''Aşı yapılmazsa, yılda 14 bin kişi ölür''
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtı kampanyaların acı sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “10-15 yıl sonra aşı yapmadığımız için her yıl ortalama 14 bin 296 kişi hayatını kaybedecek” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı karşıtı kampanyaların acı sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “10-15 yıl sonra aşı yapmadığımız için her yıl ortalama 14 bin 296 kişi hayatını kaybedecek” dedi.
Ankara Eczacı Odası (AEO) tarafından düzenlenen, "Aşılamada Eczacının Rolü" başlıklı eğitim programında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan aşılamanın azalmasının hastalıkların artmasıyla sonuçlanacağını belirterek, “ 10-15 yıl sonra aşı yapmadığımız için her yıl ortalama 14 bin 296 kişi hayatını kaybedecektir” dedi.
Hastalıklardan korunmada aşı kadar etkin, koruyucu ve ucuz bir yöntem olmadığını da belirten Ceyhan, aşı ile her yıl 3 milyon çocuğun ölümünün engellendiğini belirtti.
Aşı ile ilgili önemli bilgiler aktarıldı
AEO "Aşılamada Eczacının Rolü" başlıklı eğitim programı düzenledi. AEO Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın eğitimcisi, Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan oldu. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı aşı takviminde yer alan aşılar, aşı karşıtlığı ile mücadele ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
Aşı gerekli midir? Aşı olmadan olur mu? Aşı hangi hastalıklardan korur?
“BAZI HASTALIKLARDAN KORUNMANIN TEK YOLU AŞIDIR”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren AEO Başkanı Süleyman Güneş, doğumdan sonraki süreçte bebeklerin enfeksiyon ve hastalıklardan korunmasını sağlayan en önemli kaynağın anne sütü olduğunu, ancak bazı hastalıklar viral olduğu için bu hastalıklardan korunmanın tek yolunun ise aşı olduğunu belirtti.
Güneş, “Aşı karşıtlığı salgın hastalıkların artmasına neden olan en önemli faktördür. Biz eczacılar olarak, hastalıklardan korunmak için, herkesin aşılanması gerektiğini ve tüm meslektaşlarımızın hastalarını aşılamaya yönlendirmesi çağrısında bulunuyoruz. Kişiler hekimlerine danışarak eczanede satılan aşılar hakkında eczacılarından bilgi alabilir” dedi.
ORTADAN KALKMASI MÜMKÜN OLMAYAN HASTALIKLARI ORTADAN KALDIRIYOR
Aşılamanın başka hiçbir yöntemle ortadan kalkması mümkün olmayan hastalıkları ortadan kaldırdığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önceki yüzyıllarda, yüz binlerce insanın ölümüne neden olan çiçek hastalığının 1977 yılında yaygın aşılama sayesinde ortadan kalktığını hatırlattı.
Ceylan, “Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ikinci hedef olarak çocuk felcini seçmiş ve 1988 yılından itibaren bir program başlatmıştır. Bu program sonrası her yıl yüz binlerce kişide görülen bu hastalık, bugün sadece Pakistan ve Afganistan'da görülmektedir. Yıllık vaka sayısı da 10-20 arasına inmiştir” diye konuştu.
AŞI İLE HER YIL 3 MİLYON ÇOCUĞUN ÖLÜMÜ ENGELLENİYOR
Ceyhan, “Günümüzde insanlarda hastalık yaptığı bilinen 400’den fazla patojenin 34’üne karsı aşı geliştirilmiş durumdadır. Aşı ile her yıl 3 milyon çocuğun ölümü engellenmektedir ve mevcut aşılar ile yılda 2 milyon çocuk ölümü daha engellenebilir. Ayrıca aşı ile önlenebilen ölüm oranlarına bakıldığında çocuklar erişkinlerin yüzde 1'ini oluşturmaktadır. Yetişkin aşılamasının daha iyi yapılması durumunda, bunun onlarca katı insanı ölümden kurtarmak mümkündür. Günümüzde kullanımda olan aşılarla, hastalıkların sıklığı dünya üzerinde yüzde 90’dan fazla azalmıştır. Ülkemizde hastalıklarda azalma oranları da yüzde 90’in üzerindedir. 2005 yılına kadar ülkemizde tüberküloz, difteri, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit B ve kızamık olmak üzere, 7 hastalığa karsı aşılama yürütülmüştür” dedi.
“AŞILAMANIN AZALMASI HASTALIKLARIN ARTMASIYLA SONUÇLANIR”
“Değişik nedenlerle aşılamanın azalması mutlaka hastalıkların artması ile sonuçlanmıştır” diyen Ceyhan, “Boğmaca aşısının uygulanma oranları, önceden uygulanan tam hücreli aşının yan etkileri nedeniyle azaldığında, Japonya’da ve ABD’nin Kaliforniya eyaletinde boğmaca salgınları ile sonuçlanmıştır” dedi.
HER YIL ORTALAMA 14 BİN 296 KİŞİ HAYATINI KAYBEDECEK
Ceyhan, yapılan maliyet/yarar analizi saptamasına göre; ülke nüfusunun yüzde 26’sını 0-14 yaş grubu oluşturduğunu, şu anda programda bulunan 13 aşının yapılması durdurulduğunda, sağlık bakımında yüksek bir maliyet ortaya çıkacağını belirtti.
Ceyhan, “İlk önce bulaşıcılığı en yüksek olan suçiçeği, kızamık, difteri, boğmaca, kabakulak ve çocuk felci artmaya başlayacaktır. Daha sonra bu hastalıkların komplikasyonlarında artış görülecektir. Çocukluk çağında artan ölümler ve sakatlıklar sonucu demografik kaymalar ortaya çıkacaktır. Artan bulaşıcı hastalıklar nedeniyle sosyal ilişkiler kısıtlanacak ve çoğunun tedavisi olmayan bu hastalıkları kontrol etmek için alternatif tıp yöntemlerinin uygulayan kişiler boy göstermeye başlayacaktır. Bir süre yapılan aşıların etkisiyle hastalık sayılarındaki artış daha az belirgin olacak, ancak daha sonra salgınlar yaşanacaktır. 10-15 yıl sonra ise, sadece aşı yapmadığımız için her yıl ortalama 14 bin 296 kişi hayatını kaybedecektir” ifadelerini kullandı.
"AŞI KADAR ETKİN VE UCUZ BİR KORUYUCU YÖNTEM YOKTUR"
ABD’de korunan yılbaşı giderlerine bakıldığında trafikte zorunlu kemer kullanımının 69 dolar, grip aşısının 140 dolar olduğunu söyleyen Ceyhan, yetişkinde pnömokok aşılaması 2 bin dolar, suların klorlanması ise 3 bin 100 dolar maliyet oluşturduğunu dile getirdi.
Aşı ile korunabilen hastalıklarda yıllık ölüm sayısını ancak toplu ölümlere yol açan toplumsal olaylarla, örneğin trafik kazaları ve depremlerle kıyaslana bilineceğini hatırlatan Ceyhan, “Bu açıdan bakıldığında da aşı kadar etkin ve ucuz bir koruyucu yöntem yoktur. Yıllık 80 bin ölüm rakamıyla en fazla ölüm neden olan kanserde bile, kadınlardaki Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısı kadar etkili bir koruma yöntemi yoktur” diyerek sözlerini noktaladı.
Emrah Özcan/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.