Ayaş’taki hobi bahçelerine gelen yıkım kararıyla sade vatandaş büyük bir mağduriyetin eşiğinde
Hobi bahçelerine gelen yıkım kararıyla sade vatandaş büyük bir mağduriyetin eşiğinde. Devletin kaçak hobi bahçesi yapılaşmasına başlangıçtan itibaren müdahale ederek, bölge halkının talepleri doğrultusunda ihtiyaca karşılık vermesi gerektiği belirtiliyor.
Geçtiğimiz günlerde Ayaş Belediyesine ait ekipler Bayram mahallesinin Kayabaşı bölgesinde 14 ve Tekke Mahallesinin Karakoyunlu bölgesinde 9 adet olmak üzere toplamda 23 kaçak yapıyı yıktı. Ankaralı hobi bahçesi tutkunlarına göre kaçak yapılaşmanın başladığı dönemlerde Burhan Demirbaş yönetimindeki Ayaş Belediyesinin önceliği, dar gelirli vatandaşların ihtiyaçlarına uygun hobi bahçelerinin oluşturulması olmalıydı. Belediyenin bu konuda pasif kalması vatandaşların kendi çözümlerini aramalarına neden oldu. Kaçak yapılaşma sorununun büyümesi de günümüzde önemli bir sorun olarak gündeme geldi.
DAR GELİRLİ VATANDAŞ ENDİŞELİ
Ayaşlı vatandaşlar devletin başlangıçtan itibaren bölge halkının taleplerini öngörerek ve gereken önlemleri alarak bu sorunun önüne geçmesi gerektiğini söylüyor. Ayaş çevresinde emlak işiyle uğraşan profesyoneller, hobi bahçesi ihtiyacının artmasıyla birlikte devletin planlamaları ve düzenlemeleriyle vatandaşların bu ihtiyacını karşılayabileceği alanlar oluşturulması gerekliliğinin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
Gayrimenkul danışmanlarına göre devlet müdahalesi sayesinde kaçak yapılaşma sorununun önüne geçilebilirdi. Belediyenin bölgede uzun yıllardır devam eden dağınık ve düzensiz yapılaşmaya sessiz kalmasının sebebi anlaşılamıyor. Ayaş Belediyesinin sessiz onayını gören pek çok vatandaş mal varlıklarının büyük bir bölümünü ilçedeki bahse konu arsalara yatırarak bölgede yatırım yaptı. Burhan Demirbaş yönetimindeki Ayaş Belediyesinin geçtiğimiz günlerde başlattığı yıkım harekatı ile vatandaşlar endişe içinde kaldı.
AOÇ’DE DEVLET KENDİ ELİYLE YAPMIŞTI
Kamu yetkilileri bir dönem Ankaralı vatandaşın hobi bahçesi ihtiyacını karşılamak için AOÇ Hobi Bahçesi projesini hayata geçirmişti. 2001 yılında Atatürk Orman Çiftliği’nde hobi bahçeleri aylık 25’er milyon liralık kira bedeli ile sebze-meyve ve çiçek üretmek isteyen başkentlilerin kullanımına tahsis edilmişti. Atatürk Orman Çiftliği yetkilileri kullanılmayan çiftlik arazisinin bir bölümünde, vatandaşların toprakla uğraşarak stres atmaları, çiçek, sebze ve meyve yetiştirmeleri amacıyla 200’er metrekare üzerinde kurulan hobi bahçelerini kura yoluyla başkentlilerin hizmetine sunmuştu.
KAYSERİ’DE DE YAPILMIŞTI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Mehmet Özhaseki başkanlığı döneminde bağı bahçesi olmayan emeklilere ve yaşlılara yönelik özel olarak hobi bahçeleri inşa etmişti. Kayseri Selçuklu mahallesinde yaklaşık 55 bin metrekarelik bir alanda kurulan 186 adet hobi bahçesi projesi vatandaşların ihtiyacına cevaben tasarlanmıştı. 125 metrekarelik bahçe parsellerinin yanında pergolalar, çeşmeler, yaya ve araç yolları ile otopark içeren projede Kayseri halkı ihya olmuştu. Selçuklu Hobi Bahçesi hala vatandaşlara 10’ar yıllık periyotlar halinde tahsis edilmeye devam ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.