Başkent’te siber güvenlik zirvesi
Türkiye Bilişim Derneği tarafından, BTK’nın ev sahipliğinde Siber Güvenlik Zirvesi düzenlendi. Zirvede TDK ve BTK olmak üzere her iki kurumun başkanı da siber güvenliğin milli güvenlik ile eş değer olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK)’nun ev sahipliğinde siber güvenlik zirvesi düzenlendi. Zirvede TDK ve BTK olmak üzere her iki kurumun başkanı da siber güvenliğin milli güvenlik ile eş değer olduğundan bahsederken aynı mili ve yerli üretimin bu hususta ki önemini dile getirdiler. Konuşmacılar Zeytin Dalı Operasyonunu örnek gösterek yerli üretimin oradaki öneminden de bahsettiler.
TEKNOLOJİYE YÖN VERMELİYİZ
Zirvede açılış konuşmasını yapan TBD Başkanı Rahmi Aktepe siber güvenliğin askeri alandaki güvenliğinden bahsederken Zeytin Dalı Operasyonunu da örnek göstererek, “Bilindiği üzere artık askeri savunma sistemlerinin tamamında bilişim teknolojileleri tabanlı yazılım sistemleri kullanılmaktadır. Ülkemizin bekası için gerçekleştirilen Zeytin Dalı operasyonunda da askeri haberleşme, komuta kontrol sistemleri, silah ve sensörleri siber olarak risk oluşturmaktadır. Bu yüzdendir ki başta askeri sistemler olmak üzere siber güvenlik alanında kendi sistemlerimizi üretmemiz ülkemizin güvenliği için önemli yer teşkil etmektedir. Devlet ve özel sektör olarak bu konuya odaklanmalı bir an önce teknolojiye yön verecek hale gelmeliyiz.” Diye konuştu.
SALDIRILAR ARTIYOR
Zirvede konuşma yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan’da önceki yıllardaki siber saldıralar ile iligli rakamlarsal bilgiler verirken siber güvenliğin milli güvenlik ile eş değer olduğundan ve yerli ve milli üretimin önemine değindi. Sayan ayrıca bilişim teknolojileri ve siber saldırılar ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Bilişim Teknolojileri(BT) ekonomik ve sosyal hayatta son derece önemli değişiklikler yaratıyor. Yaşam kalitemizi bir yandan artırırken hayatımız da zorluklar meydana getiriyor. Sosyal medyadan sana gerçekliğe kadar BT hayatımızda vazgeçilmez bir unsur oldu. Ve her geçen gün daha yoğun ve karmaşık olarak siber saldırılar ile karşılaşıyoruz. Sivil güvenlik milli güvenlik ile eş değerdir. Ulusal Siber Olaylarla Müdahale Merkezi(USOM) olarak siber güvenlikle ulusal koordinasyonu sağlamak için çalışıyoruz. Siber tehditler olmaya devam ediyor ve bizde mücadelemizi 7/24 devam edeceğiz. Ülkemize yönelik siber saldırlar son dönemlerde kritik sektörlerde faaliyet yapan kuruluşlara yoğun şekilde arttı. Bir önceki yıla kat kat artarak 99 bin 600’ e yükseldi.”
BU MİLLİ MESELE
Saldırılara karşı yerli ve milli yazılımların etkili şekilde savunma olarak kullanılabileceğinden de bahseden Sayan, “Yabancı şirketlerde milyonlarca dolara alacağımız yazılımları kurumumuzdaki mühendislerimiz yalnızca aldıkları maaş karşılığında üretiyorlar. Siber güvenlikte ülkemizi daha güçlü hale getirmeliyiz. Bu bir milli meseledir.” Diyerek çalışmaları için TBD’ ye de teşekkür etti.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.