Araştırma Üniversite’sinde araştırma laboratuvarı kilitli

Araştırma Üniversite’sinde araştırma laboratuvarı kilitli

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde bulunan Tarbiyotek Biyoteknoloji Laboratuvarının yaklaşık 5 aydır kapalı tutulduğunu belirten öğretim üyeleri, yapılan araştırmaların durduğunu ve öğrencilerin laboratuvarsız kalgıdığını belirtti.

Altındağ’da bulunan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin Tarla Bitkileri Bölümüne bağlı olan laboratuvarın kendi birimlerinden alınıp Biyoteknoloji Enstitüsüne bağlandığını ve ardından kapalı tutulduğunu belirten öğretim üyeleri, laboratuvardan faydalanamadıklarını ve laboratuvarda bulunan bazı cihazların kapalı tutulması halinde işlevini yerine getiremez hale geleceğini belirtti.

Yaklaşık 6 aydır kimse kullanamıyor

Yapılan iddialara göre Ziraat Fakültesi’nin Tarla Bitkileri Bölümü’ne bağlı olan Tarla Bitkileri Bölümü Biyoteknoloji Laboratuvarı’nın, kendi birimlerinden alınıp Tandoğan Kampüsü’nde bulunan Biyoteknoloji Enstitüsüne bağlandı. Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yaptıkları itirazlar sonucunda Biyoteknoloji Enstitüsü’nün laboratuvarı kullanıma kapattığını iddia eden öğretim üyeleri, kendilerinin ve öğrencilerin yaklaşık 6 aydır laboratuvarı kullanamadıklarını belirtti.

Laboratuvardaki bazı cihazlar kapatılmamalı

Öğretim üyeleri gazetemize yaptıkları açıklamalarda bu tür büyük laboratuvarların maliyetinin yüksek olduğunu ve uzun süre kapalı tutulmasının içeride birçok cihazı kullanılmaz hale getireceğini iddia etti. Araştırmalarda kullanılan bazı cihazların uzun süre kapalı tutulmaması gerektiğini iddia eden fakülte hocaları, yapılan birçok araştırmanın yarıda kalmasından yakındı.

Tadilat adı altında kapatıldı iddiası

Biyoteknoloji Enstitüsünün laboratuvarı tadilat adı altında kapattığını belirten bazı hocalar, yaklaşık 6 aydır tadilat adı altında hiçbir faaliyet yürütülmediğini söyledi. Başlayacak tadilatın Kasım 15 olarak belirtildiğini iddia eden bazı öğretim üyeleri ise, “Madem Kasım’da başlayacaktı neden uzun süredir kapalı. Öğrencilerimiz ve bizler faydalanamaz olduk. Türkiye’de bazı şeylerin gelişmesini istemeyenler var.  Bunda bir art niyet aranmalıdır.” şeklinde konuştu.

Öğrencilerimiz ortada kaldı

Bazı öğretim üyeleri kapatılan laboratuvarda çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, ”Dünyadaki araştırmalara eş araştırmalar yapıyorduk. Fakat kapandığı için her şey yarım kaldı. Öğrencilerimiz ortada kaldı. Laboratuvar hiçbir zaman kapanmaz. Tadilat yapılacak ise kısmi tadilat yapılır. 3 katlı bir laboratuvar söz konusu. Bir katı tadilat yapılırken diğer katlarda çalışmalar yürütülmelidir. Dünyanın birçok yerinde böyledir.” şeklinde kaldı.

Öğrenciler karşı çıkıyor

Biyoteknoloji Enstitüsü’nün kendilerine kolaylık sağlamak adı altında fakülte çalışmalarının Tandoğan Kampüsü’ndeki laboratuvarlarda yapabilirsiniz diyerek Tandoğan Kampüsü’ne izin verildiğini belirten hocalar, “Enstitü lisansüstü eğitim veren bir kurumdur. Bizim lisans eğitimi de veriyoruz. Bunu anlamıyorlar. Birde 40 kişilik bir sınıfı 4-5 kişilik gruplara bölerek götürmemiz isteniyor. Buna ise zaman yeterli değil. Yanı başımızda bize bağlı laboratuvarımız zaten var. Öğrenciler oraya nasıl gitsin gelsin. Buna ilk başta öğrenciler karşı çıkıyor.” şeklinde konuştular.

Araştırma Üniversitesi’nde Araştırma Laboratuvarı kilitli

Hocalar yaptıkları tarla çalışmalarında sonuçları laboratuvarlarda incelediklerini ve bazı materyallerin bir römork dolusu olduğunu belirtirken, fakültenin bulunduğu Altındağ’dan Tandoğan Kampüsü’ne bu materyalleri analiz ve ölçüm için nasıl götürüleceğinin muallakta olduğunu belirtti. Ankara Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olduğunun altını çizen öğretim üyeleri araştırma laboratuvarlarının kitli olmasının ise büyük bir hata olduğunu belirtti.

Art niyet olmayabilir ama görüş alınmalıydı

Kapalı olan laboratuvarın yaklaşık 10 milyon liralık bir yatırım olduğunu iddia eden öğretim üyeleri,  ne zaman açılacağının belirsiz olmasının araştırmaları sekteye uğrattığını belirtti. Fakülte hocaları, “Laboratuvarın başka bir birime bağlanmasında art niyet olmayabilir. İyi niyetli bir düşünce ile başka birime bağlanmış olabilir ama laboratuvarı kullanan insanların görüş ve düşüncelerini almamak bir hatadır. “ dedi.

Ortak Kullanım Hakkı Olmalıydı

Fakültedeki yapılan çalışmaların Tandoğan Kampüsü’nde bulunan Biyoteknoloji Enstitüsü’ne yönlendirilmesini değerlendiren öğrenciler ise, “Enstitüye giriş kart ile oluyor. Bizler kart almakta ve oraya girmekte bazı zorluklar yaşıyoruz, mağdur oluyoruz. Laboratuvarın alınması yanlıştı. Madem alındı ortak kullanım hakkı olmalıydı.” şeklinde yorumladı.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.