ANODER İkinci Başkanı Mustafa Macar: 'KDV düzenlemesi olumlu ama yetersiz’

ANODER İkinci Başkanı Mustafa Macar: 'KDV düzenlemesi olumlu ama yetersiz’

ANODER İkinci Başkanı Mustafa Macar, ikinci el motorlu taşıt satışlarından alınan KDV oranın indirilmesini olumlu ama yetersiz bulduklarını söyledi.

Ankara Oto Galericileri Derneği (ANODER) İkinci Başkanı ve mali müşavir Mustafa Macar,  ikinci el motorlu taşıt satışlarından alınan KDV oranın indirilmesini olumlu ama yetersiz bulduklarını söyledi. Macar, mevcut kanunun maddesine ikinci el motorlu taşıt satışlarından alınan KDV oranına dair bir ekleme yapılarak, sorunlarının çözülebileceğini iddia etti.

mustafa-macar.jpeg
Macar, "Yapılan değişiklik olumludur. Çünkü senelerdir vergi mükellefi olmayanlardan alınarak satışını yaptığımız araçların KDV'sini haksız yere cebimizden ödemek durumunda kalıyorduk" dedi. Araç satışında, satış tutarı üzerinden alınan yüzde 1 KDV'inin haksız ve KDV'nin mantığına aykırı olduğunu belirten Macar, bu yönüyle düzenlemeyi yetersiz bulduklarını söyledi. 

Yeni düzenleme ile binek araçlar için KDV oranı yüzde 1; ticari araçlar için KDV oranı yüzde 18 olduğunu belirten Macar ,"Getirilen bu değişikliği ile; vergi mükellefi olmayanlardan aldığımız; 50 Bin TL'ye alınıp KDV dahil 52 Bin TL'e satılan binek ve ticari araçlar için yeni düzenlemeye göre faturaları nasıl tanzim edeceğiz?" diye konuştu.

KDV ORANI ESNAFIN KANAYAN YARASI

Macar, yıllardır dile getirdikleri ve oto galerici esnafının kanayan yarası olan KDV kanununun 30/b maddesinin Torba Kanun ile de değiştirilmemesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.  Macar, mevcut değişikliğin yetersizliğini ise şöyle açıkladı:

"Vergi mükellefi olanlardan aldığımız ve tarafımıza kestikleri faturalarında açıkça KDV olduğu belirtilen tutarın indirim konusu yapamadığımız için aracın satışında satış tutarı üzerinden yüzde 1 KDV'yi haksız yere ve KDV'nin mantığına aykırı olarak cebimizden ödemeye devam etmekteyiz. Oysa söz konusu maddeye sadece bir kelime ekleyerek binlerce esnafımızın mağduriyeti giderilebilirdi." 

KANUN MADDESİNE EK YAPILSIN

Macar, söz konusu maddeye şu ifadelerin eklenmesi durumunda bu sorunun ortadan kalkacağını iddia etti: 

"Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin alım-satımı, kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerin alış vesikalarında gösterilen KDV"
Taleplerinde haklın olduklarını savunan Macar sözlerini şöyle tamamladı: "Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere yeni kurulacak kabinenin ve özellikle ilgili bürokratların bu düzenlemeyi gündemlerine alıp biran evvel yasalaştırılmasını istiyoruz."

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.