ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı: 2018’de 11 proje hayata geçecek

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı: 2018’de 11 proje hayata geçecek

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, Başkent'teki içme suyu sıkıntısının önüne geçebilmek için bu yıl içinde 11 dev projeyi hayata geçireceklerini açıklayarak, "Kurak dönemlerde bile Ankara susuz kalmayacak" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, Başkent'teki içme suyu sıkıntısının önüne geçilebilmesi için bu yıl içinde yapılması planlanan projelerin listesini, sosyal medya hesabından duyurdu. Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Mustafa Tuna'nın talimatları doğrultusunda il sınırlarında içme suyu temini için yoğun bir çalışma başlattıklarını kaydeden Kınacı, "Ankara il sınırları içerisinde 2018 içinde yeterli içme suyu temini için bütün talepler karşılanacak. Uzun vadeli planlar hazırlanıp uygulanarak kurak dönemlerde bile Ankara susuz kalmayacak" dedi. 

İÇME SUYU TEMİNİ İÇİN 11 DEV PROJE 

ivedik-aritma-tesisi.jpg

5 buçuk milyon nüfusa sahip Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılamak için 2018 yılı içerisinde yapılması planlanan ve bazılarının yapımına başlanan projelerin listesi şöyle: 
-Ankara'ya Gerede suyunun getirilmesi projesinin tamamlanması,
-İlçelerdeki bütün içme suyu kuyu ve depo taleplerinin karşılanması,
-Asbestli çimento borularının tamamının değiştirilmesi,
-2 bin 200 mm çaplı çelik Etimesgut-Sincan su isale hattının döşenmesi,
-700 mm çaplı düktil font İncek- Gölbaşı su isale hattının döşenmesi,
-Bala ve Beypazarı ilçelerinde Membran Su Arıtma Tesisi kurulması ve yaza kadar işletmeye alınması, 
-Su kayıp ve kaçakçılarının kontrolü çalışmalarına başlanması,
-Pompa istasyonlarının iyileştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması,
-İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin rehabilitasyonu ve büyütülmesi proje çalışmalarına başlanması,
-Ankara içme suyu kaynaklarının havza koruma planlarının hazırlanması,
-Ankara içme suyu, atık su ve yağmur suyu master planının hazırlanması,

DEVAM EDEN PROJELER

gerede-suyunun-getirilmesi-projesi.jpg

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, Başkent'teki su sıkıntısını çözüm olacak 11 projenin bazılarının başladığını ve inşaat çalışmalarının hızla sürdüğünü de duyurdu.  Yapımı hızla devam eden projelerin bazıları şöyle: 
-Gerede suyunu Ankara'ya getirecek 31, 6 kilometrelik dünyanın en uzun içme suyu tüneline sahip projenin son 3.3 kilometrelik kısmının çalışması sürüyor. 
-4 milyon kişinin içme suyunu karşılayan İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi tam kapasite çalışma aşamasına getirildi. Mevcut tesisin rehabilite edilmesi ve ilave 4. ünitenin projesinin hazırlanması çalışmalarına başlandı. 5. ünitenin ise önümüzdeki yıl yapılması planlanıyor.  
-Çubuk Baraj çıkışından Ankara çayına kadar olan 10 kilometrelik alanın 
temizleme çalışmaları başladı. 2 yıllık bir çalışma sonucu Ankara çayının tamamında atık su girişleri için kuşaklama kolektörleri inşa edilecek, Ankara çayına atık su girişi tamamen önlenecek.
-İncek-Gölbaşı PSW11-TSW19 arasında düktil font malzemeden 700 mm çapında 3933 metre uzunluğunda, Gölbaşı'ndaki yüksek kotlu yerlere de kesintisiz su temin edilmesini sağlayacak ikinci bir ana su isale hattı inşaatına başlandı. İnşaat  çalışmalarının birkaç aya kadar tamamlanması bekleniyor. 
-İvedik-Temelli ana su iletim hattının 4.600 metre uzunluklu 2,2 metre çaplı çelik borulu Etimesgut-Sincan Saraycık arasındaki bölümünün ihale hazırlık çalışmaları başladı. İnşaatın 2018 içinde tamamlanması bekleniyor.Sincan-Temelli arasındaki kısmın ise 2019'da tamamlanması planlanıyor. 

KIZILIRMAK SUYUNA İHTİYAÇ KALMAYACAK 

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, Ankara'ya Gerede suyunun getirilmesi projesinin tamamlanması ile Başkent'in Kızılırmak suyuna ihtiyacı kalmayacağını da açıkladı. Kınacı, "Gerede suyunun gelmesiyle, ardışık 3-5 yıllık kurak dönemler hariç, Ankara'nın Kızılırmak suyuna ihtiyacı kalmayacaktır. Yağışlı dönemlerde Çamlıdere Barajında depolanacak su kurak dönemlerde sarf edilecektir. Ayrıca her yıl 30 milyon m3'lük su tüketim artışı da dengelenecektir" dedi. 

GÜNLÜK 1 MİLYON 100 BİN M3 SU TÜKETİLİYOR

ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, Başkent'in günlük su tüketimi ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı. Kınacı şunları söylemişti: “Başkent'in tükettiği içme ve kullanma su miktarı günlük ortalama 1 milyon 100 bin metreküp civarındadır. Kızılırmak'tan aldığımız suyun dışında toplamda 7 barajımızda bulunan 400 milyon metreküplük su rezerviyle hiç yağmur yağmasa bile Başkentimizin 1 yıllık suyu bulunuyor.” 

BARAJLARDA YAKLAŞIK 10 MİLYAR METREKÜP SU VAR 

Şu an Çamlıdere, Eğrekkaya, Kurtboğazı, Kavşakkaya, Akyar, Çubuk ve Elmadağ Kargalı barajları, Ankara'nın içme suyu ihtiyacının temin edildiği barajların bazıları. Bu barajların toplam kapasitesi 1 milyar 586 bin 513 bin metreküp olarak biliniyor. Bu barajlarda  yaklaşık 500 milyon metreküp su bulunuyor. Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan Kesikköprü ve Hirfanlı barajlarının toplam kapasitesinin ise 7 milyar metreküp civarında olduğunu biliniyor.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.