Başkent’in saklı güzellikleri

Başkent’in saklı güzellikleri

Hafta sonu şehrin gürültüsünden uzaklaşıp doğayı keşfetmek isteyen Başkentliler için çok sayıda alternatif bulunuyor.

Kıbrıs Kanyonu, Karagöl Tabiat Parkı, Eğriova Yaylası ve Nallıhan Kuş Cenneti baharın kendini iyice hissettirdiği bu günlerde kapalı yerlerde gezmekten sıkılan ve doğayla iç içe olmak isteyen Başkentlileri bekliyor.
Çevresinde birçok doğal güzelliği barındıran eşsiz bir hazineye sahip Ankara'da hafta sonu gezilebilecek yerlerden bazıları şöyle:   

BAŞKENTİN SAKLI CENNETİ “KIBRIS KANYONU”

Mamak’ın Kıbrıs Köyü’nde bulunan ve birçok Başkentli tarafından varlığı dahi bilinmeyen Kıbrıs Köyü Kanyonu şehir yaşamından sıkılanlar için eşsiz bir alternatif sunuyor. Roma döneminde açılan su kanalları ve birçok tarihi kalıntıyı içinde barındıran kanyon, doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve tarihi güzellikleriyle dikkat çekiyor. Karadeniz ikliminin hissedildiği ve yaklaşık bin 200 bitki türünün bulunduğu bölge doğa sporu için alternatif oluştururken, başkentlileri şehir dışına çıkmadan doğayla buluşturuyor. 8 kilometre uzunluğunda olan Kanyonda aynı zamanda binlerce fındık ağacı da yetişiyor.

KARAGÖL TABİAT PARKI

Çubuk ilçesi sınırları içerisinde olan Karagöl, doğal güzelliğiyle şehir yaşamından sıkılanlar için eşsiz bir alternatif sunuyor. Ankara’ya yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan Karagöl'ün her iki tarafı yamaçlarla çevrili, etrafı çam ve kavak ağaçlarıyla kaplı. Küçük ama derin bir krater gölü olan Karagöl, her mevsim farklı güzellikler barındırıyor. İlkbaharda yeşilin her tonunun görüldüğü gölün etrafında mangal keyfi de yapılabiliyor. Sahip olduğu göl manzarası ve doğal yapısıyla yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme imkanı sunan alan, 2011 yılında tabiat parkı olarak içerisinde bulundurduğu yeme-içme işletmeleri, tuvaletler ve çeşmeler doğa sporları için son derece ideal bir ortam sunuyor. Ayrıca gölde olta balıkçılığı da yapılırken, Karagöl'de genellikle sazan balıkları tutuluyor. Ayrıca Karagöl, motorcular tarafından da Ankara'daki tercih edilen motosiklet güzergahlarından bir tanesi. Yine doğa fotoğrafçılığı da buranın en gözde aktivitelerinden.

KEŞFEDİLMEMİŞ HAZİNE “EĞRİOVA YAYLASI”

Beypazarı ilçesi sınırları içinde yer alan Eğriova Yaylası, ağaç çeşitliliği ve ahşap evleri ile Karadeniz'in, gölü ile Abant ve Uzungöl'ün güzelliklerini taşıyor. Bin 600 metre rakımlı sarıçam, karaçam ve köknar ormanları arasındaki Eğriova Yaylası Başkent çevresinde bulunan çok sayıda doğal güzellikten sadece birisi. Keşfedilmemiş hazine olarak nitelendirilen bölgede göl ve orman manzarası gelen ziyaretçilere nezih bir ortamı sağlıyor. Ayrıca doğal yapısı ile izcilik faaliyetleri, doğa sporları, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık çalışmaları için çok uygun olan alan, yaklaşık 12 bin hektarlık ormanlık alan bulunuyor. Bölgede geyik ve tavşan başta olmak üzere yabani hayvanlara da rastlanabiliyor.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde, Sakarya Nehri Havzası'nda bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan'ın Davutoğlan köyü sınırları içinde yer alıyor. 1994'te koruma altına alınan 425 hektar genişliğindeki saha, 168'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Soyu tehlikede bulunan kara leylek, Türkiye'de en çok burada görülüyor. Kuş Cenneti'nde, Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül, kara çaylak, leylek, kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Nesli tehlikede bulunan, küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, Akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, Gökdoğan da burada yaşıyor. Nallıhan Kuş Cenneti'nde en yoğun kuşun bulunduğu mevsim, ilkbahar ve yazın ilk ayları olduğundan hafta sonu alternatifleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

Foto Galeri için tıklayın
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.