Ankara'ya gelenler buraya akın ediyor..

Ankara'ya gelenler buraya akın ediyor..

Ankaralıların gönlünde taht kuran Ulus semti gerçekten de tarihi dokusu ile büyüleyici bir yer. Semtin tarihi incelendiğinde birbirinden farklı dönemlere ait izler görülebiliyor. Özellikle Osmanlı dönemine ait yapıları ve çarşılarıyla dikkat çekiyor.

Ankaralıların gönlünde taht kuran Ulus semti gerçekten de tarihi dokusu ile büyüleyici bir yer. Semtin tarihi incelendiğinde birbirinden farklı dönemlere ait izler görülebiliyor. Özellikle Osmanlı dönemine ait yapıları ve çarşılarıyla dikkat çekiyor. Ayrıca, Atatürk'ün Ankara'ya gelişi ve ilk Meclis'in açılışı gibi önemli olayların yaşandığı semt olarak da tarihe geçmiştir. Siz de Ulus semtini ziyaret ederek tarihin izlerini sürmek ve semtin güzelliklerini keşfetmek isterseniz, mutlaka yapılacaklar listenize eklemelisiniz.

Bugün hala ‘Ankara’nın kalbi’ olarak adlandırılan Ulus’a yolu düşmeyen yoktur. Hem tarih hem de ticaretin merkezi olan Ulus, son dönemlerde ivmesini artırmış durumda. Bir zamanların en gözde semti yıllar geçtikçe atıl hale gelmişti. Ulus her ne kadar kaderine terk edilse de ticarette konumunu korumuş ve turist sayısını her geçen yıl artırmıştır. Peki Ulus içerisinde neler barındırıyor. Gelin detaylara bakalım.

Augustus Tapınağı

Ankara’da Roma Dönemi’nin en önemli yapılarından biri olan Augustus-Roma Tapınağı, Galatia eyaletinin İmparator Augustus (MÖ 27-MS. 14) tarafından Roma İmparatorluğu’na katılmasından sonra, yeni eyalet merkezi olan Ankyra’da (Ankara) İmparator Augustus ve kentin yerel tanrıçası Roma’ya ithaf edilerek inşa edilmiştir.

Roma Hamamı

Roma Hamamı, Ulus Meydanı’ndan Yıldırım Beyazıt Meydanı’na uzanan Çankırı Caddesi üzerinde, Ulus’tan yaklaşık 400 metre uzaklıkta, yolun batısında, caddeden 2,5 metre kadar yükseklikteki bir plato üzerinde bulunmaktadır.

Antik Dönemde Ankara’da bir hamam olduğu tarihi kaynaklardan bilinmekteydi. Hamama ilişkin ilk izler 1931 yılında yapılan bir inşaat sırasında ortaya çıkarılan kalıntılar ile tespit edilmiştir.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi’nin tarihi, kent tarihi kadar eskidir. Galatlar’ın Ankara’ya yerleşmesi sırasında var olan ve Romalılar döneminde onarım gören kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları, 7.yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir.

KURŞUNLU HAN

Ankara Kalesi’ne giden yol üzerinde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamlarından Mehmet Paşa tarafından 1471 tarihinde yaptırılan eser, tipik Osmanlı şehir içi hanlarındandır. Günümüzde Anadolu Medeniyetleri Müzesinin idari binası görevini üstlenen tarihi binanın planı, bulunduğu arazinin şekline uyması için biraz yamuk hazırlanmıştır.

Ankara'nın Altındağ semtinin 500 yıllık geçmişe sahip tarihi binası Suluhan, hâlâ dimdik ayakta ve kentin ticari yaşamının yoğun sürdüğü iş merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor.

SULUHAN

Sultan II.Bayezid zamanında Hasan Paşa tarafından 1508 – 1511 yıllarında inşa ettirilen, iki katlı ve iki avlulu kâgir bir şehir hanı olan Suluhan, “Hasanpaşa Hanı” veya “Ankaravî Hanı” olarak da biliniyor.

Sultan II.Bayezid zamanında Hasan Paşa tarafından 1508 – 1511 yıllarında inşa ettirilen, iki katlı ve iki avlulu kâgir bir şehir hanı olan Suluhan, “Hasanpaşa Hanı” veya “Ankaravî Hanı” olarak da biliniyor.

ÇENGELHAN

Çengelhan, Ankara Kalesi'nin ana giriş kapısının karşısında, eskiden Atpazarı olarak anılan mevkide yer alan tarihi kervansaray. Günümüzde Ankara Rahmi M. Koç Müzesi’nin faaliyet gösterdiği Çengelhan, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, 1522-23 tarihinde inşa edilmiştir. Hanın, Kanuni’nin kızı Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa’nın vakfına bağlı olduğu bilinmektedir. Dönemin Ankara’sının en büyük dört hanından biri olan Çengelhan, çok sayıda oda ve “develik” kısmıyla hizmet vermiştir. 20. yüzyıl sonlarında terk edilmeden önce, tiftik, yapağı ve ham deri toptan satışlarının yapıldığı bir tabakhane ve yün deposu olarak kullanılmıştır.

2003-05 yılları arasında restore edilen Çengelhan, Nisan 2005’te Ankara Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum