'ANKARA'YA 2 YENİ VE BÜYÜK YOL LAZIM'
Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Şenbil, Ankara’nın Türkiye’nin kişi başına en çok araç düşen şehir olduğunu söyledi. Günün yüzde 15’inde trafik sorunu yaşadığını dile getiren Şenbil, ‘Ankara’da 2 yeni ve büyük yola
UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM
Son yıllarda artış gösteren Ankara trafiğini Habervaktim’e değerlendiren Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Şenbil önemli bilgiler verdi. Trafiğin Ankara’da günün yüzde 15’lik diliminde yaşandığına dikkat çeken Metin Şenbil, araç kullanımının fazla olmasının trafiğe neden olduğunu söyledi.
2 AİLEDEN BİRİ OTOMOBİLE ERİŞİYOR
Ankara’nın toplu taşımadan daha çok işleyebilir özel araç altyapısı olduğunu belirten Şenbil, “Ankara ulaşımının planını yaptık, o istatistiklerden bahsedeyim size Ankara’da çevre yolu içerisinde gözünüzü kapayıp 2 tane noktaya basını günün yüzde 85’inde 25 dakikada gidersiniz. Yüzde 15’in yüzde 10’luk kısmında bu süre yaklaşık 35 – 40 dakika arasına gelir. 2 noktadan bahsediyorum Kayaş’la Sincan olabilir, özel araç içerisinde. Toplu taşımadan daha çok işleyebilir özel araç altyapısı var Ankara’da. Sadece ulaşım sistemiyle alakalı değil trafik problemi, arazi kullanımıyla da alakalı durumlar var. Ankara 1950’lerde ODTÜ kadardı, Eskişehir Yolu’ndan başlıyor Eymir Gölü’ne kadar bir pabuca benzer yerleşimi vardı. Şimdi bu arazi Ankara’nın yüzde 10 – 15’ine tekabül ediyor. Ankara’nın nüfusu 1950’lerden bu yana 5 kat büyüdü, arazisi 10 kat civarında büyüdü. Böyle bir yayılmayı makbul toplu taşımla yönetebilmek imkân dışı. Bir kişinin cebinde geliri varsa o kişi en kolay arabaya Ankara’da erişebilir. Çünkü araba piyasası Ankara’da çok aktif, Türkiye’de ikinci el piyasası Avrupa’dan daha aktif çalışır. Ankara’da otomobil kullanımı çok hızlı artmış durumda. Bin kişiye 200 otomobil filan düşüyor. 2 aileden birisinin otomobile erişimi var. Önümüzdeki 15 yıl içerisinde 1 aileye bir araba seviyesine gelmesi bekleniyor” dedi.
TRAFİĞİN YÖNETİMİ VATANDAŞIN İNİSİYATİFİNDE
Türkiye’de trafik yönetiminin vatandaşların inisiyatifine bırakıldığını söyleyen, Şenbil, “Son 3 – 4 sene içerisinde Ankara’nın ana halterlerinde Eskişehir Yolu, İstanbul Yolu, Dumlupınar Bulvarı, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Mevlana Bulvarı ve Turgut Özal Bulvarı bu bulvarlar üzerine eklenen yollar çok arttı. Bu kavşaklar noktalarında Türkiye’deki kavşak tasarımları geneli itibariyle ona gelen trafiği yönetecek boyutta değildir. İstanbul’da da aynı problem var, şişe boğazı denilen trafik teorisinde problemli noktalar vardır. Şişe boğazı dediğimiz şey aslında trafik teorisinde araçlar geniş yoldan dar yola doğru birbirleriyle iletişime geçerek dar şeride girmeye başlarlar. O girme esnasının iyi yönetilmesi gerekiyor, Türkiye’de yönetilemeyen alanlardan bir tanesi de budur aslında. Kavşakların farklı yönlere ayrımı bu kavşakların koordineli yönetimi, bizde genel itibariyle trafiğin aynı zamanlı yönetimi vatandaşın inisiyatifine bırakılmıştır. Büyükşehirlerin aplikasyonları vardır telefonlarda bakarsınız kırmızılara göre kendi güzergâhınızı belirlersiniz. Oysa gelişmiş ülkelerde şöyle şeyler yapılır, bir sinyalizasyon ağı vardır ve bu sinyalizasyon ağı sadece trafiğin durumunu bildirmek için değil trafiği yönetmek için kurulur. Şehri bloklara bölerler ve bloklar içerisinde motorlu taşıt sayınsını bu sinyalizasyonla belirlerler. Kaba giren ve çıkan su gibi, yani havuz problemi gibi” diye konuştu.
2 YENİ BÜYÜK YOLA İHTİYACI VAR
Ankara’nın sadece yeni 2 yola ihtiyacı olduğunu savunan Şenbil, “Ankara’daki trafik problemleri kozmetik problemler, belli bir alt yapı belirli bir yönetim anlayışsıyla, tek elden yönetim anlayışıyla bunların çözülebileceğine inanıyorum. Ankara’nın bir ya da 2 yeni büyük yola ihtiyacı var bunun dışında ihtiyaç olduğunu sanmıyorum zaten yapamazsınızda ne yi yıkacaksınız. Kuzey – güney bağlantılarını sağlayacak 2 yola ihtiyaç var. Ankara’da takoz araziler var içerisinden geçilemeyen, mesela ODTÜ öyle bir arazidir. Mesela AOÇ’de bir takoz arazidir, ODTÜ değerli bir yer olduğu için içerisinden yol geçmesi mantıklı değil ama AOÇ’den geçebilir. Bu zamana kadar takoz işlevi görmüş, Fatih Sultan Mehmet Bulvarımız ve Dumlupınar Bulvarımız batıyı doğru uzanmış ve bunun güneyinde ve kuzeyinde arazi kullanımı oluşmuş. İki alanı birbirinden zeytin yağ su gibi ayırmış olan bir takoz alan oluşmuş. Makbul yol kilometresiyle bu iki alanda araç iletişimini sağlamak zorundayız. Trafikte günün 30 – 40 dakika gibi zaman diliminde oluşan birden artış sistemi bir – 2 – 3 İstanbul gibi yerlerde 4 – 5 saate varan tıkanıklara götürüyor. Ankara’da bu tıkanıklık en fazla normal şartlarda 1 saattir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.