Başkentli mühendisten yeni proje: Yağmur suları değerlendiriliyor

Başkentli mühendisten yeni proje: Yağmur suları değerlendiriliyor

Kurdukları yağmur suyu hasadı sistemlerinden gazetemize bahseden Mahmut Emin Boyraz, “Su israfının önüne geçebilmek adına 2021 yılında böyle bir projeye imza attık. Suyu daha etkili ve verimli kullanıyoruz” dedi.

Su israfının önüne geçebilmek adına 2 bin metrekareden daha büyük parsellerden yağmur suyu hasadının zorunlu hale geldiğini belirten Mahmut Emin Boyraz, “Çatılardan kazanılan suyun özellikle bahçe sulamada, araç yıkamada ve çeşitli amaçlarla kullanılması söz konusu” diye konuştu.

1.jpg

BELEDİYE PARKLARINDA KULLANILIYOR

Kurdukları sistemlerin belediye parkları tarafından da kullanıldığını dile getiren Boyraz, “Bizim kurduğumuz sistem sayesinde belediyelerde, özellikle de parklarda büyük bir israfın önüne geçilmiş oluyor. Park ve bahçelerin sulamalarının buradan toplanan su ile yapılması mümkün. Ayrıca bu durum sadece binalar ve parklar için geçerli değil, seralar için de aynı şekilde geçerli. Seralarda üretilen bitkiler için de çalışmalar yapıyoruz. Bu sistemi seralarda da hayata geçiriyoruz” diye belirtti.

2.jpg

MİNERAL AÇISINDAN ZENGİN

İçerisinde direkt olarak yağmur suyu olduğundan dolayı, toplanan suyun mineral bakımından daha zengin olduğunu söyleyen Boyraz, “Ürettiğimiz sistemdeki toplanan su, diğer sulara göre mineral açısından daha zengin. Çünkü direkt olarak yağmur suyu. Herhangi bir işlemden geçmiyor. Direkt depolama aşamasına geçiyor. Ayrıca çatılardan toplanan bu sular sayesinde su baskınlarının önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca iklim değişikliğinde su israfının önüne geçmiş oluyor. Çünkü önümüzdeki yılların en büyük sorunlarından biri haline gelecek olan su sorununa, bugünden çeşitli çözüm arayışları içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

3.jpg

VERİMLİLİK ARTTI

Ürettikleri çözümlerle şehir şebekesine karışacak olan suyu depolayarak verimliliği yüzde 100’e çıkardıklarını dile getiren Boyraz, “Bizler, şehir şebekesine karışacak olan bir suyun israfını önlemek için suyu yer altı kanallarında biriktiriyoruz ve daha verimli hale gelmesi için onu sulama suyu olarak kullanıyoruz. Böylelikle normal suda bir tasarrufa gitmiş oluyoruz, şehir şebekesine karışacak olan, belki de sellere taşkınlara sebep olacak olan suyu biriktirerek daha faydalı hale gelmesini sağlıyoruz. Doğanın bize vermiş olduğu suyu biz daha faydalı hale getirerek biriktiriyoruz ve geri kazanmış oluyoruz” diye belirtti.

4.jpg

GELECEĞİN TEKNOLOJİSİ

Şehir şebekelerindeki suların biriktirilmesi gerektiğini, bu suların giderek azaldığını ifade eden Boyraz, “Bizim şehir şebekesinde biriken suya farklı alanlarda ihtiyacımız var. Tarımda, peyzajda ve bu gibi alanlarda, biriktirdiğimiz yağmur suyunun kullanımını arttırmak hem hayati önem arz ediyor. Bu, su krizinin yaşanacağı önümüzdeki yıllarda geleceğin teknolojisi olarak gördüğümüz bir teknoloji. Dolayısıyla bağ ve bahçelerde yağmur suyunun depolanması, bilinçli su tüketimi kullanımı açısından hayati bir önem arz ediyor. Bu sistemin en çok kullanılması gereken yerler esasından belediyelerdeki parklar ve bahçeler” şeklinde konuştu.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.