Başkent’in ahşap babası

Başkent’in ahşap babası

Hamamönü Sanat Sokağı’nda Ahşap Baba olarak bilinen Nevzat Özbay, ahşap sanatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Altındağ Sanat Sokağı’nda Ahşap Baba olarak bilinen atölyede usta olan Nevzat Özbay ahşap sanatı ile ilgili gazetemize konuştu. Küçük yaşlarda dayısının hediye ettiği atın kurtlar tarafından öldürülmesi sonrası ahşaptan ok ve mızrak yapımına başlaya Özbay, “Bu işe küçük yaşta başlamak bana ustalık getirdi ve özgüvenimi geliştirdi. El-beyin birlikteliği çok önemli. Bu zamanda insanların bunalıma girmesindeki en büyük neden el beyin birlikteliğini kopmuş olmasıdır” dedi.

KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMAK ÖZGÜVENİMİ GELİŞTİRDİ

20180727_171321.jpg

5 yaşındayken dayısının hediye ettiği atın kurtlar tarafından parçalanmasına üzülüp odunlardan ok ve mızrak yapmaya başlayan ünlü ahşap ustası Nevzat Özbay ustalık dönemine nasıl eriştiğini gazetemize anlattı. Özbay, “Her köy çocuğunun ağaçla ilişkisi olmuştur. Ben de köy çocuğum ve ağaçlarla iç içe büyüdüm. İlk profesyonel işimi ilkokuldayken yaptım. Atımı kurtlar kayalardan düşürerek ölmesine sebep olmuştu. Ben de kurtlara düşman olmuş ok ve mızrak yapmaya başlamıştım. O günden itibaren 5-6 sene boyunca ilkel atalarımızın silahlarını imal etmeye başladım. Küçük yaşta bunları yapmak bana ustalık getirdi ve özgüvenimi geliştirdi” dedi.

EL-BEYİN BİRLİKTELİĞİ ÖNEMLİ

El beyin birlikteliğini küçük yaşta sağlamış olduğunu belirten Özbay, “İnsanların bunalıma girmesindeki en büyük neden el beyin birlikteliğinin kopmuş olmasıdır. Teknoloji geliştikçe bu birliktelik git gide azalmaktadır. İnsanlara elleri ile sanatsal bir şeyler yapmayı öneriyorum. El beyin birlikteliği insanın kişiliğini oluşturur. Özgüven dahi oradan gelir. İnsanlar işsiz kalmaktan korktukları için bu tür işlere adım atamıyorlar. Ben hiç korkmadım” dedi.

KAPALI EKONOMİ USTALAŞTIRIR İNSANI

Özbay “Şimdi kırsalda kapalı ekonomi yaşıyoruz, orada sabanın kırılır, öküzlerin boyunduruğu kırılır sen yapmak zorundasın. Kapalı ekonomi ustalaştırır insanı. Lise ve Üniversite hayatım boyunca sürekli çalıştım ve usta oldum. Beni aydınlatan şey bu ahşap ile uğraşmam ve becerimi geliştirmem oldu. Uluslararası sergiler yapıyoruz. Yurt dışındakiler bu işlere çok meraklılar. Ülkemizde de ilgi artmaya başladı. Bende bu hevesle gençlere sanat dersi vermeye çalışıyorum. Bu işin ustalığını öğretmeye çalışıyorum. Bu da beni mutlu ediyor” dedi.

BİR SÜRE ELLERİMİ KULLANAMADIM

Geçirdiği bir hastalık yüzünden bir süre ellerini kullanamadığını belirten Özbay, “Bu hastalığı yenebileceğim bir şey yapmam gerekiyordu. Bana bir hareket gerekiyordu. Düşündüm sürekli olarak ellerimi hareket halinde tutabilmem için ustalık yapmam lazım dedim. Resim biliyorum, tekniklerini de biliyorum. Yontu biliyorum. Tecrübelerimi ve deneyimlerimi biriktirdiğim zaman ne yapabilirim dedim. Güzel sanat, rölyef, heykel yapabilirim dedim. Birkaç yıl uğraşıp kendimi eğittikten sonra bu sonuçlara ulaştım” diye konuştu.

KÜLTÜR DENİZİNDE YÜZÜYORUZ

Ellerin sana yeter diyerek gençlere tavsiyede bulunan Özbay, çalıştığı figürler hakkında da bilgiler verdi. Özbay, “Uray-Altay Türk kültürü var, Kafkas kültürü var, İslami kültür var esinlenecek çok fazla kültür var. Müthiş bir kültür denizinde yüzüyoruz. Anadolu ise apayrı bir değer. Bu kültürlerden esinlenerek eserler veriyorum” şeklinde konuştu.

MOTİVE OLMAK ÖNEMLİ

İyi bir eseri ortaya çıkarmak için çok iyi motive olmak gerektiğini belirten Özbay, yapma isteğinde eksiklik varsa esere el sürülmemesi ve beklenmesi gerektiğini söyledi. Özbay, “Vernica’nın rölyefini uzun bir süre uğraşarak yapmıştım. Daha sonra heykelini yapma cesaretini gösterdim. 19 ay bu eserle uğraşmıştım. Eseri biçimlendirirken herkese göstererek eleştiri almaya çalışıyorum. Kafanızda maddi bir beklenti olmamalı. Motive ve yapma isteği çok önemli” diye konuştu.

SANAT SOKAĞI İLGİYİ ARTIRDI

Talebin günden güne arttığını belirten Özbay, “Altındağ Belediyesi’nin sanat sokağı projesi ile ilgi günden güne artmaya başladı. Yavaş yavaş gelişme olduğunu görüyoruz. Bu sokakta bulunan tüm hocaların öğrencileri var. Bu tür projeler çoğaltılmalı. Kültür Bakanlığı yerel yönetimler ile işbirliği yaparak her ilçeye burası gibi yerler açılmalıdır. Gerçekten sanat icra edecek insanlar bir araya getirilmeli” ifadelerini kullandı. 

SANATÇI ALÇAK GÖNÜLLÜ OLUR

Sanat ile uğraşmanın sayısız faydası olduğunu belirten Özbay şunları kaydetti, “Dünyada bağımlılık artıyor. Özellik ile alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapan madde kullanımı genç nüfus içinde artışta. Gençlerimizi bağımlılıktan kurtarmak için sanata yönlendirmeliyiz. Sanat ile uğraşan neslin tek bağımlılığı yaptığı işi olur. Sanat insanın kendi kişiliğini oluştururken daha alçak gönüllü yapar. İyi bir sanatçı alçakgönüllüdür” dedi.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.