Barış Akarsu’nun da dediği gibi… Toprak kokan şehir, deniz kokan şehir, sevda kokan şehir…
Yeşilliğiyle, doğasıyla, temiz havasıyla ve kendine has tarihi yapısıyla göz kamaştıran Amasra, günümüzde ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. İşte, detaylarıyla Barış Akarsu’nun memleketi Amasra…
Karadeniz’in incisi Amasra, doğal güzellikleriyle yerli yabancı turistleri büyülemeye devam ediyor. Temiz havası, birbirinden güzel manzaraları ve koruduğu tarihi dokusuyla Amasra, sizlere unutulmaz anılar biriktirmeye yardımcı olacaktır.
Amasra öyle bir memleket ki, hayatını genç yaşta trafik kazasında kaybeden Anadolu Rock müziğinin son temsilcisi olarak gösterilen Barış Akarsu’ya şarkı yazdırmıştır. İsterseniz, Barış Akarsu, Amasra için neler söylemiş? Gelin, yeniden hatırlayalım.
AMASRA ŞARKISINDAN BİR BÖLÜM
Barış Akarsu'nun kaleme aldığı ve seslendirdiği Amasra'yı anlatan sözleri:
“Toprak kokan şehir,
Deniz kokan şehir,
Sevda kokan şehir…
Hava ile bütün,
Su ile bütün,
Güneşle bütün şehir…”
Amasra, çoğunlukla tüm görkemini yaz aylarında ayaklarınızın altına serer. Temiz havası ve deniziyle birlikte sizde okyanus etkisi yaratır. Büyük kentlerin boğucu havasından sıkılan insanlar, İstanbul’dan ve Ankara’dan rahatlıkla Amasra’ya ulaşım sağlayabiliyorlar. Pek çok kişi hafta sonlarını bölgede geçirirken, kimileri ise günübirlik ziyaretlerini gerçekleştiriyor.
AMASRA TARİHİ
Amasra, Bartın iline bağlı bir ilçedir. Kentin en gözde şehridir. Amasra, MÖ 70 yılında bölge Roma İmparatorluğu'nun egemenliği altına girmiştir. Roma İmparatorluğu MS 395 yılında Roma ve Bizans olarak ikiye ayrıldıktan sonra Bizans sınırları içinde kalmıştır. Bizans'ın zayıflamaya başlamasıyla birlikte, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet şehri savaşmadan teslim almıştır ve şehri Osmanlı topraklarına katmıştır. Amasra, Türk egemenliği altında günümüze yapısını korumuştur.
AMASRA'DA GÖRÜLMESİ GEREKEN BAZI YERLER
BOZTEPE
Amasra, Fatih Sultan Mehmet Han’ın “Lala Lala Çeşmi- Cihan Buramı” diye adlandırdığı ve dünyanın gözbebeği olarak gördüğü, Karadeniz’in incisi olarak tabir edilen bir ilçedir. Boztepe Adası, Amasra’da mutlaka çıkılıp görülmesi gereken bir yerdir. Burada eşsiz manzaralara ve harika fotoğraflara imza atabilirsiniz.
AĞLAYAN AĞAÇ
Ağlayan Ağaç, şehrin eşsiz doğal güzelliği olan bir oluşumdur. Boztepe Adası’nın üst kısımlarına çıkarken yolunuzun üzerinde bu ağaca rastlayacaksınız. Bulunduğu yerde sizleri mükkemmel bir manzara bekliyor. Ağaç; denizden ve havadaki rutubetten almış olduğu nem bünyesine fazla gelince, çiseleme yöntemiyle yapraklarını bırakıyor. Bu nedenle halk arasında “Ağlayan Ağaç” adını almıştır.
KEMERE KÖPRÜSÜ
Köprü, Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Amasra Kalesi'nden başlayan Kemere Köprüsü, deniz kıyısında uzanarak Amasra Limanı'na kadar devam etmektedir ve Boztepe Adası’nı şehre bağlamaktadır. Tarihi köprü, günümüzde yürüyüş yolu ve turistlerin özçekim noktası haline gelmiştir.
FATİH CAMİİ
Fatih Camii, 9. yüzyılda Amasra Kalesi içinde Bizans döneminde hayatına kilise olarak devam ederken, Fatih Sultan Mehmet Han’ın Amasra’yı fethetmesinin ardından 1460 yılında camiye dönüştürülmüştür. Kale içinde yer alan asırlık cami, günümüzde ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor.
BARIŞ AKARSU PARKI
Amasra sahilinde yer alan park, ünlü Türk Rockçı Barış Akarsu anısına yapılmış bir parktır. Park, sahil boyunca uzanır ve parkta, yürüyüş yolları, çim alanlar, spor alanları ve kafeler bulunmaktadır. Amasra’nın en sık ziyaretçi çeken yeridir.
ÇEKİCİLER ÇARŞISI
Çekiciler Çarşısı, Amasra’nın en işlek caddelerinden biridir. Tarihi evleri ve dar sokaklarında esnaflar, yöresel ürünlerini gelen turistlerle buluşturmaktadır. Çarşıda, yerel el sanatları ve hediyelik eşyalar satan dükkanlar, kafeler ve restoranlar yer almaktadır. Bu çarşıda, şehrin atmosferini ve kültürünü buram buram soluyabilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.