Ankaralıların unutamadığı feci olay: Ulus uçak kazası faciası

Ankaralıların unutamadığı feci olay: Ulus uçak kazası faciası

Aradan yıllar geçse de Ankaralılar Ulus faciasını unutamıyor. 1 Şubat 1963’de Lübnan’a ait bir yolcu uçağı ile Türk Hava Kuvvetleri mensubu bir nakliye uçağının Ulus semalarında çarpışması sonucu ortalık can pazarına dönmüş, 120 kişi hayatını kaybetmişti.

Aradan yıllar geçse de Ankaralılar Ulus faciasını unutamıyor. 1 Şubat 1963’de Lübnan’a ait bir yolcu uçağı ile Türk Hava Kuvvetleri mensubu bir nakliye uçağının Ulus semalarında havada çarpışması sonucu ortalık can pazarına dönmüş, 120 kişi hayatını kaybetmişti.

ulus-faciasi-2.jpg

Ulus Faciası olarak da bilinen uçak kazası 1 Şubat 1963 tarihinde gerçekleşti. Lübnan Orta Doğu Havayolları’na (Middle East Airlines – MEA) ait, ilk uçuşunu 1957’de yapmış olan Viscount tipi Vickers 754 D yolcu uçağının Türk Hava Kuvvetleri bünyesindeki Douglas C-47 tipi Çubuk 28 askeri nakliye uçağıyla Ulus semalarında çarpışması sonucunda meydana gelen kazada 120 kişi yaşamını yitirdi. Kazanın Ramazan ayının ilk günlerinde Ankara'nın kalbi Ulus semtinde meydana gelmesi can kaybının artmasına sebep oldu.

ulus-faciasi-3.jpg

HAVADA BÜYÜK BİR PATLAMA YAŞANDI

Öğleden sonra 16.10 sularında Esenboğa Havalimanı'na iniş için irtifasını 6500 Feet'e indirmeye başlayan Viscount tipi uçak, tesadüfen o bölgede eğitim uçuşu yapan Etimesgut 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığı'na ait Çubuk 28 adlı Douglas C-47 nakliye uçağıyla Altındağ sırtlarıyla Hisar tepesi arasındaki vadide, yaklaşık 7000 feet irtifada karşılaştı. İki uçağın çarpışmasıyla beraber büyük bir patlama yaşandı.

ulus-faciasi-4.jpg

Tarihe Ulus Faciası olarak geçen olayda yolcu uçağı çarpışma anında parçalandı. Uçağın parçaları, yolcular ve mürettebat Anafartalar Caddesi civarına dağıldı. Uçağın gövdesi ise Ticaret Han'ın çatısına düştü. Parçalanma sonucunda gövdede oluşan devasa delik uçağın kabin basıncının aniden dışarıya boşalmasına neden oldu. Basıncın boşalmasıyla ön tarafta bulunan bazı yolcular ve 2 hostes akıma kapılarak uçaktan dışarıya savruldu.

CANSIZ BEDENLER ETRAFA SAÇILDI

Lübnanlı hostes Tchopanian Ampanisa'nın cansız bedeni yakındaki bir binanın balkonunda bulundu. Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Rıza Mukhtar'ın eşi Hannazianvani Mukhtar'ın cesedi ise Anafartalar Hastanesi yanındaki Benli Apartmanının çatısına düştü. Çocuklarından İssam Rida Mukhtar'ın cesedi Berlin Oteli'nin önünde bulundu.

ulus-faciasi.jpg

EVLERE ÇARPTI

Hava Pilot Yüzbaşı Necati Sunay ve Hava Pilot Teğmen Fikret Tartar tarafından yönetilen Türk Hava Kuvvetleri'ne ait Douglas C-47 kazanın ardından Yenihayat Mahallesi 3. Sokaktaki 116 ve 117 numaralı evlerin üzerine çarptı. Uçağın telsiz operatörü Astsubay Kıdemli Başçavuş Hüsamettin Çelik çarpışmanın ardından paraşütle atlama girişiminde bulunmasına rağmen Yenihayat Mahallesi'ndeki 26 numaralı evin üzerine düşerek hayatını kaybetti.

ulus-ucak-kazasi.jpg

BANKA KUYRUĞUNDA YAKALANDILAR

Ulus Faciası olayında uçakların parçalanarak dağılması sonrası özellikle Karaoğlan Caddesi, Bentderesi ve Yenihayat Mahallesi’nde can pazarı yaşandı. Şubat ayının ilk günü bankalarda maaşlarını almak için sıraya giren vatandaşlar talihsiz kazanın kurbanı oldu. Bunun yanı sıra Ramazan ayı münasebetiyle Ulus’ta alışveriş yapan kalabalık faciadan doğrudan etkilendi. Korkunç olay sonucunda insanlar feci bir şekilde yanarak hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.