Ankara’nın milattan önce de başkent olduğunu biliyor muydunuz? İşte Gordion Antik Kenti…
Anadolu’da ki medeniyetlerden biri de Frigya… M.Ö 12’inci yüzyılda Anadolu’ya gelen Friglerin yerleşim yerlerinden biri de Gordion oluyor. Frig Kralı Gordios, başkentin o ilçesindeki yerleşim yerini başkent yapıyor. İşte Gordion Antik Kenti…
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hazırlanan Polatlı’da ki Gordion Antik Kenti, başkentin binlerce yıllık geçmişine ışık tutuyor. Gordion Antik Kenti’nin milattan önce Frig medeniyetine başkentlik yaptığı biliniyor.
Anadolu binlerce yıldır bereketli topraklarıyla birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu medeniyetlerden biri de Frigya idi. Frigler Orta Anadolu topraklarında uzun yıllar hüküm sürdü. Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya ile birlikte Polatlı’ya kadar uzanan topraklarda hüküm süren Friglerin kralı ise Gordios’tu. M.Ö 12. yüzyılda Anadolu’ya geldiği bilinen Frigler başkent olarak Gordion’u seçti. 19’uncu yüzyılda demiryolu inşaatı sırasında ortaya çıkan kalıntılar sonrası Gordion Antik Kenti’nin ilk hatları ortaya çıkmaya başladı. Polatlı Yassıhöyük köyünde bulunan Gordion Antik Kenti’nde ortaya çıkan antik eserler ve tümülüsler(mezar) ise bugün ziyaretçilerini bekliyor. İşte Gordion Antik Kenti…
BAŞKENT GORDİON
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan bulgulara göre, Gordion’un geçmişi Frigyalılardan daha önceye dayanıyor. Önemi Friglilerle birlikte ortaya çıkan kente Frigler, M.Ö 12’inci yüzyılda Hitit Krallığı’nın yıkılmasının ardından yerleşiyor. Orta Anadolu topraklarında hüküm süren Frigya medeniyetinin başkenti Gordion Antik Kenti oluyor. Bölgenin verimli toprakları ve su kaynakları medeniyetin buraya yerleşmesinde etkili oluyor. M.Ö 8’inci yüzyıl ile büyüyen medeniyetin yapıları da değişim gösteriyor. İlk başta küçük köy evlerinden oluşan şehir sonrasında Frig Kalesi’nin surları arasında kalıyor. Kral Gordios, Frig Kalesi surları arasında kalan şehire Gordion adını veriyor ve şehri Frigya’nın başkenti seçiyor.
Medeniyet, dokumacılık ve tarımda önemli olmasının yanı sıra günümüzde kullanılan iğnenin atası olan çengelli iğneyi icat ediyor. Görkemli bir geçmişe sahip kentten geriye günümüzde kalan sadece temeli kalan evler ile birlikte şehri önemli kılan tümülüsler(mezar) oluyor. Bu Tümülüslerde Frigya soyluları ve krallarının mezarları bulunuyor.
KRALIN MEZARI BURADA
Bölgeye ulaşıldığında küçüklü büyüklü onlarca tümülüs(mezar) dikkat çekiyor. 128 tane tümülüs olan Gordion’da bunlardan en ilginci 300 metre çapında 53 metre yüksekliğindeki Tümülüs. Bu tümülüs uzun yıllardır Kral Midas’a atfediliyor. Kral Midas, mitolojiye göre Kral Gordios’un oğlu olarak biliniyor. Fakat son yapılan çalışmalarda bölgede görevli Pennsylvania Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. C. Brian Rose, verdiği bir röportajda tümülüsün Gordios’a ait olma olasılığı olduğunu ifade ediyor. Bu tümülüse uzun ve dar bir koridordan ulaşılıyor.
Dar bir pencereden görülen mezar içerisinden çıkan Friglere ait çengelli iğne ve birçok eşya ise Gordion Müzesi’nde sergileniyor. Müzede Tunç Çağı başta olmak üzere Frig, Lidya ve Roma dönemine ait birçok eser de yer alıyor. Fakat Gordion’a ait çoğu eser Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde bulunuyor. Bölgede krala ait mezarın dışında M.Ö 2’inci yüzyıla kadar dayanan birçok mezarda bulunuyor. Yapılan çalışmalarda P Tümülüsü adlı mezar uzmanlar tarafından M.Ö 775 tarihli Frig kraliyet ailesinden bir prens ya da prensese ait olduğu düşünülüyor.
GORDİON ANTİK KENTİ’NE NASIL GİDİLİR?
Özel araç ile Gordion Antik Kenti’ne ulaşmak için Dumlupınar Bulvarı üzerinden Ankara-Eskişehir çevre yolu istikametini takip edip, Polatlı’ya 7 kilometre kala Karapınar köyü kavşağından saparak şehir merkezine geçmeden Ayaş-Polatlı istikametinde devam ederek ulaşım sağlanabiliyor. Antik kent özel araç ile Ankara’dan 94 kilometre mesafede bulunuyor. Toplu taşıma ile ulaşım sağlamak için Ankara Akköprü’de bulunan ilçe terminalinden Polatlı otobüslerine binip Polatlı’ya ulaşım sağladıktan sonra Yassıhöyük köyüne giden araçlarla ulaşım sağlanabiliyor. Gordion Antik Kenti Polatlı’ya 18 kilometre mesafede bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.