Başkent’te Dadaş rüzgârı
Bu yıl 5.’si düzenlenen Tanıtım Günleri'nde "Dadaşlar Diyarı" özellikle yemekleriyle tanıtılıyor.
Bu yıl 5. düzenlen Erzurum Tanıtım Günleri'nde "Dadaşlar Diyarı" Erzurum bütün yönleriyle tanıtılıyor. Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı'nın işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen etkinlikte Erzurum'un yöresel lezzetleri, el sanatları, Oltu taşı, doğal güzellikleri ve kültürel hayatı Başkentli vatandaşlara tanıtılıyor. Başkentli vatandaşlar ağırlıklı olarak Erzurum'un ünü il sınırlarını aşmış olan cağ kebabına, çeçil peynirine ve Oltu taşına ilgi gösteriyor.
OLTU TAŞI DÜNYAYA YAYILDI
Tanıtım günlerine Oltu taşının tanıtımını yapmak için gelen Metin Çelebi, 40 yıldır Oltu taşı imalatçılığı yaptığını belirterek," Erzurum günlerinde bizde yerimizi aldık. Burada Erzurum'un bütün kültürel öğeleri tanıtılıyor. Erzurum denilince Oltu taşı akıllara gelir. Bizde burada Oltu taşını imal ederek vatandaşlarımıza gösteriyoruz. Tanıtımını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın ilgisi oldukça güzel hafta sonu daha da kalabalık olacaktır. Bütün vatandaşlarımız Erzurum günlerine bekliyoruz. Oltu taşı ardıç ağacının fosilleşmiş halidir. Gerek kehribar gibi fosil grubu ürün olması gerekse benzer özellikler göstermesi nedeniyle "Siyah Kehribar" adıyla da anılır. Oltu taşı toprak altından çıkartıldığında yumuşak, işlenmesi kolay bir yapıdadır. Bu nedenle çeşitli süs takıları yapımında kullanılmaktadır. Özellikle Oltu taşından yapılmış tespihlerin ünü bütün Dünya'ya yayılmıştır. Oltu taşı kullanıldıkça parlar. İnsan vücudundaki elektriği alır. Ciddi bir el emeği ister. Bunun için çok değerlidir." diye konuştu.
100 LİRAYI GÖZDEN ÇIKARSINLAR
Son yıllarda ülkemizde tespihlere olan ilginin Oltu taşından yapılmış olan tespihlere de talebi arttırdığını dile getiren Çelebi, " Yoğun bir talep var. Tespihler bizim kültürümüzün önemli bir parçası bununda yeniden ilgi görmesi yaşatılması mutluluk verici. Buraya biz ürün çeşidi olarak başta tespih olmak üzere Oltu taşından yapılmış yüzükler, bilezikler birçok takı aksesuarı getirdik. Vatandaşlarımız iyi bir Oltu taşı alıyım diyorlarsa 100 lirayı gözden çıkarmaları gerekiyor. Fiyatlar işçiliğe göre değişkenlik gösteriyor.100 liradan tutunda ucu açık çok yüksek fiyatlara Oltu taşı bulunabiliyor. Ben aynı zaman Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ustasıyım. Yurtiçinde ve yurtdışında da fuarlara gidiyorum. El işçiliğinde ülkemizi temsilen birçok uluslararası fuara da katıldım. 12 yaşımda bu mesleğe başladım. Babam elimden tutup bir ustanın yanına vermişti. O gün bu gündür bu işi yapıyorum.50 yaşına geldim. Bende mesleğimiz ve kültürümüz devam etsin diye çıraklar yetiştiriyorum." ifadelerini kullandı.
VAZGEÇİLMEZ LEZZET CAĞ KEBABI
Tanıtım günlerinin en yoğun alanlarında biriside Erzurum Cağ Kebabının yapıldığı yer. Erzurum Şenkayalı olduğunu belirten cağ kebabı ustası Zafer Yeğin," 20 yıldır bu mesleği yapıyorum. Cağ kebabı kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum'un Oltu ilçesinde yapıldığı için Oltu Cağ Kebabı ‘da denilir. Özelikle kuzunun but kısmından yaparız. Erzurum yöresinde yaylarında yetişmiş kekik yemiş kuzulardan yaparız kebabı lezzeti de bundan kaynaklanıyor. Cağ kebabının lezzeti bütün dünyaya yayılmış durumda. Ben Almanya'nın Dortmund şehrinde cağ kebabı yapıyorum. Şuan yıllık iznimdeyim. Burada da kebabımızı yaptık. Biz birçok noktada cağ kebabı yapıyoruz. Türkiye'de ve yurtdışında çok fazla sayıda şubemiz var. Cağ kebabına yurtdışında da ilgi oldukça yoğun. Yapım aşamasında kuzu etinin terbiye edilmesi ve dinlendirilmesi işin püf noktası. Tanıtım günlerine bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz." şeklinde konuştu.
KAHVALTILARIN OLMAZSA OLMAZI
GÖĞERMİŞ VE ÇEÇİL PEYNİR
Erzurum'un süt ve süt ürünlerini tanıtmak için fura geldiklerini aktaran Murat Öksüz, şöyle devam etti:
" Erzurum'un Çeçil Peynirinin lezzeti oldukça meşurdur. Çeçil Peyniri yağı alınmış sütten yapılan bir peynir çeşididir. Çeçil peyniri, görüntü olarak iplik şeklinde olan bir peynirdir. Yağı alınan sütten yapıldığı için az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. Kolay bir şekilde liflerine ayrılabilir. Renk olarak kaşar peynirine benzemektedir. Çeçil peyniri, küflendikten sonra da tüketilebilir. Çeçil peynirinin faydalarına gelecek olursak. Çeçil peyniri, diğer peynirlere göre sodyum bakımından zengindir. Kemik erimesini önler. Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sistemine iyi gelir. Kronik bronşiti önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kolesterol oranı düşük olup trans yağ asidi içermediğinden sağlıklı bir besindir. Göğermiş peynirimize de yoğun talep var. Bu peynir çeşit ide Erzurum yöresine ait bir peynirdir. Yağsız çeçil peynirin 5 - 6 ay soğuk ve nemsiz yerlerde bekletilip küflendirilmesiyle elde edilir. Küfünün yenilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Aksine sağlığa yararlıdır."
İBRAHİM ETHEM ÜNAL/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.