Başkent'te bir günde 700 bin simit tüketiliyor

Başkent'te bir günde 700 bin simit tüketiliyor

Ankara Simitçiler Odası Başkanı Ahmet Yalçın, Başkent’te günlük 700 bini aşkın Ankara simidinin tüketildiğini açıklayarak, halk dilinde "susamlı kebap" ve "gevrek" gibi çeşitli adlarla da anılan simide ilginin arttığını belirtti.

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen ve lezzetiyle insanları kendine hayran bırakan Ankara simidi, yüz yıllardır ülkemizin has yiyeceklerinden birisini oluşturuyor. Başkent'in her köşesinde satılan meşhur Ankara simidinin ünü şehir dışını da aşmış durumda. Birçok ilde "Ankara simidi" adı altından simit yapılıp satıldığı biliniyor. Şehri gezmeye gelenlerin ise yakınlarına Ankara simidi götürdüğü görülüyor.

GÜNDE 700 BİN SATILIYOR

simitciler-odasi-ahmet-yalcin.jpg

Öğrenci ve memur kenti olarak bilinen, nüfusu 5.5 milyona yaklaşan Ankara'da hafta içi 700 bin hafta sonu ise 500 bin simit satışı gerçekleştiriliyor. Halk dilinde "susamlı kebap" ve "gevrek" gibi çeşitli adlarla anılan Ankara simidi, en az 1 TL'ye satılıyor. Simidin çeşidine göre fiyat da değişiyor. 

DİĞER SİMİTLERDE BU LEZZET YOK

Gazetemize bilgi veren Ankara Pideciler ve Simitçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Yalçın, Ankara simidinin diğer benzerlerine göre birçok ayırıcı özelliklerinin olduğunu belirtiyor. Meşhur Ankara simidinde kullanılan un, susam ve pekmezin kaliteli olduğunu ve yapım aşamasında çeşitli aşamalardan geçtiğini belirten Yalçın "Simidin günlük ve taze olması ve hamurunun herhangi bir şoklamaya maruz kalmaması Ankara simidinin farkını ortaya çıkarıyor. Gerçek Ankara simidi çıtır ve esmer olur. Bu özellik Ankara simidini diğer simitlerden ayıran temel özelliklerden bir tanesidir. Özel un, pekmez ve susam da ayırıcı diğer özelliklerdir. Simidin çıtır ve gevrek oluşu da Ankara simidinin özelliğini gösterir. Bu simidimizin Osmanlı'da saraylara dayanan bir geçmişi de bulunur " dedi. 

100 GRAMLIK SİMİTTE 10 GRAM SUSAM BULUNUYOR

Ankara simidinin günlük üretilip günlük satıldığını da kaydeden Başkan Yalçın, "Simidimiz herhangi bir şoklama veya başka bir işleme tabii tutulmaz. Simidimizin gramajı 100 gramdır ve içinde 7-10 gram arasında susam bulunur. Ankara'da hafta içi aşağı yukarı 700 bin hafta sonu ise 500 bin simit satılır" diye konuştu.  

LEZZETİ KORUMAK İÇİN DENETİM ARTIRILMALI

Camekanlarda satılan bazı simitlerin uygunsuz ortamda üretildiğini ve Ankara simidinin kalitesini düşürdüğünü belirten Başkan Yalçın, bu konuda gerekli denetimlere ilgililerin ağırlık vermesini de istedi. Başkan Yalçın, İl Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa simit üreticilerine üretim ve tüketim aşamasında eğitim vereceklerini açıkladı, gerekli hijyen kurallarına uymayan kişilere cezai işlem uygulanmasını istedi.   

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.