Başkent’te Sonik merakı

Başkent’te Sonik merakı

Başkent’te önceki gün yaşanan ve birçok ilçeden duyulan sesin, TAİ’de yapılan F-16 eğitim uçuşu sırasında yaşanan ‘sonik patlama’dan kaynaklandığının ortaya çıkması ile bu patlama türü internette en fazla aranan kelimeler arasına girdi.

Başkent’in birçok noktasından önceki gün duyulan ve vatandaşları paniğe sevk eden gürültülü sesin, TAİ Genel Müdürlüğünde yapılan F-16 eğitim uçuşu sırasında yaşanan sonik patlamadan kaynaklı olduğu ortaya çıkmıştı. 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimi gecesi de duyulan sonik patlama yeniden merak konusu olmaya başladı. “Sonik patlama” kelimesi vatandaşların internetten en çok arattığı kelimeler arasına girdi. 

SONİK PATLAMA NEDİR?

Merak konusu olan sonik patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin bir sonucudur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21 derece sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Bazı uçaklar ve jetler bu hızı aşabildikleri için sonik patlama oluşturur. Jetler, alçak uçuş yaptığından dolayı sonik patlama sesi hissedilir. F-16'lar, ses hızından daha hızlı uçabildikleri için sonik patlama meydana getirir. Ses hızını aşan F-16'ların oluşturduğu sonik patlamaların her zaman duyulamamasının sebebi bir hayli yüksekte uçmalarından dolayıdır. Eğer F-16'lar yere yakınsa kulakları sağır edebilecek derecede güçlü bir gürültü duyulur hatta insanlar yerinden dahi sarsılabilir.

VALİLİK’TEN “PATLAMA” UYARISI 

Öte yandan Ankara Valiliği, vatandaşların bir başka tedirginlik yaşamaması için Kayaş’taki bir kapsül fabrikasında kontrollü patlama yapılacağını dün sabah saatlerinde duyurdu. Kapsül fabrikasında bozuk mühimmatlar, dün saat 09.00 ile 11.00 arasında patlatılarak imhası gerçekleştirildi.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.