Prof. Ünal başımızın belası deyip uyardı: Çocuklarda bu belirtilere dikkat!
Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Necmettin Ünal açıkladı. Sepsis hastalığı çocuklar üzerinde tüfekle ateş açmış gibi etki ediyor. Her 5 çocuk ölümünden 1’i sepsis kaynaklı. Peki sepsis nedir, belirtileri nelerdir?
Dünyada her 5 çocuk ölümünden 1’inin Sepsis’ten kaynaklandığı açıklandı. Sepsis’in çocuğa tüfekle ateş açmış gibi etkili bir hastalık olduğu ifade edildi. Peki sepsis nedir, sepsis belirtileri nelerdir? Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal cevapladı.
PROF. ÜNAL: BAŞIMIZIN BELASI BİR HASTALIK
Prof. Dr. Necmettin Ünal, sepsis hastalığıyla ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Kovidden çıktık şükür. Zor dönemler geçirdik. Bitti mi, hayır bitmedi. Bu arada sepsisi unuttuk. Aslında kovidle sepsis içiçe. Kovid ölümlerinin önemli bir bölümü sepsis sonucu oldu” diyen Prof. Ünal, sepsis nedir, sepsis belirtileri nelerdir soruları karşısında ilkin “sepsis bizim başımızın belasıdır” cevabını verdi.
ORGAN FONKSİYON BOZUKLUĞU
Ünal ardından şu bilgileri aktardı: “Sepsis bir enfeksiyon değil. Enfeksiyonla başlayan bir hastalık. Vücut enfeksiyonla baş etmeye çalışıyor. İşte bu yanıtın kontrolden çıkmasının sonucudur sepsis. Kontrolden çıkan bu yanıt vücudun kendi organlarına zarar vermesidir sepsis. Yani hem enfeksiyon var hem kontrolsüz bir yanıt var hem de bunun sonucunda organ fonksiyon bozuklukları var.”
Peki sepsis belirtileri nelerdir? Sepsiste ilk belirtinin solunum sistemi disfonksiyonu olduğunu ifade Profesör Ünal “Ama bu bir anda solunum çıktı tamam değil. Bu bir trenddir. Bunu halkın çok iyi bilmesi gerekiyor. Bir enfeksiyon hastalığıyla getiriyorlar hastayı hastaneye. Ardından solunum yetmezliği çıkıyor, böbrek yetmezliği çıkıyor… Kanama pıhtılaşma sistemi bozukluğu çıkıyor… Bu başlamış olan sürecin devamıdır” dedi.
SEPSİS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Prof. Dr. Ünal’ın aktardığı bilgilere göre, sepsis hastalığının en çok görülen belirtileri ise şöyle:
- Benekli, soluk nemli (terli) cilt,
- Kendini ölecek gibi hissetmek,
- Ateş, üşüme, titreme,
- Nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme,
- Konfüzyon, disorientasyon, konuşma bozukluğu,
- Yeterince ve/veya hiç idrar yap(a)mama,
- Kas ağrıları, güçsüzlük,
- Kalp hızı artışı, çarpıntı, kan basıncı düşüşü…
GRİP DEYİP GEÇMEYELİM
“Basit bir grip diyoruz, hastaneye gitmeye değmez diyoruz. Böyle dediğimiz için hastaneye ulaşımımız geciktiği için tanımız ve tedavinin başlaması gecikiyor. Ondan sonra çok ağır duruma çok hızlı geldiği için yoğun bakıma çok hızlı yattığınız için kurtarılma şansınız iyice azalıyor” diyen Ünal, bu belirtiler durumunda hemen hastaneye gidilmesi ve doktora “hastamız sepsis olabilir mi” hatırlatmasında bulunması gerektiğini söyledi.
HASTANE ENFEKSİYONU DAHA SIKINTILI
Ünal “Hastane enfeksiyonu da dışarıdan gelen enfeksiyon da sepsis yapma potansiyeline sahiptir. İkisi arasındaki temel fark şu: Tedaviye başladığınız zaman sokaktan gelen enfeksiyonu en basit antibiyotiklerle tedavi edebilirken, hastanedeki enfeksiyonu ancak çok komplike ve pahalı antibiyotiklerle tedavi edebiliyorsunuz. Ve hastane enfeksiyonu olayı tüm dünya ülkelerinin bir realitesidir” diye ekledi.
ÜRKÜTEN SEPSİS VERİLERİ
- Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, sepsis dünyanın en öldürücü hastalıklarından biri.
- Nitekim Dünya Sağlık Örgütü, sepsis ile ilgili farkındalık oluşturmak için 13 Eylül’ü Dünya Sepsis Günü ilan etti.
- Yoğun bakım ünitelerinde yatan sepsisli hastalarda 1 aylık ölüm oranı yüzde 63.
- Tedavilerde her 1 saatlik gecikme ölüm riskini yüzde 4 artırıyor.
- Her 5 vakadan 2’si 5 yaş altı çocuk.
- Sepsis ölümlerinin yüzde 26’sı 5 yaş altı çocuk…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.