Balık seçerken dikkat: 20 yıllık balıkçı açıkladı

Balık seçerken dikkat: 20 yıllık balıkçı açıkladı

Kızılay, Sakarya Cadde’sinde 20 yıldır balık satın Yavuz Dinç, kışın vazgeçilmez lezzeti balığı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri gazetemize açıkladı. Dinç, ‘‘Balığın solungaçları parlak kırmızı, pulları canlı ve sert olmalı’’ dedi.

Uzmanlar, balığın kalp damar sağlığını ve kolesterolü düzenlemeye yardımcı olduğunu vurguluyor. Balık seçmenin sırrı ise balığın solungaçlarında yatıyor. Kırmızı solungaçlar balığın taze olduğu anlamına gelirken, pullarının kolay kolay çıkmaması, gözlerinin canlı ve dışa bakıyor oluşu balık seçmenin püf noktaları olarak gösteriliyor.

b2.png

SOLUNGAÇLARINA VE GÖZLERİNE BAKIN

Balık seçerken en önemli etken satın aldığınız esnafın güvenilir olmasıdır’’ şeklinde konuşan Dinç, ‘‘Eğer sizi kandırmayacak bir esnaftan alışveriş yapıyorsanız içiniz rahat olabilir. Benim için balık seçmenin ilk faktörü esnafın dürüstlüğüdür. Gelelim diğer faktörlere. İlk yapmanız gereken balığa dokunmaktır. Dokunmayacağınız balığı satın almayın. Taze balık biraz da buzun etkisiyle sert olur. Gözleri canlı ve dışarı bakar. Solungaçlar kararmaya yüz tutmamış bir kırmızılıktadır. Balığı koklamaktan da çekinmeyin. Taze balık çürük kokmaz kendine has bir kokusu vardır. Tüm bu işlemlerden sonra balığınızı satın alabilirsiniz’’ dedi.

b3.png

BAYAT BALIK ZEHİRLER SÜT ÜRÜNLERİ DEĞİL

Bilinenin aksine balığın süt ürünleri ile tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor. Taze balık tüm süt ürünleriyle tüketilirken, zehirlenmelerin en büyük sebebi ise balığın bayat olarak tüketilmesi olarak gösteriliyor.

Balık zehirlemesinin nedenini sorduğumuz Dinç, ‘‘Taze tüketilen balık hiçbir zaman insanı zehirlemez. Vatandaş balığın yanında peynir yemeye çekinir. Eğer balıkla süt ürünleri tüketilirse balığın zehirleyeceğine inanılıyor. Bu yanlış bir bilgidir. Ben çoğu zaman balıkla peynir tüketiyorum ve hiç de zararını görmedim. Eğer balığın bayat olduğundan şüphe ediyorsanız o zaman tüketmeyebilirsiniz’’ diyerek konuya açıklık getirdi.

b4.png

BALIKTAKİ ASIL MUCİZE YAĞINDA

Uzmanlar balık etinin faydalarını sıralarken asıl faydanın balığın yağında olduğunu söylüyor. Balıkta A, D, E, K,B gibi vitaminler ve kalp sağlığını korumaya yarayan omega-3 yağ asidi bulunuyor. Balık yağındaki mucize ise bağışıklık sistemini doğrudan ilgilendiriyor. Bağışıklık sisteminin doğru çalışmasını sağlayan balık yağı doğrudan ve düzenli alındığında, obez kişilerde vücut kompozisyonunu ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştiriyor. Kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor. Ayrıca doğal yoldan vücuda alınan balık yağı, damarlardaki sertleşmeye neden olan plakların oluşmasını engelliyor.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.