Ayaş domatesinin tohumu el yakıyor

Ayaş domatesinin tohumu el yakıyor

Türkiye'de lezzeti ve kalitesi ile bir marka haline gelen Ayaş domatesinin tohumu adeta el yakıyor. Hakiki ve yerli Ayaş domatesi tohumunun gram fiyatı üreticisine göre 25 ila 50 TL arasında değişiyor.

Doğal şartlarda üretilen ve bir marka haline gelen Ayaş domatesi, adından sıkça söz ettiriyor. Hayvan gübreleri ile desteklenen ve temiz yeraltı suları ile sulanan domatesler, Ankara yöresel ürünler listesinde yıllardır yerini koruyor. Domates üreticilerinin ekili olan alanlara cep telefonu ile girmediği, yetiştirilen organik ürünlerin böcek ve hastalık mücadelesinde tamamen doğal bitkilerden yapılan karışımlar kullandığı biliniyor.  

İNCE KABUKLI, BOL SULU VE LEZZETLİ

İnce kabuklu, bol sulu ve lezzetli Ayaş domateslerinin, namı ülke çapına da yayılmış vaziyette. Ayaş domatesi, Ağustos ayının ortalarında yetişmeye başlayarak Ekim ayının sonuna kadar ekili alanlardan ürün alınabiliyor. Yerli Ayaş domatesi yetiştirmek isteyen üreticiler, kendine has özellikleri olan bu domatesin tohumunu ve fidesini çeşitli şekillerle edinerek ekime başladı.

GRAM FİYATI EN 25 TL

Yerli Ayaş domatesinin namı ilçe sınırlarını aşmışken bu domatesin fidesi ve tohumu da adeta cep yakıyor.  Kanser hastaları ve birçok hastalığın tedavisi için de iyi geldiği bilinen Ayaş domatesi tohumunun gram fiyatı 25 liranın üzerinde satılıyor.  Tohumun kalitesine  ve üreticiye göre Ayaş domatesi tohum fiyatında büyük değişiklik gösteriyor. Gramı yaklaşık 50 liraya satılan Ayaş domatesi tohumu dahi bulunuyor.  150-200 adet tohumun 1 gr geldiği belirtiliyor.  

TOHUMLARA DİKKAT!

Görüştüğümüz hakiki yerli Ayaş domatesi üreticisi Osman Kalaycı, internet üzerinden "Ayaş domatesi tohumu" ibaresi ile satılan ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Yerli Ayaş domatesi tohumu diye' satılan tohumların çoğu hibrit tohum. Yurtdışından gelen tohumların çoğu Bursa'da paketleniyor ve 'Ayaş domatesi tohumu' diyerek satılıyor. Onların Ayaş domatesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu noktada insanlar kandırılıyor" diyerek vatandaşları uyardı.   

HAL'DE DOMATES 5 LİRAYI BULUYOR

Öte yandan Ankara Hali'ndeki domateslerin kilogram fiyatları 2.5 ila 5 TL arasında değişiyor.  

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.