Bağımlılıkla mücadele için özgür köy kurulacak

Bağımlılıkla mücadele için özgür köy kurulacak

SUREM’in öncülüğünde her türlü bağımlılığa karşı, ‘Özgür Köy’ kurulacak. Proje kapsamında, köye gelen bağımlılar, üç buçuk ayı yatılı olmak üzere, bir yıllık bir tedavi görecek.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzlenen Sosyal Uyum ve Rehabilitasyon Merkezi Özgür Köy Modeli Yapılandırma Çalıştayı'nda farklı disiplinlerden çok sayıda bilim insanı katıldı. Çalıştayda, Sosyal Uyum ve Rehabilitasyon Merkezi (SUREM) projesi kapsamında Çevre Eğitim ve Kültür Derneği (ÇEKÜD) Gölbaşı Şubesi'nin öncülüğünde kurulmak istenen 'Özgür Köy' modelinin önemi tartışıldı. 

ÇEKÜD, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniverstesi, Lokman Hekim Üniversitesi ve bazı STK'larının paydaşlığında gerçekleştirilen "Sosyal Uyum ve Rehabilitasyon Merkezi Özgür Köy Modeli Yapılandırma Çalıştayı", 3-4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı'nın desteklediği SUREM projesi kapsamında ÇEKÜD öncülüğünde yürütülen 'Özgür Köy' modeli ile bağımlıların topluma yeniden kazandırılması amaçlanıyor. 

İki gün süren çalıştayın sonuç bildirgesinde, 'Özgür Köy' modelinin SUREM projesi kapsamında elde edilmek istenen sonuçları verebilecek bir örnek model olduğu ifade edildi. Özgür Köy'de uyuşturucu, madde, alkol ve teknoloji bağımlılıkları dâhil her tür bağımlılığa yönelik tedavi sunulacak. Özgür Köy'de tedavi gören bağımlılar, 3 buçuk ayı yatılı olmak üzere 1 sene süren tedavi gördükten sonra, hastalığının seyrine göre 3 ila 10 sene arasında değişen bir süre boyunca izleme dönemine alınarak, bağımlılığın kesin olarak tedavi edilmesi sağlanacak. Katılımcılar, izleme döneminin bu modelin en önemli özelliği olduğunu belirtti. 

ÖZGÜR KÖY MODELİ

Çalıştayın sonuç bildirgesinde; Özgür Köy modelinin Türkiye'nin yerli ve milli hassasiyetleri göz önüne alınarak kurgulandığı ve ülkemize özgü bir özellikler taşıdığı belirtildi. Bildirgede; Özgür Köy modelinde STK'lara önemli bir rol düştüğü ifade edilerek, köyün vakıfların koordinatörlüğünde faaliyet göstermesinin yapısal özerklik açısından önemli olduğu kaydedildi. Buna göre; Özgür Köyün, devlet destekli olarak faaliyetlerini yürütmesi, üniversitelerin olanaklarını ve akademik kadrosunu bağımlıların tedavi süreci için kullanabilmesi ön görülüyor.

HER YIL UYUŞTURUCUDAN 200 BİN KİŞİ ÖLÜYOR

Sosyal Uyum ve Rehabilitasyon Merkezi Özgür Köy Modeli Yapılandırma Çalıştayı Gerekçe Raporu'na göre; her yıl dünya genelinde 200 bin kişi uyuşturucuya bağlı nedenlerle yaşamını yitirirken; dünya genelinde 4,5 milyon insan uyuşturucu tedavisi görüyor. Türkiye'de ise 15-65 yaş grubu arasında her hangi bir bağımlılık yapıcı maddenin en az bir kere kullanma oranı yüzde 2,7. Bu oran erkeklerde yüzde 3,1, kadınlarda 2,2. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise; ülkemizde uyuşturucu kullanımının alkol kullanımının 10 katıl olması. 

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.