Askerlik şubesinde bedelli kuyruğu

Askerlik şubesinde bedelli kuyruğu

Tecil bozdurarak bedelli askerlikten faydalanmak isteyen gençler, Cebeci Askerlik Şubesi önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.

3 Ağustos’ta Resmi Gazetede yayımlanan ve resmen yürürlüğe giren ve 3 Kasım’a kadar yapılabilecek bedelli askerlik başvuruları devam ediyor. Asker adayları ilk olarak e devlet ve askerlik şubelerinden yaptıkları başvuruların ardından belirlenen ücreti bankalara yatırıyor. Daha sonra son işlem olarak yine askerlik şubesine geliyor. Bugünlerde ise Cebeci askerlik şubesi bedelli askerliğin yoğunluğunu yaşıyor. Şube içerisinde çoğu banko bedelli askerlik başvuruları için ayrılmış ve adayların işlemleri hızlı şekilde yapılmaya çalışılıyor. Asker adayları ise başvuru sürecinin tam 1 gün aldığını bazen de bunu aştığını söylüyor.  

ŞUBE’DE YOĞUNLUK

Bedelli askerlik için başvuru yapan ve paralarını yatırdıktan sonra yine şubeye gelen asker adayları askerlik şubelerinde uzun kuyruklar oluşturuyor. Günün her saati hemen hemen dolu olan şubede bazı bankolar ve memurlar yalnızca bedelli askerlik başvurusu alarak işlemleri hızlı şekilde yapmaya çalışıyor. Başvurularını yapmaya gelen asker adayları ise, “Hemen hemen 1 güne yakın başvuru süreci sürüyor. Hem burada hem de bankalarda aynı şekilde yoğunluk yaşanıyor. Ama şubelerde en hızlı şekilde işlem yapılıyor. Çoğu memur ve banko tamamen başvuru için ayrılmış. Süreç gayet iyi işliyor” ifadelerinde bulundu.  

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Bedelli askerlik başvurusu nasıl yapılıyor? 25 Yaşını doldurmuş Asker adayları öncelikle e devlet veya askerlik şubesinden önce başvurularını yapıyor. Daha sonra başvuru yaptıklarını gösteren belgelerle birlikte 15 Bin TL ödeme yapmak için bankalara gidiyor. Verilen belgeler üzerinde belirtildiği şekilde dekont bilgileri girilerek askerlik bedeli ödeniyor. Bankalardan alınan 3 adet dekont ile birlikte tekrar askerlik şubelerine giderek başvurularını sonlandırıyor. Askerliği tecilli olan asker adayları öncelikle şubeler vasıtasıyla tecilini bozduruyor ve başvurusunu o şekilde tamamlıyor. Yatırdıktan sonra aldıkları dekontlarla birlikte son aşama olarak tekrar askerlik şubelerine başvurularını tamamlamaya gidecek.  

SAYININ ARTMASI BEKLENİYOR

Geçtiğimiz hafta Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre önce başvuru yapanların sayısı yarım milyona yaklaşmış başvurusunu tamamlayanların sayısı ise 125 bin 344 olduğu bildirilmişti. Ancak celp dönemlerinde silahaltına alınacak adayların açıklanmasıyla asker adayları tekrar başvurularını yoğun şekilde tamamlamaya başladı. Geçen bildirilen rakamların özellikle başvuru tamamlama sayısının giderek artması bekleniyor. 

BİLİNÇLİ BEKLEYENLER VAR

Çoğu aday maddi kaynak olarak bankalardan kredi çektiklerini yahut birikmişlerini kullandığını söylüyor. Konuştuğumuz bazı banka yetkilileri ise son günlerde kredi başvurularının bedelli ödemesi yapılacağı gerekçesiyle arttığını söylüyor. Maddi imkânını ayarlayan asker adayları başvurularını tamamlarken bazı adaylar ise bilinçli olarak beklediklerini ve işleyişi görmek istediklerini ifade ederek, “İşleyişi ve sistemin tam oturmasını bekledik. Şu ana kadar bir sıkıntı yaşandığını duymadım. Arkadaşlarımdan bilgi aldım rahat bir şekilde başvurumu şuan yapıyorum” diye konuştu. 

HANGİ BANKAYA YATIRILACAK

Peki bedelli askerliğin ikinci aşaması olan ücretin ödenmesi hangi bankalara yapılacak ? asker adayları bedelli askerlik başvurusunu gösteren belgeler ile beraber giderek 15 Bin TL ’liralarını Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası’na yatıracak.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.