Ayetleri PİRİNÇ TANESİNE SIĞDIRDI

Ayetleri PİRİNÇ TANESİNE SIĞDIRDI

Pirinç tanesi üzerine Ayet-el Kürsi yazarak dünyada bir ilki gerçekleştiren Kaya Özköprülü, 30 bin deneme sonucunda saç telinden on kat daha ince çizgilerle başarıya ulaştığını söyledi.

Geliştirdiği teknikle pirinç tanesi üzerine Ayetel Kürsi yazabilen Kaya Özköprülü dünyada bir ilki gerçekleştirdi ve bu alanda patent aldı. Üniversite yıllarında gelir sağlamak amacıyla pirinç üzerine harf, isim yazmaya başlayan Özköprülü bu alan üzerinde yoğunlaştı ve dünyada bir ilki başardı. 5 yıllık çalışmanın ürünü olduğunu söyleyen Özköprülü, 30 bin denemeden sonra başarıya ulaştığını dile getirdi.

Tamamen bilimsel bir çalışmanın ürünü olarak gösterilen pirinç üzerin yazı yazma tekniği insanlarda şaşkınlık yaratıyor. Sadece özel mercek ve mikroskopla okunabilen yazılara vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Yaptığı buluşu pirinç taneli kolyeler yaparak ticarete dönüştüren Özköprülü insanların ilgisinden memnun olduğunu belirtiyor. Ürünlerini tanıtmak üzere yurt çapında fuarları geziyor. Pirinç tanese üzerine Ayetel Kürsi ve Nazar Ayeti yazılı kolyeler vatandaşlar tarafından fazlaca talep görüyor. 

BİR DÖNEM HERKES YAPTI
Üniversite yıllarında gelir sağlamak amacıyla pirinç tanesi üzerine isim yazılı kolyeler yaptığını söyleyen Kaya Özköprülü bunun basit olduğunu ve o bir dönem birçok insan tarafından yapıldığını belirtti. Özköprülü, “Bir dönem isim yazdık pirinç tanesine, ben de yazdım bunu. Üniversite yıllarında gelir sağlamak amacıyla pirinç tanesine isim yazıyordum. Bu şekilde başladım. Daha sonra bunu geliştirmek istedim. Yeni bir teknik buldum. Patentini aldım. Dünyada bu şekilde pirinç tanesine yazı yazabilen yok” dedi.

DÜNYADA BİR İLK
Pirinç tanesine Ayetel Kürsi gibi uzun bir yazıyı yazabilen başka birinin olmadığını söyleyen Özköprülü Türkiye ve Amerika patentlerini de aldı. Uzun uğraşlar sonucunda bunu başardığın dile getiren Özköpürlü, “Öncesinde 5 senelik bir Ar-Ge çalışması var. Bilimsel bir projedir bu. 5 sene araştırdım, yeni bir yöntem geliştirdim. Bulduğum yöntemle pirinç üzerine yazı yazabiliyorum. Hakikaten dünyada bir ilki başardım. Türkiye’den sonra,  Amerika patentini de aldım. Bu işi dünyada hala tek ben yapıyorum.  Dünyada bunu yapabilen yok, taklidini yapabilen de yok” şeklinde konuştu.

Pirinç tanesine Nazar ayeti, Ayetel Kürsi ve daha birçok duayı yazabilen Özköprülü vatandaşın ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Ayet yazılı pirinçleri kolye haline getirip satışa sunan buluş sahibi yurt çapında fuarları dolaşarak ürünlerini vatandaşla buluşturuyor. İlgiden memnun olduğunu belirten Özköprülü, “Pirinç tanesine Nazar ayeti, Ayetel Kürsi yazıyorum.  Hatta kişisel fotoğraf falan da yapılabiliyor. Daha çok dualar ilgi görüyor. İnsanların tepkileri müthiş, hem ilgi görüyor, hem de satılıyor. İstanbul’da kendi mekanım var.Ayrıca fuarlara katılarak yaptığım bu ürünü tanıtıyorum. İnsanlar görsün diye geziyorum. İnternet üzerinden de ürünlerimi satışa sunuyorum” diyerek anlattı.

Geliştirdiği pirinç üzerine yazı yazma taktiği ile Amerika patentinin de sahibi olan Özköprülü İncil’den bazı duaları da pirinç üzerine yazarak kolye haline dönüştürmüş. Bununla beraber yabancı turistlerin de ilgisini çekmeyi başararak satışlarını artırıyor.

SAÇ TELİNDEN ON KAT İNCE
Pirinç üzerine yazdığı yazılar gözle okunamayacak kadar küçük olmasını anlatan Kaya Özköprülü, “ Pirinç üzerindeki yazıda insan saçından on kat daha ince çizgiler var. Makro lens bile taksanız fotoğraf makinelerinin çözünürlüğü görüntülemeye yetmiyor. Ben bunların fotoğraflarını web sayfama atmak için dijital mikroskoplar yardımıyla çektim. Fotoğraf makinaları bunları görüntülemeye yetmiyor. Çıplak gözle de okumak mümkün olmuyor. Ancak mercek yardımıyla görülebiliyor” dedi.

30 BİN DENEME
Uzun yıllar çalışmanın sonucunda başarıya ulaştığını söyleyen Özköprülü pirinç üzerine yazı yazma buluşunda iddialı görünüyor. Aldığı patentten dolayı şikayetçi olmayacağını belirterek rakiplerine meydan okuyor. Buluş sahibi Kaya Özköprülü, “30 bin denemeden sonra başarıya ulaştım. Dolayısıyla sabrı yeten yapsın diyorum ben. Patent bir yana hakikaten yapabilen yok. Sabrı yeten buyursun yapsın” diyerek bu konudaki iddiasını dile getirdi.

HAKAN ŞAHİN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.