Bahri Zengin kimdir, hangi partilerde siyaset yaptı?

Bahri Zengin kimdir, hangi partilerde siyaset yaptı?

Bahri Zengin kimdir, hangi partilerde siyaset yaptı, teknoloji ve edebiyat dünyasına hangi katkıları sundu, Milli Nizam ile ESAM’ın kuruluşunda hangi rolü oynadı, Necip Fazıl, Sezai Karakoç ve M. Şevket Eygi ile yolları nerede kesişti?

Rahmetli Erbakan Hoca ile birlikte Gümüşsuyu Motor Fabrikasını kuran Türk siyaset ve edebiyat dünyasına yaptığı katkılarla iz bırakan Bahri Zengin’in, hayatını sizler için derledik…  

Bahri Zengin kimdir, görev alanı neydi, hangi partilerde siyaset yaptı, teknoloji ve edebiyat dünyasına hangi katkıları sundu, Milli Nizam ile ESAM’ın kuruluşunda hangi rolü oynadı,  Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Erol Güngör ve Mehmet Şevket Eygi ile yolları nerede kesişti? 

İşte cevabı:

1942'de Kilis'te doğan Bahri Zengin İTÜ’den mezun olduktan sonra aynı üniversitesinde ''Sanayi Yönetimi ve Bölgesel Kalkınma'' alanında ihtisas yaptı. Doktorasını İTÜ'de tamamlayan Zengin, Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak çalıştı. 1965'te İTÜ'den Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Askerliğini Antalya Havaalanı'nda Kontrol Mühendisi olarak yaptı. 1968 yılında DPT'ye Uzman Yardımcısı olarak girdi ve 1970 yılında Uzman oldu. DPT'de iken Hollanda ve İngiltere'de "Sanayi Yönetimi" ve "Bölgesel Kalkınma" konularında ihtisas yaptı.

BÜYÜK DOĞULU YILLAR

bahri-iki.jpgBahri Zengin,1964 yılında Büyük Doğu Fikir Kulübü'nün kurucuları arasında yer aldı. 1970 yılında Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'ni kurdu.1976 yılında Cahit Zarifoğlu ile beraber Mavera dergisini çıkardı. Daha sonra kültür hizmetlerine Akabe Yayınevi'ni kurarak devam etti. Çeşitli dergi ve gazetelerde politik, ekonomik ve kültürel ağırlıklı yazıları yayınlandı. Siyasal düşüncelerini 'Özgürleşerek Birlikte yaşamak' adlı bir kitapta topladı.

On The Record, Sivil Anayasa, AT. Üzerine Söyleşiler yayımlanan kitapları arasındadır. Mannan'ın "İslam ekonomisi" adlı kitabını Türkçeye kazandırmıştır. Sanayi Bakanlığı'nda genel müdürlük de yapan Zengin, MKEK Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Bahri Zengin Refah Partisi'nden 20. ve 21. dönem Milletvekili seçildi. Ardından siyasi hayatını Fazilet Partisi, Saadet Partisi ve HAS Parti'de sürdürdü. Ünlü edebiyat dergisi Mavera’nın Genel Yayın Yönetmeni ve sahipliğini üstlenerek edebiyat dünyasına büyük katkılar sundu. Evli ve 4 çocuk babası olan Zengin, 10 Kasım 2011 günü Ankara'da vefat etti. Ankara Yenimahalle’deki Karşıyaka mezarlığına defnedildi.

Rasim Özdenören yakın dostu Bahri Zengin’i şöyle anlatıyor:
Bahri ile yakınlığımız nerdeyse 50 yılı buluyor.

ORTAK MEKAN MARMARA KIRAATHANESİ

O, İTÜ Makine Mühendisliği Fakültesi''nde öğrenciyken, biz de İÜ Hukuk Fakültesi''ne devam ediyorduk. Ortak mekanımız ünlü Marmara Kıraathanesi idi.

Cahit Zarifoğlu, Nihat Armağan, Ahmet Kutlay, Alaeddin Özdenören, Sezai Karakoç''un etrafında toplanıyorduk. Bahri Zengin de Gümüşsuyu''ndan gelip sohbetlere iştirak ederdi. Ziya Nur, Ali ihsan Yurd, Erol Güngör, Mehmet Genç, Teşkilât Refik, Lömond Hasan (avukattı), Şevket Eygi, Filozof Cemal, Niyazi Özdemir, genç yaşta yitirdiğimiz Ahmet Yücel (27''sindeydi öldüğünde) ve daha başkaları Marmara''nın müdavimlerindendi.

NECİP FAZIL İLE SATRANÇ OYUNU

O tarihlerde üstat Necip Fazıl Kısakürek bir yazısından dolayı mahkemeye sevk edilmek üzere aranıyordu. Bahri, Fatih taraflarında bir evde oturuyordu. Hafızam beni yanıltmıyorsa Ali Haydar Öztürk de Bahri''yle birlikte oturuyordu veya onunla ilişki halindeydi. Üstadı uzunca bir süre evlerinde misafir ettiler. O sıralardaydı sanırım, Filozof Cemal de aynı evde Bahri''ye misafir oluyordu. Bahri, Filozof''un tuhaf alışkanlıklarından bahsederdi. Filozof, mesela üç gün uyumamışsa, sonraki üç gün boyunca da uyurmuş. Üstat, Bahri ile satranç oynarmış. A. Haydar Öztürk''ün sonradan anlattığına göre, o, Bahri''ye: "Sakın satrançta üstadı yenmeye kalkışma, üstat yenilmekten hoşlanmaz" diye tembihlerde bulunurmuş. Bahri iyi bir satranç ve dama oyuncusuydu.

Bahri ile yıllar sonra Devlet Planlama Teşkilatı''nda bir araya geldik. 1968 yılı ve sonrasında... O sıralarda Necmettin Erbakan hocanın diğer öğrencileri de Planlama''ya girmişlerdi. Temel Karamollaoğlu, Kahraman Emmioğlu, Ertan Yülek, Cevat Ayhan, Nazif Gürdoğan ve başka arkadaşlar...

MİLLİ GÖRÜŞ’ÜN İLK PARTİSİ BAHRİ ZENGİN’İN EVİNDE TASARLANIYOR

Millî Nizam Partisi''nin kuruluşu aşamasında Bahri Zengin ile Nuri Pakdil, TBMM''nin arkasında Tirebolu Sokak''ta aynı apartmanın karşılıklı dairelerinde otururlardı. Parti''nin kuruluş müzakerelerinin çoğu Bahri''nin evinde gerçekleştirildi. Benim, Parti''nin kurulmasına ilişkin rezervlerim vardı. O toplantılara Erdem Bayazıt, Akif İnan, Nuri Pakdil, Musa Çağıl, Mustafa Yazgan, belki şu anda isimleri aklıma gelmeyen başka arkadaşlar muntazam katılırlardı. O toplantıların seyri ayrı bir anlatı konusudur.

Aradan geçen yıllardan sonra Bahri Zengin, 1975 yılında MKEK''nda Genel Müdür Yardımcısı oldu. Cahit Zarifoğlu da askerliğini bitirip Ankara''ya gelmişti. Ben Kültür Bakanlığı''nda bakanlık müşaviri olarak görev yapıyordum. Cahit''i, müsteşar Prof. Emin Bilgiç marifetiyle Bakanlığa aldırmak istedim. Fakat ilgili birimler onun daha önce devlet memurluğu bulunmadığı bahanesiyle müsteşar nezdinde teklifimizi reddettirmeyi başardılar. Bahri''ye rica ettik, Bahri kendi kurumunda Cahit''e iş verdi. Böylece Cahit''in memuriyet hayatı başlamış oldu.

MKE DÖNEMİNDE BÜYÜK PROJELER

Bahri Zengin MKEK''nda çalıştığı sırada Kurum''a İtalya''dan ithal edilen bir malzeme varmış (sanırım bir barut türü)... Bahri, bu ürünün mahiyetini anlamak üzere İtalya''ya gidiyor. O ürünün imal edildiği fabrikayı ziyaret ediyor. O makinelerin projesini istiyor. Vermiyorlar. Bahri, bunun üzerine ziyaret süresini uzatmak suretiyle, tabiî ilgililerden de bilgi alarak, fabrikadan her ayrılışında öğrendiği bilgileri kâğıda geçiriyor ve o makinenin projesini böylece çıkartmayı başarıyor. Bu olaydan sonra, ODTÜ''nün de katkısıyla o ürünün MKEK''nda imaline başlanıyor. Bahri''nin MKEK''nda başka bir projesi daha vardı. Hazar zamanında traktör üreten süreç, gerektiğinde tank üretimine dönüştürülebilecekti. Ancak bu projenin kuvveden fiile intikal edip etmediğini bilmiyorum.


Gazeteilksayfa.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.