Ankara'nın saklı kenti: Gordion

Ankara'nın saklı kenti: Gordion

Friglerden Selçuklulara kadar uzanan 4 bin yıllık tarihi ile Anadolu'nun kadim kenti Gordion, ziyaretçilerini bekliyor.

Friglerden Selçuklulara kadar uzanan 4 bin yıllık tarihi ile Anadolu'nun kadim kenti Gordion, ziyaretçilerini bekliyor. 

Şairin dediği gibi, "Beşikler vermiş Nuh'a" Anadolu. Medeniyetlerin beşiği çünkü: binlerce yıl önce güneşin doğduğu yer demişler Anadolu'ya; bereketli topraklarından ötürü Toprak Ana oluvermiş adı. Bütün bu özelliklerden dolayı tarih boyunca pek çok hükümdar bu topraklara sahip olmak istedi.  Birçok kültür bu engin ve bereketli topraklarda kök saldı, yaşadı ve yok oldu. Halen binlerce yıl önce yaşayan ve yok olan bu kültürlerin izleri ile doludur Anadolu. Bu izlerden biri de Ankara'nın yanı başındaki Gordion'dur. 

GORDİOS'UN KENTİ

Gordion, Ankara'nın güneybatısında Polatlı ilçesine 29 km uzaklıkta olan tarihi bir kent. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kent, daha çok Friglerin başkenti olmasıyla bilinir. Adını da Frig Kralı Gordios'tan alan Gordion'un yerleşim yeri olarak ne zaman kullanılmaya başlandığı bilinmemektedir. Sadece Friglerin bu bölgeye yerleşme tarihinin MÖ. 9'uncu yüzyıldan önce olduğu tespit edilmiştir. 

GORDİON DÜĞÜMÜ: YA AKILLA YA KILIÇLA 

Büyük İskender, Pers İmparatorluğu'na son vermek ve Asya'nın tek kralı olmak için çıktığı uzun ve yorucu seferinde, Gordion'u da topraklarına katar. Kral Gordios tarafından bağlanan meşhur düğüm, Büyük İskender tarafından M.Ö. 333 yılında kışı geçirdiği Gordion'da kesilir Gordion'da Helenistik dönem, Büyük İskender'in burayı fethinden sonra (M.Ö. 300-100) başlamıştır. Sonra Roma Dönemi (M.Ö. 1 yüzyıl – M.S. 4. yüzyıl) daha sonra Selçuklu (M.S. 11.-13. yüzyıl) dönemi başlamıştır. Bütün bu olaylar Gordion'da 4000 yılı aşkın gibi kısa sürede olmuştur. 

DEV KAPI

Tarihi şehrin kapısı devasadır ancak günümüze kadar sadece 9 metrelik bir kısmı ulaşmıştır. Yumuşak bir kireç taşından yapılmış olan kent kapısı uzun bir koridora açılmaktadır. 

GORDİON MÜZESİ

Antik kentle ilgili ilk arkeolojik çalışmalar 1901 yılında yapılmıştır. Gordion'da bulunan tarihi eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi ve içinde sergilenmektedir. Bu iki müze haricinde kentin olduğu yerden yaklaşık 2 km olan müzede de sergilenene tarihi eserler bulunmaktadır.

MİDAS'IN TÜMÜLÜS'Ü

Gordion çevresi geniş bir alan üzerinde M.Ö. 8. asrın son çeyreği ile M.Ö. 6. asrın ortalarına kadar uzanan bir zaman dilimine tarihlenen çeşitli ölçülerdeki Tümülüslerle kaplıdır. Tümülüsler Frig soyluları ve ileri gelen kişilerin mezarlarıdır. Bu Tümülüslerin içinde 300 metrelik çapı 55 metrelik yüksekliği ile Midas Tümülüs'ü olarak tanınanı muhteşem bir görüntüye sahiptir. 

"O" TÜMÜLÜS'Ü

1954 yılında kaçak kazı sonucu ortaya çıkarılan mezar, daha sonra Gordion kazı ekibi tarafından "O" Tümülüs'ü olarak adlandırıldı. Aradan geçen yarım yüzyıl sonunda anıt mezar insan ve doğanın tahribine uğradı. Kültür Bakanlığı'nın müdahalesi ile anıt eser yok olmaktan kurtarıldı. 

KAYABAŞI MOZAİĞİ

1989 yılında Polatlı İlçesi, Kayabaşı Köyü'nde temel kazısı sırasında ortaya çıkartılan M.Ö. 3. Asırla tarihlenen Roma mozaiği, 1999 yılında Gordion Müzesi’nin yeni bahçesine taşınmış ve yarı kapalı bir mekân içine monte edilmiştir. 

Ulaşım: Gordion'un en yakınında bulunan yerleşim yeri, antik kente sadece bir km uzaklıktaki Yassıhöyük Köyü'dür. Gordion'a gitmek için bu köye giden araçlara binmeniz yeterlidir. Köye giden araçları Polatlı'dan rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.