır. 2000 yılında ilk binası hizmete giren ODTÜ Teknokent, Türkiye’nin ilk Teknoloji Geliştirme Bölgelerinden biridir. ODTÜ Teknokent’te, yüzde 70’den fazlası ODTÜ Teknokent’te kurulmuş şirketlerin oluşturduğu 450'nin üzerindeki şirket, yüzde 90’ı üniversite mezunu, doktora veya yüksek lisans mezunu olan 10.000’den fazla personel ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü 170.000 m2 kapalı alanı bulunmaktadır. Faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 50’si yazılım-bilişim, yüzde 20’si elektronik, yüzde 15’i makine ve tasarım, yüzde 6’sı medikal teknolojiler, yüzde 6’sı enerji ve çevre, kalan yüzde 3’ü ise ileri malzeme, tarım, gıda, uzay-havacılık, otomotiv gibi diğer alanlarda Ar-Ge çalışması yürütmektedir.
2. Ankara Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Bilkent Üniversitesi)
Bilkent CYBERPARK, Bilkent Üniversitesi ve Bilkent Holding tarafından 2002 yılında kurulmuş olup Türkiye’nin ilk özel üniversite teknokentidir. Bilkent Cyberpark, çeşitli sektörlerde 250’nin üzerinde ileri teknoloji firması, 5 Araştırma Merkezi ve 4000’e yakın AR-GE personeli ile teknoloji tabanlı girişimcilik ekosisteminde önemli bir yere sahiptir.
3. Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2003 yılında kurulmuştur. Vizyonunu “Ulusal ve uluslararası düzeyde ileri teknoloji ve inovatif Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan girişimci ve ekosistemin ilgili tüm paydaşları için çağdaş bir cazibe merkezi ve nihayetinde güçlü bir teknoloji üssü olmaktır”, misyonunu ise “ Yüksek katma değerli, Ar-Ge’ye dayalı ileri teknoloji ürün ve hizmetler üreten ulusal girişimcilerin, firmaların, global markaların ortaya çıkmasını sağlayan bir teknoloji ve inovasyon merkezi olmak, Üniversite ve Sanayi iş birliği içerisinde tarafların birbirleri ile bilgi ve teknoloji transferinde bulundukları, uygun altyapı, üstyapı ve benzeri hizmetleri en kaliteli şekilde aldıkları ekosistemi yaratmaktır” şeklinde açıklamaktadır.
4. Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2007 yılında kurulan Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde firmalar 2009 yılından itibaren AR-GE faaliyetlerine başlamıştır. Şu anda 100’den fazla firma, 800’den fazla personel, 40’dan fazla akademik spin-off, 500’den fazla ticarileşmiş ürün, 200’den fazla patent ve 900’den fazla projesi bulunmaktadır. Teknokentte 140’dan fazla ofis ve sosyal alanlar bulunmaktadır.
5. Gazi Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
Mayıs 2008’de Gazi Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi’nde faaliyete geçen Gazi Teknopark’ta binden fazla çalışanın bulunmaktadır. Yeni kurulmuş ve gelişmekte olan küçük firmaların desteklendiği kuluçka merkezi, yönetim birimleri, toplantı salonları, kafeteryası ve çeşitli sosyal alanları ile hizmet veren Teknoparkta 140 firma bulunmaktadır.
6. Ankara Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2014 yılında kurulup, 2017 yılında faaliyetlerine başlayan Ankara Teknopark’ta başlıca savunma ve havacılık, elektronik, medikal, makine, ve yazılım teknolojileri alanlarında ar-ge ve tasarım faaliyetleri yürüten 150’nin üzerinde girişimci firma ile 200’ün üzerinde devam eden proje bulunmaktadır.
7. OSTİM Ekopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2014 yılında kurulmuştur. 3 ayrı yerleşkede yüzden fazla AR-GE, yazılım ve tasarım ofis bulunmaktadır.
8. ASO Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2008 yılında kurulup, sürekli büyüme ve gelişme gösteren ASO Teknopark 2017 yılında Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ek alanı faaliyete geçmiştir. ASO Teknopark’ın hedefleri arasında 10 yıl içerisinde 200.000 kişiye istihdam sağlamak; 400’den fazla şirket kurulması, 10.000’in üzerinde nitelikli yazılım geliştirme ve Ar-Ge personeli istihdam etmek bulunuyor.
9. Teknohab Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2018 yılında kurulan Teknohab Teknoloji Geliştirme Bölgesi SSTEK, Aselsan, Tusaş, Havelsan, Roketsan, HAB OSB ve Gazi Üniversitesi ortaklığında çalışmalarına devam etmektedir. Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde bulunan Teknohab, savunma, havacılık ve uzay sanayinde rekabet gücünü artırmak ve teknolojik üstünlüğü sağlamak noktasında çalışmalar yürütmektedir.
10. ASBÜ Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2019 yılında kurulmuştur. Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik alanına odaklanan Türkiye'nin İlk Teknoloji Geliştirme Bölgesi’dir.
11. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2022 yılında kurulmasına karar verilmiştir. Ankara’da altyapı çalışmaları devam eden 3 Teknoloji Geliştirme Bölgesinden biridir.
12. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2023 yılında kurulmasına karar verilmiştir. Yenimahalle ilçesinde 30 bin 206 metrekarelik alana kurulması planlanmaktadır. Altyapı çalışmaları devam etmektedir.
13. Ankara Bilim Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi
2023 yılında kurulmasına karar verilmiştir. Çankaya ilçesi Lodumlu Mahallesi'ndeki 30 bin 776 metrekarelik alana kurulması planlanmaktadır. Altyapı çalışmaları devam etmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.