Başkent’te bisiklet kullanım oranı arttı
ABİDOSD Başkanı Murat Yumrutaş, salgın sonrası Başkent’te bisiklet kullanım oranının arttığına belirterek, satıcıların talebe karşılık vermekte zorlandıklarını söyledi.
Koronavirüs salgını ulaşım alışkanlıklarını da büyük ölçüde değiştirdi. Başkentliler “yeni normal” hayatta virüs tedbirleri kapsamında toplu taşıma araçlarını zorunlu kalmadıkça tercih etmezken, daha çok bireysel ulaşım araçlarına yöneldi. Bu nedenle bisiklet başta olmak üzere bireysel ve daha ekonomik olan ulaşım araçlarına ilgi bir hayli arttı.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği (ABİDOSD) Başkanı ve Ankara Kent Konseyi Bisiklet Meclisi üyesi Murat Yumrutaş, bu yıl koronavirüs salgınından dolayı bisiklet alımlarında patlama yaşandığının bilgisini verdi.
SATIŞLARDA PATLAMA
Bisiklet satıcılarıyla sıkça görüştüğünü anlatan Yumrutaş, “Gece 12’ye kadar bisiklet siparişi aldıklarını söylüyorlar. Salgın sonrası bisiklete talebin artması satışları arttırdı” dedi.
BİSİKLET TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI
Yumrutaş, salgından korunmak için kısa mesafelerde özellikle bisikletle ulaşım sağlayanların arttığına dikkat çekerek, “Bisikletle işe gidip gelenlerin arttığını biliyorum ve görüyorum” diye konuştu.
HEM EKONOMİK HEM KORUYUCU…
Bu süreçte bisikletin faydalarına değinen Yumrutaş, “Bisiklet, cüzdan dostu bir ulaşım aracıdır. Bisikletle ulaşım sağlayınca insanlarla aranızdaki sosyal mesafeyi korumuş oluyorsunuz. Sağlık açısından spor yapma imkanı da buluyorsunuz” diye konuştu.
BİSİKLET YOLLARINA AĞIRLIK VERİLMELİ
Bisiklet yollarına bu dönemde daha çok ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Yumrutaş, “Güvenli sürüş için bisiklet yollarının olması önemli. Hem ilçe belediyelerimize hem de Ankara Büyükşehir Belediyemize bu anlamda büyük görev düşüyor. Bu dönemde bir şeyler yapılması lazım. İlçelerde ilçe belediyeleri, ana bulvarlarda büyükşehir, turistik yerlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı, şehirlerarası yollarda ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bisiklet yollarını yapmakla mükellef” sözlerini kaydetti.
BİSİKLET PARK YERİ TALEBİ
Bisiklet yolu kadar bisiklet park yerlerinin ihtiyacına da dikkat çeken Yumrutaş şunları söyledi: “Bisiklet park yerleri ve kiralık bisikletler olsa insanlar bu bireysel ulaşım aracına daha fazla ilgi gösterir. Özellikle kamu binalarının önünde güvenli park yerlerinin olması gerekiyor. İnsanların bisikletini koyacağı yer olsa büyük oranda kullanım artar. Güvenli park edebilecekleri yerler olmadığından dolayı insanlar şehir merkezlerinde bisikletleriyle işe gidemiyor.”
Yumrutaş, bisiklet parkı için geçmişte girişimlerde bulunmalarına rağmen sonuçsuz kaldığını hatırlattı.
ANKARA’DA UNUTULAN BİSİKLET KÜLTÜRÜ
Ankara’da geçmişte bir bisiklet kültürünün olduğunu da hatırlatan Yumrutaş şunları aktardı: “Ankara’da 1950’lerde Bahçelievler’de yaşayanlar bisiklet kullanıyor. Eskiden bisiklet kültürü vardı. Daha sonralarda da var. 90’lı yıllarda Ankaray’ın her durağında bisiklet park yeri yapılıyor. Günümüzde bazı duraklarda demirler duruyor: ancak çoğunda demirler ‘bölgeyi işgal ediyor’ denilerek kaldırılmış.”
DEMOKRATİK HAK
Bisikleti daha görünür hale getirmek için desteğe ihtiyaçları olduğunu belirten Yumrutaş, “Bisikletli ulaşım demokratik bir haktır ve herkesin ulaşabilmesi sağlanmalıdır” dedi.
OSMAN AKDOĞAN/İLKSAYFA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.