ATEM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin: 'Kayıtlı emlakçıları tercih edin'
ATEM Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, gayrimenkul alacak ya da kiralayacak kişilerin mağdur olmamaları için kayıtlı emlakçıları tercih etmelerini istedi.
Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin ev alacakların ya da kiralayacakların mutlaka kayıtlı emlakçılarla iş yapması gerektiğini belirterek, “Vatandaşlar yaptıkları tüm iş ve işlemleri kayıt altına alsınlar ve sözleşme yapmaktan korkmasınlar” dedi. Bunun yanı sıra Ankara’nın gayrimenkul ticareti açısından şanslı olduğuna da değinen Yetkin, Başkentte konut sayısının fazla ama nitelikli konut sayısının eksik olduğunu belirtti.
VATANDAŞLAR KAYITLI EMLAKÇILARLA ÇALIŞSIN
Konut alırken ya da kiralarken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında açıklamalarda bulunan Yetkin, vatandaşın mağdur olmaması için alım-satım yaparken mutlaka kayıtlı emlakçılarla çalışması gerektiğini vurguladı. Yetkin, “Kayıtlı üyelerimiz vatandaşlarımıza ellerinden gelen tüm imkânları sunarlar. Biz oda olarak üyelerimize gerekli tüm eğitimleri veriyoruz. Bugüne kadar odaya gelen şikâyetlerden birçoğu kayıtsız üyelerden. 18 senede kayıtlı üyelerden gelen şikâyet sayısı 10’u geçmez. Ev alacaklar ya da kiralayacaklar muhakkak kayıtlı emlakçılarla iş yapsınlar” dedi.
SÖZLEŞME YAPMAKTAN KORKMASINLAR
Vatandaşların oluşabilecek herhangi bir problem sonrası karşı tarafta muhatap bulabilmeleri için sözleşme yapmalarının şart olduğunu belirten Yetkin şu ifadeleri kullandı, “Vatandaşlarımız sözleşme yaparak kayıtlı üyelerimiz ile iş yapsınlar. Sözleşme yapmaktan korkmasınlar. Yapılan tüm işlemleri kayıt altına alsınlar. Çünkü kaparo verdiklerinde ve sonrasında yanlış bir iş ya da ayıplı bir mal olduğunda başvuracak bir muhatap bulabilmeleri için sözleşme yapmaları çok önemlidir” diye konuştu.
KONUT FAZLA AMA NİTELİKLİ KONUT AZ
Ankara’da inşa edilen yapılara da dikkat çeken Yetkin, Başkentin konut fazlalığı olduğunu söyleyerek nitelikli konutta ise eksiklik olduğunu belirtti. Nitelikli konutun tanımını yapan Yetkin şu ifadeleri kullandı, “Ankara’da konut fazlalığımız var, fakat nitelikli konutta eksikliğimiz var. Sosyal donatılı konutlarda eksikliğimiz var. Vatandaşların daha rahat ikame edebileceği sosyal donatıları yeterli; parkları, bahçeleri, çevre düzeni, spor, dinlenme ve eğlence tesisleriyle insanlara çağdaş yaşam olanakları sunan konutlarda eksikliğimiz var. Hayata geçirilen yeni projelerle bu eksiklik giderilmek üzere” diye konuştu.
BAŞKENT GAYRİMENKUL TİCARETİ AÇISINDAN ŞANSLI
Başkent’tin sürekli sirkülasyona sahip olan bir şehir olduğunu ve bunun Başkent için bir şans olduğunu söyleyen Yetkin, “Memur ve öğrenci kenti olması sebebiyle Ankara’da sürekli bir sirkülasyon yaşanmaktadır. Bu da emlakçılık açısından ticari bir şans getirmektedir. Gayrimenkul sektörü şu an da Başkent’te iyi. İstanbul Ankara’nın 3 katı olmasına rağmen tapu kayıtlarına baktığımızda Ankara İstanbul’un toplam sayısından daha fazla tapu işlemi görüyor. Bunun sebebi ise sirkülasyondan kaynaklıdır ve emlak alım gücü daha fazladır” dedi.
1 DAİRE SATIŞI 5 DAİRE SATIŞINI TETİKLER
“Ankara’da Sincan’da bir daire satıldığında bu 5 daireye tekabül etmektedir” diyen Yetkin sözlerine şöyle devam etti, “Sincan’daki vatandaş dairesini satar üzerine bir miktar para koyar ve Yenimahalle’den daire alır. Yenimahalle’de aldığı dairenin sahibi ise üzerine bir miktar para koyar, olanakları daha iyi olan bir semtten daire alır. Bu sirkülasyon böyle devam eder ve bir dairenin satışı 5 dairenin satışını körükler” dedi.
ÖĞRENCİLERE KONUT KİRALARKEN GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMELİ
Özellikle öğrencilere konut kiralarken gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda hassas davrandıklarını belirten Yetkin, “Öğrencilerimiz bizim geleceğimizdir. Asıl yatırımı onlara yapmamız gerekir. Maalesef günümüzde öğrencilerin kaldığı konutlara baktığımızda birçoğu iyi durumda değil. 1000 liralık evi öğrenci diye bin 500 liraya verip nasıl olsa öğrenci diyerek çıkar sağlamaya çalışan kişiler yüzünden bu durum böyledir. Bu vicdanen ve ahlaken uygun değildir. Öğrencilerin ikame ettiği konut kendi ikame ettiğimiz konutlardan daha iyi olmalıdır. Bu konuda öğrencilere destek olmalıyız. Bizim kendi üyelerimiz bu konularda çok hassas davranmaktadırlar” dedi.
VATANDAŞ KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ DEĞİL
Kentsel dönüşüme vatandaşın hazır olmadığını ve bu konu hakkında vatandaşın bilinçli olmadığına da değinen Yetkin, “Vatandaşlar hangi binaların kentsel dönüşüme gireceğini nelerden faydalanılacağını bilmiyor. Bu konuda vatandaşı aydınlatacak kayıtlı üyelerimiz var, üyelerimiz dışında vatandaşı bu konu hakkında aydınlatacak her hangi bir kurum ya da birim bulunmamaktadır. Vatandaş görsel ve yazılı basın yoluyla bu konu hakkında aydınlatılmalıdır” diye konuştu.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.