Başkent’te Maraş geçidi

Başkent’te Maraş geçidi

Bu yıl 3'üncü kez düzenlenen Kahramanmaraş Günleri, önceki gün AKM'de başladı.

Bu yıl 3'üncü kez düzenlenen Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı. Başkentlilerden yoğun ilgi gören etkinlik, pazar günü akşam saatlerine kadar sürecek. Etkinliğe gelen vatandaşların en çok ilgisini çekenler her zamanki gibi yöresel lezzetler oldu. Ziyaretçiler Kahramanmaraş'ın meşhur dövme dondurması ile Maraş cipsi olarak da bilinen kuru tarhanasını büyük ilgi gösterdi. Tanıtım günleri hakkında Habervaktim'e değerlendirmelerde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Ankara'da bulunmaktan, Ankaralıyı Kahramanmaraş ile buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Tüm Ankaralıları Kahramanmaraş'a bekliyoruz" dedi.

"İSTİKLAL MEŞALESİNİN YAKILDIĞI ŞEHİR"

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ankara'da bulunmaktan, Ankaralıyı Kahramanmaraş ile buluşturmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bu yıl üçüncü kez düzenlediğimiz tanıtım günleri, geçtiğimiz yıllara oranla katılımın ve ilginin daha yoğun olduğunu gördük" dedi. Erkoç, "Farklı güzellikleri olan bir şehrimiz Kahramanmaraş, kadim bir şehir. İstiklal meşalesinin yakıldığı ve İstiklal Savaşımızın başlattığı bir şehir, bu güzel şehrimizi Ankaralılar ile buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı, tüm Ankaralıları Kahramanmaraş'a bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

YEDİ UYURLAR CANLANDIRILDI

Kahramanmaraş Afşin'de yaşadıkları iddia edilen Ashâb-ı Kehf ya da Yedi Uyurları canlandıran Afşinli ekip, tanıtım günlerinin en çok ilgi çeken öğesi oldu. Bir köpek, peşlerinde olarak, Sumeru Dağı'na doğru yola çıkan Ashâb-ı Kehf ya da Yedi Uyurlar olarak bilinen ve Dünya'nın değişik kültürlerinde izlerine rastlanan halkını terk eden bir topluluğun hikâyesi de etkinlikte kendine yer buldu. Daha çok Ürdün ve Türkiye ile ilişkilendirilen Yedi Uyurlar'ın Efes, Mersin ya da Maraş yaşadığı çeşitli kaynaklarda yer almasına karşın bu konuda net bir bilgi yoktur. 

DÖVME DONDURMAYA AKIN ETTİLER

Kahramanmaraş denince akla gelen ilk şey olan dövme dondurmacılara Başkentlilerin adeta akın etti. Gerçek keçi sütünden yapılan ve yoğun kıvamı ile bilinen Maraş dövme dondurmasının kilosu 25 lira iken; yöreye özgü un sucuğu ile cevizli sucuk 50 liradan satıldı. 

30 YILLIK SANDIKÇI

Kahramanmaraş'ta 30 yıldır ahşap oyma sanatı ile uğraşan 45 yaşındaki Halil Maraşoğlu da kaybolmakta olan zanaatını Ankaralılar ile buluşturmak ve gelecek nesillere taşımak için tanıtım günlerine geldiğini söyledi. Yeni nesillerin ahşap oyma ve süsleme sanatına ilgi göstermediğini ifade eden Maraşlıoğlu, "En büyük sıkıntımız yetiştirecek çırak bulmak" direyerek gençlerin bu tür el zanaatlarına teşvik edilmesini istedi.

YERLİ MİLLİ CİPS: MARAŞ TARHANASI

Tanıtım günlerinde en çok ilgi gören yerel lezzet ise Maraş cipsi olarak da kurutulmuş tarhana çekti. Kahramanmaraş'ın meşhur tarhanası, çerezlik olarak cips inceliğinde de üretiliyor. Yaz aylarında üretilen tarhana, sadece çorba olarak değil cips olarak da tüketiliyor. Çocukların ve sert gıdaları tüketemeyenler için cips inceliğinde üretilen tarhana büyük ilgi görüyor. Maraş cipsi olarak da bilinen tarhana, aroma ve katkı maddesi kullanılmadan, yoğurt, dövme, su ve baharatlardan üretilerek, tamamen doğal bir yiyecek oluyor. 
Tanıtım günlerinde firik olarak da adlandırılan Maraş Tarhanasının yapım aşamaları ziyaretçilere sergilendi. Bu tarhanayı yapan ustalar, Kahramanmaraş'tan getirdikleri yoğurt, dövme ve baharatlar ile yaptıkları tahrana hamurunu, hasır arasına sıkıştırılarak incelterek, kurutmaya hazır hale getiriyorlar. 
Tarhana cipsinin kilosu 20 TL.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.