Başkent tercihini yaptı

Başkent tercihini yaptı

AK Parti’ye çevre ilçelerde en yüksek oy yüzde 73 ile Çamlıdere’den, merkez ilçelerde ise yüzde 71 ile Pursaklar’dan geldi.   

31 Mart yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Başkent’te 3 milyon 354 bin 986 seçmen oy kullandı. Bu sonuçlara göre Büyükşehir Belediyesi’ni Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş kazandı. Başkentin 25 ilçesinin 19’u AK Parti’li, 3’ü MHP’li, 3’ü ise CHP’li adayları tercih etti. Başkent’te rekor oy ise AK Parti’nin yüzde 73,78 ile koltuk kazandığı Çamlıdere’den geldi. Çevre ilçelerin Ak Parti’yi desteklediği görülürken, Elmadağ ve Gölbaşı’nda bayrak değişimi yaşandı. Başkent’in tek kadın belediye başkanı ise AK Parti’nin Akyurt Belediye Başkan Adayı Hilal Ayık oldu. Yenimahalle’de Fethi yaşar tekrar seçimi kazanırken,  Keçiören Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok ilçede oyları yüzde 20 artırarak Başkent’te partisinin oylarını en çok artıran başkan adayı oldu. 

25 İLÇENİN 19’U AK PARTİ 

Pazar günü gerçekleştirilen 31 Mart yerel seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre Başkent’te 3 milyon 925 bin 129 seçmenden 3 milyon 354 bin 986’sı oy kullandı. 97 bin 458 oy geçersiz sayıldı. Bu sonuçlara göre Başkent’in 25 ilçesinden 19’unda AK Parti, 3’ünde MHP, 3’ünde ise CHP koltuk kazandı. AK Parti; Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Evren, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Pursaklar, Şereflikoçhisar, Sincan, CHP Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Çankaya, Elmadağ ve Yenimahalle, MHP ise Etimesgut, Gölbaşı ve Polatlı ilçelerini kazandı. 

REKOR OY ÇAMLIDERE’DEN GELDİ

Ankara’da rekor oy ise AK Parti’nin yüzde 73,78 ile koltuk kazandığı Çamlıdere’den geldi. Aynı göreve 4’üncü kez talip olan ve tekrar seçimi kazanan Hazım Caner Can, mevcut görevde ki belediye başkanları arasında en çok kez göreve gelen belediye başkanı olarak kayda geçti.

ÇANKAYA, PURSAKLAR, SİNCAN

Çamlıdere’den sonra ikinci en yüksek oy oranının olduğu ilçe ise yüzde 73,39 ile Çankaya oldu. Çankaya’yı CHP’li aday ve mevcut belediye başkanı Alper Taşdelen oldu.  Çankaya’yı ise yüzde 71,60 ile Pursaklar takip etti. Pursaklar ise AK Parti’nin adayı Ayhan Yılmaz kazandı. En yüksek oy oranına sahip 4’üncü ilçe ise Sincan oldu. Sincan’da AK Parti’nin adayı Murat Ercan yüzde 67,63 ile koltuk kazandı. En yakın rakibinin 2 katından fazla oy aldı.

ÇEVRE İLÇELER “AK PARTİ” DEDİ

Bu ilçeleri ise sırasıyla şu ilçeler takip etti; AK Parti Güdül Belediye Başkan Adayı Muzaffer Yalçın yüzde 66,28 ile AK Parti Çubuk Belediye Başkan Adayı Baki Demirbaş yüzde 65,49 ile, AK Parti Evren Belediye Başkan Adayı Hüsamettin Ünsal ise yüzde 63,88 oy oranı ile seçimi kazandı. Bala’da AK Parti’nin adayı Ahmet Buran yüzde 61,53 oy oranı, Kalecik’te AK Parti’nin adayı Duran Kalkan yüzde 60,68 ile Şereflikoçhisar’da AK Parti’nin adayı Melih Memiş Çelik yüzde 57,34 ile, Nallıhan AK Parti Belediye Başkan Adayı İsmail Öntaş ise yüzde 48,43’lük bir oranla koltuk kazandı. Bu sonuçlara göre Ankara’nın çevre ilçeleri büyük oranda AK Parti’yi destekledi.

TEK KADIN VE EN GENÇ BELEDİYE BAŞKANI AKYURT’TAN

Başkent’in tek kadın belediye başkanı ise AK Parti’nin Akyurt Belediye Başkan Adayı Hilal Ayık oldu. Hilal Ayık aynı zamanda en genç belediye başkanı unvanını eline almış durumda. Akyurt’ta oyların yüzde 54,48’ini alan Hilal Ayık 1987 doğumlu ve henüz 32 yaşında.

ALTINOK OYLARI YÜZDE 20 ARTIRDI

Başkent’te AK Parti’nin oy oranlarının en çok arttığı ilçelerden birisi ise Keçiören oldu. 2014 yerel seçimlerinden yüzde 43,86’lık bir zaferle ayrılan AK Parti, 2019 yerel seçimlerinde Keçiören’in eski Belediye başkanlarından Turgut Altınok’u aday göstererek oylarını yüzde 20 artırarak yüzde 63,57 ile zaferle kazandı.

ALTINDAĞ FARKLA, MAMAK BAŞA BAŞ

Altındağ’ı ise AK Parti’nin adayı Asım Balcı yüzde 64,08’lik bir oyla kazanarak en yakın rakibinin 2 katı oy aldı. Mamak’ta ise adaylık yarışında AK Parti ve CHP yarıştı. CHP’nin adayı Andan Demirci yüzde 47,12 oranında oy alırken, Ak Parti’nin adayı Murat Köse yüzde 50,35 ile seçimi kazanan isim oldu.

YENİMAHALLE YENİDEN “YAŞAR” DEDİ

Başkent’te seçim sonuçlarının en çok merak edildiği ilçe olan Yenimahalle de ise CHP’nin mevcut Belediye Başkanı ve adayı Fethi Yaşar oldu. Fethi Yaşar’ın rakibi Altındağ Belediye Başkan’ı Veysel Tiryaki ise seçimi kaybeden isim oldu. Yaşar yüzde 58,35’lik oy oranı ile bir kez daha göreve geldi. 

GÖLBAŞI’NDA BAYRAK DEĞİŞİMİ

Etimesgut’ta ve Polatlı’da ise bayrak değişimi olmadı. Etimesgut’ta mevcut Belediye Başkanı Enver Demirel yüzde 49,49’luk oy oranı ile MHP’den bir kez daha Belediye Başkanı seçildi. Polatlı’da ise mevcut Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya MHP’den yüzde 56,32 oranında oy alarak tekrar seçimi kazandı. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti’de olan Gölbaşı Belediyesi bu seçimlerde bayrak değiştirerek MHP’ye geçti. MHP’li aday Ramazan Şimşek yüzde 54,05 oy oranı ile seçimin kazananı oldu.

KAHRAMANKAZAN “AK PARTİ” DEDİ

15 Temmuz’da verdiği mücadele ile öne çıkan Kahramankazan ise yüzde 53,21’lik oy oranı ile AK Parti’nin adayı Serhat Oğuz’u seçti. Kızılcahamam ise AK Parti’nin adayı Süleyman Acarı yüzde 60,19’luk bir oyla seçerek yeniden AK Parti dedi.

ELMADAĞ TERCİHİNİ CHP’DEN YANA KULLANDI

Geçtiğimiz dönem AK Parti’de olan Elmadağ ise bu yerel seçimlerde bayrak değişimi yaşadı. Elmadağlılar bu kez tercihini CHP’den yana yaptı. CHP’nin Elmadağ Belediye Başkan Adayı Adem Barış Aşkın yüzde 51,87’lik bir oranla belediye başkanı oldu. 

Emrah Özcan / HABERVAKTİM

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.