Av. Demirhan: Hayvana eziyet, kabahat değil suç olmalı
Gazetemize konuşan Avukat Mehtap Demirhan, hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı yargıçlara şu çağrıyı yaptı: “Hayvana işkencede, kanunda yer alan ilgili maddedeki hapis cezası uygulansın.”
Gazetemize konuşan Avukat Mehtap Demirhan, hayvanlara karşı işlenen suçlara karşı yargıçlara şu çağrıyı yaptı:
“Hayvana işkence artık ‘kabahat’ değil ‘suç’ olarak değerlendirilmeli. Kanunda yer alan ilgili maddedeki hapis cezası uygulansın.”
Avukat Mehtap Demirhan, ülkemizde son yıllarda hayvana eziyet, şiddet, tecavüz ve öldürme gibi benzer olayların artış gösterdiğini belirtti. Bu tür olumsuz olayların toplumda infial oluşturacak boyutlara ulaştığını kaydeden Demirhan, bu konuda kanun koyucular tarafından radikal kararlar alınmasını talep etti.
HAYVANA YAPILAN EYLEM SUÇ DEĞİL KABAHAT!
Demirhan, Türkiye’nin de taraf olduğu 15 Ekim 1978’de kabul edilen Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi doğrultusunda, ülkemizde 2004 yılında 5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nun çıkarıldığını; ancak bu kanunda belirlenen ilkeler çerçevesinde hayvana karşı yapılan olumsuz eylemlerin yasaklanmasına rağmen yargı tarafından bu eylemler ‘suç’ değil ‘kabahat’ olarak değerlendirilmesinden ve suçu işleyen şahısların sadece idari para cezası ile cezalandırılmasından yakındı.
HAYVANLAR BİR EŞYA OLARAK GÖRÜLÜYOR
Kanunda ‘Haklı bir neden olmaksızın, sahipli bir hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi 4 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır’ şeklinde bir madde yer aldığını kaydeden Avukat Demirhan, “İş bu maddelerde, hayvanlarda sahipli-sahipsiz ayrımına gidilmekte, hayvanlar bir mal, sıradan bir eşya olarak görülmekte, psikolojik, cinsel ve fiziksel birçok şiddet yok sayılmaktadır. Oysa ki Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde hayvanların bir mal, bir eşya olmadığı ve canlı olarak kabul edildiği açıktır” dedi.
CEZA DEĞİL ÖDÜL…
Avukat Demirhan, “Uygulanan kanunların yaptırımı da, ceza değil ödül niteliğinde kalan ve sabıkaya dahi işlemeyen idari para cezası olmakta. Artık ‘parasını veren istediğini yapar’ nitelikteki özel kanunun 28. Maddesi’nin değiştirilerek ve de öldürme, kısırlaştırma, barınma vs. hususlarda eklemeler yapılarak gerek kanun ilkelerine, gerekse beyannameye aykırı her türlü eylemin suç sayılması ve ilgilisi hakkında cezai yargılama yapılarak hapis cezaları verilmesi, böylece cezaların caydırıcılığının sağlanması gerekmektedir” diye konuştu.
ACI VERİCİ RAKAMLAR
Hayvanların maruz kaldığı şiddete ilişkin 2016 yılında yapılan bir istatistik verilerini paylaşan Demirhan, “1 milyar 156 milyon 407 bin 473 yaşam hakkı ihlali, 8 milyon 216 bin 191 bin 436 yurt içine sevk olurken fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kalma, 25 bin 70 ateşli silahla öldürme, araçla ezilme, sert cisimle yaralanma…” dedi.
BU ŞİDDETE “DUR” DENİLMELİ
Demirhan son olarak şunları söyledi:
“TBMM’de komisyonda görüşülmeyi bekleyen ‘Hayvan Hakları İhlallerine ilişkin yasa tekliflerinde’ tüm hayvan severlerin, çocukları olan tüm ailelerin ve insanım diyen herkesin destek vermesini, bu konuda sosyal medyalarında paylaşımlar yapmasını, ilgili yerlere şikayetlerini iletmesini ve farkındalık oluşturarak bu vahşiliğe, caniliğe ‘dur’ demelerini bekliyorum. Yaratılan her canlıya Yaradan’dan ötürü değer verip, saygı göstermemiz, bu konuda tüm devlet gücünü seferber etmemiz ve vatandaşı bilgilendirmemiz zaruridir.”
OSMAN AKDOĞAN/ HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.