Ankesörlü telefonlar unutulmaya yüz tuttu

Ankesörlü telefonlar unutulmaya yüz tuttu

Türkiye’de ilk olarak 3 Mart 1982’de kullanılmaya başlanan ve kısa sürede tüm ülkede yaygınlaşan ankesörlü telefonlar şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş bir halde.

Bir zamanlar önünde uzun kuyruklar oluşan ankesörlü telefonlar tarihe karışmaya başladı. Günümüzde genç neslin adını dahi bilmediği telefonlar neredeyse kullanılamaz hale geldi. Eskiden herkesin ilk tercihi olan telefonların yerini ise şimdilerde cep telefonu aldı.

ZAMANA DİRENİYOR

Eskiden herkesin cebinde acil durumlar için ve bir biriyle konuşmak için bulunan jeton ve telefon kartlarının yerini cep telefonları aldı. Türkiye'de ilk haberleşmenin temeli ise 1840 yılında Sultan Abdülmecit, tarafından atıldı. İlk manuel telefon santrali ise 1909 yılında İstanbul Büyük Postane binasında kullanıldı. İlk otomatik telefon santrali 1926 yılında 200 hatlık kapasitesiyle Ankara'da hizmete girerken, 1982 yılında şehirler ve milletler arası açık ankesörler kurulmaya başlandı. Türkiye'nin 1994 yılında GSM teknolojisiyle tanışmasıyla kullanımı azalmaya başlayan ankesörlü telefonlar bugün artık zamana direniyor.

ATIL BİR VAZİYETTE DURUYOR

Ankesörlü telefonların ve kulübelerinin atıl bir vaziyette durması objektiflerimize yansırken kullanımın az olmasından dolayı kirli olduğu görülüyor. Bazı duyarsız vatandaşların ise telefon kulübelerini broşür yapıştırdığı gözlemlenirken, ankesörlü telefonu kullananların ise birçoğunun cep telefonunu evde unutanlar olduğu biliniyor.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.