Antibiyotik kullanımı düşüyor

Antibiyotik kullanımı düşüyor

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz yapılan çalışmalar neticesinde kutu bazında normal ilaç kullanımı artış gösterirken antibiyotik kullanımının düştüğünü belirtti.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz yapılan çalışmalar neticesinde kutu bazında normal ilaç kullanımı artış gösterirken antibiyotik kullanımının düştüğünü belirtti. Gürsöz, “2011 yılında 218 milyon kutu antibiyotik tüketimi 2018 yılında 166 milyona geriledi” dedi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirme yaptı. Gürsöz, bakanlığın yaptığı çalışmalar neticesinde 2011 yılında 218 milyon kutu antibiyotik kullanım oranı 2018 yılında 166 milyona gerilediğini belirtti. Gürsöz, “2011 yılında ilaca harcanan her 100 liranın 10,72 lirası antibiyotiklere giderken bu rakam 2018 yılında 4,64 liraya geriledi” dedi.

KAMUOYU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD), İlaç Alerjileri Çalışma Grubu, “İlaç Alerjileri Konusunda Farkındalığın Artırılması”, “Akılcı İlaç, Akılcı Antibiyotik Kullanımının Önemi” ve “T.C. Sağlık Bakanlığı e-Nabız Uygulamasının İlaç Alerjileri Konusunda Katkıları” konu başlıkları ile, penisilinin keşfedildiği günün 28 Eylül olması nedeniyle penisilin ve ilaç alerjileri konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU 

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurum Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, doğru ve bilinçli antibiyotik kullanımıyla ilgili toplumun farkındalık düzeyini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gürsöz, "Antibiyotiklerin gereksiz, özensiz, aşırı kullanımına bağlı yaşanan karşılaştığımız küresel bir sağlık sorunu olan antimikrobiyal ilaç direnci meselesi sadece bizi ilgilendiren bir konu değil, küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş durumda. Küresel sağlık gündeminde iki temel konu var. Obezite ve antibiyotiklere karşı gelişen direnç meselesi alıyor. Bu artış eğilimi bu şekilde devam ederse, önümüzdeki yılların en önemli sağlık sorunu olmaya da devam edecek" diye konuştu.

hakki-gursoz.jpg

10 MİLYON ÖLÜMÜN SEBEBİ OLACAK

Gürsöz, geçen yıl açıklanan Birleşmiş Milletler raporunu hatırlatarak, "2050 yılına ulaştığımızda en önemli ölüm sebebinin antimikrobiyal dirence bağlı enfeksiyon hastalıklarını tedavi edememeye bağlı ölümler olacağı, yıllık yaklaşık 10 milyon ölümün bununla ilişki olacağı kaydı geçen yıl yayınlanan Birleşmiş Milletler raporunda var. Bu önemli tespitler birçok ülkeyi harekete geçirdi. Biz, bu eyleme 2011 yılında tam anlamıyla başladık. Penisilin ilk keşfedilen antibiyotik guruplarından bir tanesi ve hala önemini yitirmemiş bir ürün. Doğru kullanılırsa da sonuç alabileceğimiz antibiyotikler arasında. Penisilin alerjisi var denilen her 10 kişiden aslında 9'unda olmadığı görülüyor. Bu yaptığımız çalışmalarla birlikte antibiyotik tüketim hızını Avrupa'da en yüksek oranda azaltmayı başaran ülkeyiz" şeklinde konuştu.

42’DEN 31’E GERİLEDİ

Avrupa’da antibiyotik tüketiminde halen üst sıralarda olmamıza rağmen, alınan önlemlerle antibiyotik tüketim hızını Avrupa’da en yüksek oranda azaltmayı başaran ülke olduğumuzu yineleyen Gürsöz, “Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde Avrupa’da orta sıralara daha sonra alt sıralara inmeyi başaracağız. 2011 yılında 1000 kişi başına ilaç antibiyotik tüketimimiz 2011 yılında 42 iken bu rakam 2018 yılında 31’e kadar gerilemiş durumunda. Azalma eğilimi trendine de devam ediyor. Burada bir başarı elde ettik mücadelemize aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”

hakki-gursoz2.jpg

218 MİLYON KUTUDAN 166 MİLYONA

“Hedefimiz bu sayıları çok daha aşağılara çekmek. 2011 yılında yazılan 100 reçetenin 35'inde antibiyotik vardı yani neredeyse 3 reçetenin birinde antibiyotik vardı. 2018 yılında bu rakamlarda yüzde 30’luk bir azalma var. 2011 yılında biz 218 milyon kutu antibiyotik tüketmişiz. 2018 yılında ise 166 milyona gerilemiş durumda.  İlaç tüketimi kutu bazında ciddi bir artış gösterirken antibiyotik tüketimi aşağı yönlü bir gidiş içerisindedir. Bu da bizi sevindiren bir bulgudur. Dolayısıyla Hem bu çalışmaların sağlık camiasında başta hekimlerimiz ve eczacılarımıza olmak üzere hem de toplumda karşılık bulduğunu gösteren bir rakamdır.”

HER 100 LİRANIN 10 LİRASI ANTİBİYOTİĞE

“Bu durumu parasal değer olarak ifade edecek olursa ne kadar para ödemişiz antibiyotiklere? 2011 yılında 10 lira 72 kuruş ödemişiz. Yani ilaca harcanan her 100 liranın 10 lirasını antibiyotiklere ödemişiz. Bu rakam 2018 de 4 lira 64 kuruşa gerilemiş. Bu da tüketimin azaldığının bulgularıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Emrah Özcan/İLKSAYFA

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.