Başkentte çaresizlik sendromu giderek arttı

Başkentte çaresizlik sendromu giderek arttı

Kişisel Gelişim Uzmanı Ali Dinler, insanları hayattan pasifize eden "öğrenilmiş çaresizlik" sendromunun Başkent'te giderek arttığını söyleyerek, "Ankara’da 12-15 yaşlarındakilerde oran yüzde 40, 50 yaş üzeri kişilerde ise yüzde 85’leri geçiyor" dedi

Kişisel Gelişim Uzmanı Ali Dinler, "öğrenilmiş çaresizlik" sendromu oranının Başkent'te arttığını açıkladı. Organizmanın göstermiş olduğu tepkilerin sonuca ulaşmaması durumunda, sonucu değiştiremeyeceğine karşı oluşan inancın "öğrenilmiş çaresizlik" sendromu olarak tanımlandığını belirten Dinler, bu durumun insanlar arasında giderek yaygınlaşmasının toplumun genel yapısını da olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi.  

ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK İNSANIN HAYATINI KARARTIYOR

Kişisel Gelişim Uzmanı Dinler, "öğrenilmiş çaresizlik" sorunu yaşayan kişilerin farkında olmadan yeniliklere, yeniden denemeye, risk almaya, hayal kurmaya, hedef koymaya kendilerini kapattığını söyledi. Bu sorunun hızlıca aşılması için doğru eğitimin önemine dikkat çeken Dinler, "Tecrübeler bir yandan insanı korurken, bazen de insanları yeni ufuklara ulaşmaktan alıkoyuyor. Hele ki tecrübe sağlayan olay olumsuz bir durumsa ve tekrar tekrar gerçekleşiyorsa, bunun etkisi daha yıkıcı oluyor. Böylece insan kendini durduruyor ve yapabileceği şeyleri dahi yapamayacağını düşünüyor’’ ifadelerini kullandı.

ORANLAR GİDEREK ARTIYOR

"Öğrenilmiş çaresizlik" ile ilgili Başkent'teki oranlar hakkında bilgi veren Dinler, "Ankara’da bir ön çalışmaya göre 12-15 yaşlarındaki kişilerde ‘öğrenilmiş çaresizlik’ oranı yüzde 40 civarında. 50 yaş üzeri kişilerde ise yüzde 85’leri geçiyor. Kadınlarda ise yaş ilerledikçe bu oran daha da fazla. Bu da toplumun kendini yeniliklere kapatmasını sağlıyor" dedi.

S. Selçuk YILDIRIM/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.