Bakan Koca uyardı: Antibiyotik kullanımına dikkat!

Bakan Koca uyardı: Antibiyotik kullanımına dikkat!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ kapsamında sosyal medya hesabından uyarılarda bulundu. Koca, ‘‘Antibiyotikler bilinçli kullanılmazsa bakteriler bu ilaca karşı direnç kazanabilir’’ dedi.

Koca, sosyal medya hesabından "Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü" dolayısıyla yaptığı paylaşımda, antibiyotiklerin bilinçli kullanılması gerektiğini vurguladı. Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek için kullanımının yanlış olduğunu belirten Koca, antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olduğunu belirtti.

a4.jpg

HEKİM ÖNERİSİ DIŞINDA ALINMAZ

Antibiyotiklerin reçete ve hekim önerisi dışında alınmaması gerektiğini vurgulayan Koca, ‘‘Enfeksiyonu en etkili biçimde tedavi etmek ve direncin ortaya çıkma riskini azaltmak için doğru dozda, doğru şekilde, reçeteye uygun zaman aralıklarıyla kullanılmaları gerekir’’ ifadelerinde bulundu.

a1.jpg

BAKTERİLER DİRENÇ KAZANABİLİR

Açıklamalarına devam eden Koca, ‘‘Antibiyotiklerin ateş düşürmek, ağrı dindirmek, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla kullanılmaları yanlıştır. Antibiyotiklerin, sadece bakterilere karşı etkili olduğu unutulmamalı. Antibiyotikler bilinçli kullanılmazsa, bakteriler bu ilaca karşı direnç kazanabilir’’ diyerek antibiyotik kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

a2.jpg

ANTİBİYOTİK NEDİR? NE İŞE YARAR?

Kelime anlamı “canlılık karşıtı” olarak tanımlanır. Antibiyotikler, bakteriyel iltihap hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu ilaç grubu; mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları hekimleri tarafından etki mekanizmaları, etki ettiği canlı çeşitliliği veya tarihi kronolojiye göre tasnif edilir. (Wikipedia) Antibiyotiklerin hepsi bakterilerin hücre çeperlerini zayıflatarak bu bakterilerle mücadele eder. Bakterilerin hücre çeperleri uzun zincirlerden oluşur. Antibiyotikler bu molekülleri bir arada tutan peptit bağlantılarının sentezini önlerler. Böylece hücre çeperleri zayıflar ve tedavi gerçekleşmiş olur.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.