Başkent’in en büyük ticareti Amerika’yla
2017 yılında Ankara'nın en çok ihracat yaptığı ülke ABD oldu. Ankara 2017 yılında ABD ile 2 milyar 650 milyon 953 bin TL ihracat, 5 milyar 212 milyon 537 bin TL da ithalat yapıldı. Sayfa 9’da
Ankara 2017 yılında en çok ABD ile ihracat yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; Ankara 2017 yılında ABD ile 2 milyar 650 milyon 953 bin TL ihracat, 5 milyar 212 milyon 537 bin TL da ithalat yapıldı.
Öte yandan Ankara Kalkınma Ajansı'nın, TÜİK verilerinden yaralanarak hazırladığı 'İstatistiklerle Ankara 2017' Raporuna göre; Başkent'in 2011-2016 arasında en çok ihracat yaptığı ülke Çin oldu. Çin'i sırasıyla; ABD, Irak, Azerbaycan ve Almanya izledi. Ankara'nın en çok ithalat yaptığı ülke Almaya oldu. Almanya'yı sırasıyla; Almanya, ABD, Çin, İtalya ve Güney Kore izledi.
Raporda, Ankara'da dış ticaretin hızlı bir gelişim içerisinde olduğuna dikkat çekilerek, ihracatın istikrarlı bir artış içerisinde olduğuna ithalatınsa artmakta fakaf dalgalı bir seyir izlediği ne yer verilmiştir. Yine aynı rapotda, ticaret dengesi açısından ihracatın ithalatı karşılama oranındaki artışın Ankara'da dalgalı olmasına karşın; olumlu bir tablo çizdiğine yer verildi.
YÜZDE 60'LARA GERİLEDİ
2014 itibarıyla Ankara'da ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 74 olarak gerçekleşti. Ancak bu veri, Türkiye coğrafyasındaki ekonomik ve siyasi dinamiklerin etkisiyle son iki yıl içerisinde düşerek 2016 itibariyle yüzde 60'lara geriledi.
ANKARA DIŞ TİCARET AÇIĞI VERDİ
Rapora göre; Ankara'nın en çok ihracat yaptığı ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Irak, Azerbaycan ve Almanya iken en çok ithalat yaptığı ülkelerse Almanya, ABD, Çin, İtalya ve Güney Kore oldu. Raporda dikkat çekilen önemli bir husussa, ithalatta başı çeken ülkelerin ileri teknoloji üreten ülkeler olduğu ve Ankara'nın bu ülkelerin her birine karşı dış ticaret açığı verdiği ve ihracatta önde gelen ülkeler arasında gelişmiş ülkelerin olmasına karşın dış ticaret dengesinin negatif gösterilmesi oldu.
İLERİ TEKNOLOJİYE DESTEK VERİLMELİ
Raporda, Ankara'nın ihracatın ithalatı karşılama oranının halen düşük düzeyde olduğuna değinilerek, bu durumu tersine çevirmek için kısa vadede sanayi sektörünün ileri teknoloji odaklanacak desteklerin sağlanması, uzun vadede ise yenilikçi ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirecek eğitim politikalarının hayata geçirilmesi önerildi.
AB İLE TİCARET ÖNEMLİ
Raporda, Ankara'nın ve Türkiye'nin en büyük dış ticaret ortaklarından olan AB ülkelerinde yaşanan talep artışının ihracat üzerinde olumlu etki yapacağına yer verildi. Bu bağlamda da ihracatta yaşanan güçlü büyüme eğiliminin, dış ticaret değerlerine de olumlu yansıması olacağına değinildi.
Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.