Başkentliler Bolu’ya akın etti

Başkentliler Bolu’ya akın etti

Başkentliler hafta sonu Bolu Gerede’de gerçekleştirilen, Tarihi Hayvan ve Emtia Panayırına adeta akın etti.

Bolu’nun Gerede ilçesinde geçmişi asırlara dayanan Hayvan ve Emtia Panayırı binlerce Başkentliyi ağırladı. Ankara’ya 110 km uzaklıkta olan Gerede’ye Başkentliler hafta sonu akın etti. Yöresel ürünlerin ve alet edevatın satıldığı pazara ilgi yoğun olurken Başkentlilerin en çok tercih ettiği ürünler bölgenin yöresel lezzeti şak şak helvasıyla köfter yani cevizli sucuk oldu. Yaşanan yoğunluk pazarcı esnafının yüzünü güldürdü. 

TARİHİ ASIRLARA DAYANIYOR

1-(10).jpeg

Gerede’de gerçekleştirilen bu festivalin başlangıç tarihi tam bilinmiyor. Bölge halkı bunun asırlara öncesine dayandığını ve atalarından aktarılarak bu kültürün halen yaşatıldığını söylüyor. Panayır bölgede ‘Mayha’ olarak da adlandırılıyor. Panayıra yalnızca bölgenin esnafı değil hemen hemen Karadeniz’in her noktasından satıcılar gelerek orada tezgâh açıyor. Panayırlar yalnızca Gerede ile de sınırlı kalmıyor. Eylül ayında Bolu ve Bartın ve Zonguldak’ın belirli ilçelerinde tarih sırasına göre devam ediyor. Pazar’da kışlık bakliyattan, canlı hayvana, alet edevattan, hazır yiyeceğe kadar pek çok ürün oluyor. Geçmişte alışverişin bu kadar yaygın olmadığı dönemler bölge halkı kışlık alışverişi için panayırın gelmesini beklediği biliniyor.

BAŞKENTLİLERDEN YOĞUN İLGİ

Ankaralıların bir kısmı ise hafta sonunu yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıkta olan Gerede’de geçirdi. Vatandaşların yoğun ilgisi çarşıda gözle görülür şekilde hissedildi. İlçenin trafiği neredeyse kilitlenirken esnafın da yüzü bu yoğun ilgiden güldü.

PAZARIN SEMBOLLERİ

1-(1)-001.jpeg

Her yıl Gerede’ye gelenler panayırın sembol yiyecekleri olan şak şak helvası, köfter ve kızarmış kaz etinin tadına bakıyor. Şak şak helvası Gerede’ye has bir çeşidi olarak satılıyor. İçerisinde şeker ve ceviz bulunan helvanın en bilinen özelliği çok sert olması ve ancak satırla doğranabilmesidir. Köfter ise bilinen adıyla cevizli sucuk Anadolu’nun hemen hemen her yerinde bulunan köftere farklı isimler veriliyor. İpe dizilen cevizlerin üzüm pekmezine batırılmasıyla oluşuyor. O da panayırın vazgeçilmezlerinden. Fiyatı diğerlerine göre pahalı olan diğer bi sembol ise kızarmış kaz. Pazarın hemen hemen her köşesinde teyzeler köyde yetiştirdikleri kazları kızartarak pazarda satıyorlar. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.