Başkent’e Küçük Halep Kuruldu !

Başkent’e Küçük Halep Kuruldu !

Suriye’den kaçarak ülkemize yerleşen mülteciler, Başkent’te yoğun olarak yaşadıkları mahalleri, adeta küçük bir Halep’e çevirdi. Dükkanların tabelalarında Türkçe yazılar bulmak zorlaştı, sokaklarda Arapça’dan başka bir dil zor konuşulur oldu.

TABELALAR BİLE ARAPÇA
Sayıları giderek çoğalan mülteciler, kalabalık bir şekilde yaşadıkları yerleri adeta bir Suriye Mahallesi’ne çevirdi. Küçük Halep’i andıran özellikle Önder ve Ulubey Mahallesi’nde Suriyeli mültecilerin rahatlıkla faydalanabilecekleri ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri restoranından marketine, manavından berberine her türlü dükkan bulunuyor. Dükkanların tabelaları Arapça, işletmeciler de Suriyeliler olunca binlerce mülteci kendini Suriye’de yaşıyor gibi hissediyor.

ÜRÜNLERE SURİYE ETİKETİ BASILIYOR
Bölgede yaşayan Suriyeli Asım Aydap, savaşın yaralarının kapatmak bir nebze de olsa memleket özlemlerinin giderebilmek için mültecilerin Suriye’deki hayatlarına benzer bir yaşam oluşturmaya çalıştıklarını anlatarak, “Suriyeli dükkan işletmecileri, artık Türk ürünlerine bile Suriye etiketi vurarak satmaya başladı. Bunu gören hemşerilerimiz de ‘Suriye’den gelen ürün, bu ürünler Suriye’de de vardı’ deyip hemen alıyor” dedi.

 

 Fotoaltı: Ulubey’deki Suriye Mahallesi, görenleri şaşkına çeviriyor.

 

OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM-

Suriye’de 5 yıldır devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşen yaklaşık 3 milyon mülteci, ülkemizin hemen hemen her ilinde yaşamaya başladı. Resmi olmayan rakamlara göre Ankara’da yaklaşık 70 bin Suriyelinin yaşadığı kaydedildi. Bu nüfusun yüzde 80’e yakınının ise birbirine yakın mesafede bulunan Önder, Battal Gazi, Ulubey, Hacılar, Solfasol ve Doğantepe Mahallesi’nde bulunduğu belirtildi.
TABELALAR BİLE ARAPÇA
Sayıları giderek çoğalan mülteciler, kalabalık bir şekilde yaşadıkları yerleri adeta bir Suriye Mahallesi’ne çevirdi. Küçük Halep’i andıran özellikle Önder ve Ulubey Mahallesi’nde Suriyeli mültecilerin rahatlıkla faydalanabilecekleri ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri restoranından marketine, manavından berberine her türlü dükkan bulunuyor. Dükkanların tabelaları Arapça, işletmeciler de Suriyeliler olunca binlerce mülteci kendini Suriye’de yaşıyor gibi hissediyor. Mahallelerde Türkçe konuşan ise yok denecek kadar az sayıda olduğu görülüyor. Suriyelilere ayak uydurmaya çalışan birkaç Türk esnaf da dükkanlarına Arapça yazılar yazarak duruma ayak uydurmaya çalışıyor.
TÜRK ÜRÜNLER BİLE SURİYE ETİKETİ İLE SATILIYOR
Bölgenin durumu ve Suriyelilerin sıkıntılarıyla ilgili Habervaktim’e bilgi veren Suriyeli Asım Aydap, “Yaşadığımız mahallelerde kentsel dönüşüm yaşanıyor. Bütün Suriyeliler bu konudan tedirgin durumda. Yakın zamanda evlerinin, dükkanlarının yıkılacağı korkusunu yaşıyor” dedi. Savaşın yaralarının kapatmak bir nebze de olsa memleket özlemlerinin giderebilmek için mültecilerin Suriye’deki hayatlarına benzer bir yaşam oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Aydap, “Suriyeli dükkan işletmecileri, artık Türk ürünlerine bile Suriye etiketi vurarak satmaya başladı. Bunu gören hemşerilerimiz de ‘Suriye’den gelen ürün, bu ürünler Suriye’de de vardı’ deyip hemen alıyor” diye konuştu.

MAHALLENİN YERLİLERİ ŞAŞKIN
Bölgede yıllardır yaşayan ve azınlık durumuna düşen vatandaşlar ise giderek artan Suriye nüfusundan rahatsız olduklarını söylüyor. Kendi ülkelerinde yabancı kaldıklarını anlatan bir mahalle sakini, “Mahallemiz resmen Suriye gibi oldu. Sokağa indiğim zaman kendimi yurtdışında gibi hissediyorum. Market işletmecilerinin Arapça konuşmasından dolayı zor anlaşıyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.