Atatürk Kültür Merkezi’nde Kastamonu rüzgarı
AKM’de düzenlenen Kastamonu Günleri fuarını ziyaret etmek isteyen Başkentliler için son gün yarın. Fuarda sarımsaktan pirince, kuyu kebabından, ahşap ürünlerden, organik gıdalara kadar pek çok yöresel ürün Başkentlilerin beğenisine sunuluyor.
Kastamonu yemekleriyle, kıyafetleriyle, el sanatlarıyla Başkent Ankara’ya taşındı. 15 Martta Atatürk Kültür Merkezi’nde başlayan Kastamonu Günleri için son gün yarın. İlk gününde vatandaşların yoğun ilgisine çeken festivalde sarımsaktan, pirince ahşap ürünlerden, organik ürünlere kadar pek çok şey Başkent Ankaralılarla buluşuyor.
Yılmaz Usta’dan Kuyu Kebabı
Festival alanında kurulan geleneksel ahşap evde kuyu kebabı yapan Yılmaz Usta başkentlileri bu lezzete davet ediyor. Alanda kazılan kuyulardan pişirilen etler yanında pilavlarıyla birlikte servis ediliyor. Kuyu Kebabının kuzu etinden yapıldığını ve özelliğinin de bu olduğunu söyleyen Yılmaz usta, “Gelin tadın bir daha bu lezzeti bulamazsınız” diyerek Ankaralıları davet ediyor.
SAĞLIKLI SARI KILÇIK PİRİNCİ
Süreyya Yağmur Tosya’nın olmazsa olmazı olan pirinç standında bizlere kendi üretimleri olan ve patentini de aldıkları sarı kılçık pirincini bizlere tanıttı. Yağmur, “Sarı kılçık pirinci satıyoruz. Bu üründe tamamen kendi üretimimizdir. Tosya’da yetişmektedir. Diğer pirinç türlerine göre daha sağlıklıdır. Şeker oranı düşüktür, kolesterol oranı düşüktür. Bizim müşterilerimiz bizi bilirler. Birçok rahatsızlıktan dolayı normal pirinç yiyemeyenler sarı kılçık pirinci kullanırlar. Patentimizi de Tosya Belediyesi ile ortak çalışmamız sonucu aldık herkesi bekleriz” dedi.
ORGANİK BEZİR YAĞI
Organik olarak tamamen eski usullere göre keten tohumundan elde ettikleri bezir yağını tanıtan Ramazan Tosyalı, “dedemizden kalmadır bu meslek. Kendi ektiğimiz keten tohumlarını ağaç baskıda un haline getiriyoruz. Daha sonra baskıda yağını çıkartıyoruz. İnebolu’ya 5 km kala Köyümüzde kendimiz yetiştiriyoruz. İşimizin özelliği tamamen doğal ahşap malzemelerle üretiyoruz. İnsanlar çok beğeniyor bilenler özellikle anında gelirler. Bizim memlekette ailemizde zaten Bezircigiller’dir. Türkiye’de bir tek biz yapıyoruz bunu. Şu an yarım litresi 10 TL olarak satıyoruz. Burada dışarıda aletlerimiz var onlar en küçük olanlar. Keten tohumunda aktarlarda zaten görürsünüz bu şekilde de kullanılır. Pek çok faydası var özellikle bağırsaklara çok iyi geldiğini söylüyorlar. Zeytinyağı gibi salatanıza yemeğinize kullanırsınız” dedi.
AHŞAP ÜRÜNLERİ DE KASTAMONU’DAN
Kastamonu günlerinde en çok ziyaret edilen tezgâhlardan biriside doğal ahşap ürünleri idi. Marangoz Alaattin çorbacı ise bizlere bu ağaçların özelliklerini ve ürünlerini şöyle tanıttı:
“25-30 çeşit ağaç ürünü var. Şimşir, kiraz, ıhlamur, ceviz gibi daha pek çok sayabiliriz. 2 TL’den başlar 150 TL’ye kadar ürün bulabilirsiniz. Zeytin ağaçları et ve peynir sunumu için ceviz ağaçları da et tahtası olarak kullanılır. Bunların fiyatları biraz fazla olabilir ama ömürlük kullanımdır. Mesela burada bir kiraz ağacından yaptığımız kepçe var. Bu tamamen bizim tasarımımız. Bunun ağacı ortalama 8 sene bekletilir öyle işlem yapılır. Aksi takdirde çatlar. Bunun eşini benzerini bulamazsınız. Bambu ağacından yapılanlar var birçok üründe fakat onlar kısa sürede yıpranır ve çatlar. Bu ağaçların tamamı bizim yerli ağaçlarımızdan elde ediliyor.”
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.