Başıboş köpek sorunu başkan devirdi: Vatandaşlar güven içinde yaşamak istiyor
Gazetemize konuşan Av. Meltem Zorba, başıboş köpek sorununun yerel seçimlerin sonucuna etki ettiğini söyledi. Zorba, yeni başkanlardan bu konuda kesin çözüm istediklerini ifade etti.
Av. Meltem Zorba, gazetemize yaptığı açıklamalarla başıboş köpek sorununun yerel seçim sonuçlarını etkilediğini ifade etti. Zorba, “Bana şahsen her gün bir mağdur tarafından ulaşılıyor ve yardım isteniyor. Bu nedenle bu şikayetlerin yerel seçim sonuçlarına etki ettiği tartışmasız bir gerçek” sözlerini kullandı. Göreve yeni gelen belediye başkanlarından kalıcı ve kesin çözüm beklediklerini söyleyen Zorba, belediyelerin Hayvan Koruma Kanununu yanlış uyguladığını ve bu nedenle açılan davaların tamamını kaybettiklerini açıklamalarına ekledi.
KÖPEK SORUNU SEÇİMLERİ ETKİLEDİ
Meltem Zorba, başıboş köpek sorununun yerel seçim sonuçlarına etki ettiğini şöyle ifade etti:
“Başıboş köpek sorunu ve belediyelerin bu konudaki yanlış uygulamaları seçim sonuçlarını oldukça etkiledi. Mesela Keçiören’de saldırıya uğrayan Tunahan’ın ağır yaralanması bu bölgede tedbir alınmasına yetmemiştir. Tunahan Yılmaz evladımız korkunç şekilde parçalanmış üç ay hastanede yatmış onlarca ameliyat geçirmiştir. Doktorlar tarafından Tunahan’ın tedavisinin yıllar boyu süreceği belirtilmiştir. Buna rağmen aynı bölgede halen köpek sürüleri dolaştığı bilgisi tarafımıza ulaşıyor. Sadece bu konu özelinde değil genel anlamda çok fazla şikayet alıyorum. Bana şahsen her gün bir mağdur tarafından ulaşılıyor ve yardım isteniyor. Bu nedenle bu şikayetlerin yerel seçim sonuçlarına etki ettiği tartışmasız bir gerçek.”
YENİ BAŞKANLARDAN BEKLENTİ; KALICI ÇÖZÜM
Yerel seçim sonuçlarına göre göreve yeni başlayan başkanların başıboş köpek sorunu yaklaşımını olumlu bulduğunu söyleyen Av. Meltem zorba, bu konuda kesin ve kalıcı çözüm beklediklerini ifade etti.
Zorba, “Bu sorun hiçbir siyasetçinin kişisel takdirine kalmayacak kadar ağır insan hakları ihlaline sebep olmaktadır. Hiç kimse insanlar yaralanırken, evlatlarını kaybederken, çiftçinin besi hayvanları telef edilirken millete başıboş köpeklerle yaşayacaksınız dayatması yapamaz. Belediye başkanlarımızın ve kanun değişikliği için çalışma yapan kurumlarımızın bu konuda etkin ve kalıcı çözüm çalışmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
“KANUN YANLIŞ UYGULANIYOR”
Sorunun en temel kaynağının 2004 yılında kabul edilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu olduğunu belirten Meltem Zorba, bu kanunun bazı maddelerinin hatalı uygulandığını ifade etti. Zorba, “Kanunun 6. maddesinin dördüncü fıkrasındaki; sahipsiz hayvanların, müşahede yerlerinde kısırlaştırılıp aşılanıp, rehabilite edilip, kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmalarının esas olduğu hükmü belediyelerce hatalı olarak uygulanıyor. Bu hükme göre saldırgan bir köpeğin geri bırakılması mümkün değildir. Bu kanunda yapılacak olan bir değişiklik çok önemli çözümler sunabilir” dedi.
BELEDİYELER YARGILANIYOR
Av. Meltem Zorba belediyelerin yapmış olduğu hatalı uygulamalar nedeniyle yargılandıkları davaların tamamını kaybettiklerini ifade etti. Zorba, “Bazı ölümlü vakalarda belediye sorumluları hakkında taksirle ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla cezai yargılama da yapılmaktadır. 5 Mart 2022 tarihinde evinin önünde kendisini kovalayan köpeklerden kaçarken kaza geçiren ve hayatını kaybeden Mahra Melin Pınar’ın ölümü nedeniyle sorumlular hakkında ceza davası görülmektedir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.