Balalı Bala'ya sahip çıkmalı
Gazetemize konuşan Balalılar, ilçelerine yeteri kadar yatırım yapılmadığından yakınarak, ilçe dışında yaşayan Balalı iş adamlarına şöyle seslendi: "Balalı iş adamlarımız Bala'ya sahip çıkmalı, ilçelerine yatırım yapmalarını bekliyoruz."
Ankara şehir merkezine 69 kilometre uzaklıkta bulunan ve Başkent'in en eski ilçelerinden biri Bala'nın nabzını ekibimiz tuttu.
Şirin ilçeye giden gazetemiz, vatandaşlarla sohbet ederek halkın dertlerini ve taleplerini dinledi.
Gazetemize konuşan Bala halkı, yeteri kadar hizmet alamadıklarından yakınarak, nüfus anlamında sürekli kan kaybettiklerini belirtiyor.
Balalılar, ilçelerinde 23 bin nüfus olmasına rağmen Ankara'nın merkez ilçelerinde yaşayan 400 bin Balalının olduğunu aktarıyor. İlçe halkı, uzakta yaşayan ve maddi durumu iyi olan hemşehrilerinin bile Bala'ya yatırım yapmadığından yakınıyor.
SÜREKLİ GÖÇ VERİYORUZ
Bala Merkez Kartaltepe Muhtarı Köksal Öktem, Ankara şehir merkezine çok yakın oldukları için sürekli göç verdiklerini belirtiyor. İlçe merkezindeki nüfusun giderek azaldığına dikkat çeken Öktem, "Köylerdeki vatandaşlarımızı ilçemize gelmeye teşvik edemiyoruz, direkt Ankara merkeze gidiyorlar. Ticareti de yine Ankara merkezde yapıyorlar. Türkiye'nin en eski ilçesiyiz. Ankara'daki meslek gruplarının çoğunu Balalı hemşerihlerimiz yapar. Taksi, toplu taşıma, tekstilde, hurda ve geri dönüşüm alanında hep bizim Balalılar faaliyettedir. Ancak Balalı Bala'ya yatırım yapmıyor" dedi.
MEMURLAR GELİP-GİDİŞ YAPIYOR
Bala'da görevli memurların dahi Ankara merkeze günlük geliş-gidiş yaptıklarını aktaran Öktem, "İlçemizde oturan memur yok, memurlar gidip geliyor. Bundan dolayı muzdaripiz. İlçemizde bazı eksikliklerimiz var . Burada o memurları ya da insanımızı burada durdurmak için konut gerekiyor. Sosyal tesisimiz yok. Otel yok. Eğlence merkezi olarak ilçemizdeki tek mekan kahvehaneler. İnsanların vakitlerini geçirebileceği pek fazla bir yer yok. Günümüzde soba kalktı çoğu yerde doğalgaz var; ancak ilçemizde doğalgazımız yok. Bu da önemli bir sorun" diye konuştu.
DOĞALGAZ HATTINA ÇOK YAKINLAR AMA DOĞALGAZ YOK
Dünyanın farklı noktalarından gelen TANAP doğalgaz boru hatlarının tamamının Bala'dan geçmesine rağmen doğalgaza bir türlü kavuşamadıklarından yakınan Öktem, "Doğalgaz hatları bizim ilçemize 1- 1.5 kilometreden geçmesine rağmen doğalgaz alamadık. Biz bu konuyu bölge milletvekillerine kadar söylüyoruz, gelen siyasi liderlerimize de söyledik herhangi bir gelişme yok" şeklinde konuştu.
BALALI İŞ ADAMLARI BALA'YA YATIRIM YAPMIYOR
Bala nüfusuna kayıtlı Ankara'da 400 bin hemşerihlerinin yaşadığını aktaran Öktem, "Bizim insanlarımız atılgan ve ticareti çok severler. Gidip de 'askeri ücretle bir yerde çalışayım' diyen insanlar değildir. Balalılar esnaftır, gözü karadır, ticareti seven insanlardır. Başarılı olan çok sayıda Balalı hemşehrimiz var. Vergi rekortmeni olan insanımız da var, büyük holdingleri olan insanlarımız var ; ama buraya yatırım yapmıyorlar" ifadelerini kullandı.
EN ÖNEMLİ FABRİKA ALÇI FABRİKASI
Bala'da faaliyette olan tek fabrikanın alçı fabrikası olduğunu da kaydeden Öktem, "Buruda sadece alçı fabrikalarımız var. Bunun olmasının sebebi ise alçı taşının yüzde 80'inin Bala'dan çıktığı için bu işletmeleri burada durdurabiliyoruz" dedi.
BALALI MİLLETVEKİLİ İSTİYORUZ
Bala'nın astım ve karaciğer hastalıklarına iyi gelen bir havasının olduğunu aktaran Öktem, bundan dolayı geçmişte Sanatoryum Hastanesi'nin bir kısmının getirileceğinin açıklanmasına rağmen bu hastanenin de gelmediğini kaydetti. Balalı milletvekilinin olmadığından da yakınan Öktem, "Ankara milletvekillerine baktığımız zaman kimi Çorumlu kimi Vanlı kimi Erzurumlu... Farklı bir ilin milletvekili benim hakkımı savunamaz ki. Buraya geliyorlar ama derdimize çare olunmuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin en eski kazasıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk, Bala milletvekili. Bala'nın haline bak!" sözlerini aktardı. Öktem, Bala'da Türkler, Kürtler ve Çerkezler hep bir arada yaşadığını da belirtti.
HEM DEVLETTEN HEM DE HEMŞEHRİLERİNDEN YATIRIM BEKLENİYOR
Bala'daki ismini vermek istemeyen bir esnaf ise "Bala'ya doğalgaz getirilmeli, kalacak bir otel yapılmalı. İnternet fiber değil eski sistem. Esnaflar olarak işlerimiz düşük. Elektrikler sürekli gidiyor. EGO otobüs seferleri sıklaştırılmalı çünkü günde sabah-akşam var. Yollarımız çamur oluyor. Çok göç veriyoruz. Hacettepe Üniversitesi'nin meslek yüksekokulu vardı ancak kapattı. Buraya hem devletin hem de Balalı hemşehrilerimizin yatırım yapmasını bekliyoruz" dedi.
ANKARA'NIN EN ESKİ KAZALARINDAN BİRİ
1870 tarihli Vilayet Nizamnamesi ile Ankara Merkez Sancağı’na bağlı Balâ nahiyesi, idari bakımdan “kaza” merkezi olur. Bu nizamname ile yeni kurulan “Tabanlu” nahiyeside Balâ kazasına bağlanır. 1884 yılı Ankara Vilayeti Salnamesi'nde Balâ “kaza” olarak zikredilir. Bala'nın kelime anlamı ise "yüksek" ve "yukarı" anlamındadır.
Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.