Başkentte lezzet şöleni: Depremzede esnafa destek

Başkentte lezzet şöleni: Depremzede esnafa destek

Başkent Millet Bahçesi’nde Hatay Dayanışma Günleri kapsamında Hatay’ın yöresel ürünleri satışa çıkarıldı. Yemeklerle beraber kültürel ürünlerin yer aldığı etkinlikte depremzede esnaflara destek olmak amaçlanıyor.

Hatay Turizm ve Gastronomi Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte Hatay’dan gelen depremzede esnaflar ürünlerini satışa çıkardı. Hatay Dayanışma Günleri adıyla gerçekleşen etkinlikte esnaflar yöresel birçok ürününü sergiliyor. Kömbeden dönere, dolmadan salçasına UNESCO tarafından tescilli birçok yöresel ürünün yanı sıra yazma ve süs eşyaları ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. 9 Temmuz’a kadar sürecek etkinlikte depremzede esnaflara destek olmak amaçlanıyor.

kombeci-ikinci-arbaslik.jpg

HATAY KÖMBESİ’NİN SIRRI: BAHARATIN DENGESİ

Hatay Dayanışma Günleri’ne katılan depremzede İşletmeci Safiye Turunç Nergüz, Antakya’da depremden dolayı yıkılan işyerleri için yapılan bu etkinliğe katıldıklarını ifade ederek, sattıkları Hatay kömbesi hakkında konuştu. Nergüz, kömbenin Hatay’da Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi olduğunu, özellikle Ramazan Bayramı’nda mahalledeki herkesin toplanarak kömbeleri hazırladığını ve fırınların kömbe siparişlerinden dolayı sabaha kadar çalıştığını ifade etti. Nergüz kömbenin yapılışını ise şu şekilde anlattı: “ Bizim geleneksel bir ürünümüzdür. 7 çeşit baharat, tereyağından hamuru hazırlanır. İçine de ceviz, hurma ile antep fıstığı konulur. Taş fırında pişirilir. 1 yıl boyunca bozulmadan kalabilir. Yapılırken baharatlar, baharatın dengesi ve kömbe kalıpları çok önemlidir. Tarçını ve muskatı taze çekilmiş şekilde biz hazırlıyoruz. Damla sakızı ve vanilyanın da özünü kullanıyoruz. Normalde taş fırında pişiriyoruz ama burada endüstriyel fırın kullanıyoruz. Hurmalı ve cevizli olanları kilosu 180 liradan, sade tereyağlıları ise 130 liradan satıyoruz.”

kombe-yapimiki.jpg

GERÇEK HATAY DÖNERİ BURADA

Etkinlikteki depremzede esnaflardan Mehmet Er, Antakya’da ve Samandağ’da bulunan işletmesinin yıkıldıktan sonra fuarlara katılım sağlayarak geçimlerini sağladıklarını ve Hatay yöresinin tanıtımına yardımcı olduklarını belirterek dönerin yapılış aşamaları hakkında bilgi verdi. Er, “ Gerçek Antakya dönerinin eti kuzu döşü ve dana budundan yapılır. Ayrıcalığı içindeki baharat ve 24 saat boyunca sütte bekletmemizden dolayıdır. Lezzetini Hatay yöresine ait baharatlardan alıyor. Bu yüzden adı Hatay döneri. Biz dönerin etini akşamdan süte batırarak 24 saat bekletiyoruz. Etler bu sayede yumuşuyor.

vatandas.jpg

Sonra baharatlarını karabiberini, soğanını rendeliyoruz. Sabahta erkenden kalkıp şişe geçiriyoruz. Şiş üzerinde de suyunu atmasını bekliyoruz, yoksa bozulur. Ardından da şişi asarak işe başlıyoruz. Yarım saatte pişiyor. Servisi porsiyon tabakta ve dürüm şeklinde yapıyoruz. Yanında közlenmiş biber, Samandağ biberi ve Antakya lavaşı veriyoruz. Özellikle bizim sunumumuz çok güzel yanında nohutlu bulgur pilavı da yapıyoruz. İnsanlar bundan çok memnun kalıyorlar. Porsiyonlar 150 lira dürümler 100 lira. Tüm Ankara’lıları bekleriz” dedi.

mansetici.jpg

“Künefeyi Hızlı Yeme” yarışması ile Türk Ordusu’nun Hatay’a girişinin yıl dönümü olan 5 Temmuz’da başlayan etkinlik 9 Temmuz’a kadar Başkent Millet Bahçesi’nde ziyaretçilere açık olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum