Ankaralıların beklediği an geldi: Ağustos ayı itibariyle Ayaş domatesi sezonu açılıyor
Ağustos ayının gelmesiyle birlikte domates severler yollara düştü. Vatandaşlar ince kabuklu ve bol sulu orijinal Ayaş domatesini alabilmek için başkente hareket ediyor. Ayaşlı domates üreticileri yoğun talepten memnun.
Ağustos ayının gelmesiyle birlikte domates severler yollara düştü. Vatandaşlar ince kabuklu ve bol sulu orijinal Ayaş domatesini alabilmek için başkente hareket ediyor. Üreticiler fideler daha boy vermeden tüketici ile anlaşıyor. Ayaş Türkiye çapında ülkenin en lezzetli ve meşhur domatesinin yetiştiği yer olarak nam salmış durumda. Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar mevsim hazırlıklarını yaparken salçasıyla sofralarını renklendirecek ve tazeliğini koruyacak Ayaş domateslerine ulaşmak için yollara düşüyor.
BOL SULU VE İNCE KABUKLU
Ayaş domatesi ince kabuklu ve bol sulu yapısıyla emsallerinden ayrılıyor. Ayaş domatesinin dayanıksız yapısı yurt dışına ihraç edilmesini zorlaştırıyor. Ülkemizde nisan ayında dikilen domatesler ancak iki buçuk ay sonra yetişebiliyor. Normal şartlarda yarım kilogram domatesten bir çay bardağı su çıkmazken, 250 gram Ayaş domatesi sıkıldığında bir bardağı rahatça dolduruyor. Üretiminde hastalık ihtimaline karşı doğal ilaçlar kullanılıyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen vatandaşlar orijinal Ayaş domatesini satın alabilmek için aylar öncesinden üreticilere sipariş veriyor.
İLÇEDE FESTİVAL HAVASI VAR
Ayaş'ın bereketli topraklarından yetişen bu özel lezzet tazeliğiyle damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor. Ayaş'ta domates hasadı mevsimi yaklaştıkça ilçe adeta bir domates festivaline dönüşüyor. Çiftçiler özenle yetiştirdikleri domatesleri tezgahlara yollarken, vatandaşlar da kış aylarında yiyecekleri lezzetli domates salçalarına ulaşabilmek için sıraya giriyor. Ayaş domatesi diğer domates türlerinden farklı olarak kendine özel bir zaman diliminde hasat ediliyor. Nisan ayında başlayan ekim işlemleri Ağustos ayının sonlarına doğru yapılan hasat ile beraber sonlanıyor.
TALEP ARTIYOR
İnsanlara neden Ayaş domatesini tercih ettiği sorulduğunda doğallığı, tazeliği ve lezzetiyle öne çıkan ürünün sofraları renklendirdiği ve yemeklere ayrı bir tat kattığı belirtiliyor. Ağustos ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar sofralarını zenginleştirmek ve bu eşsiz lezzeti bir kez daha deneyimleyebilmek için Ayaş'ın yolunu tutmaya devam ediyor. Her yıl artan talep oranları, Ayaş domatesinin özel ve vazgeçilmez bir lezzet olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.
DÖNÜŞÜME UĞRADI
Ayaş domatesinin ince kabuklu ve bol sulu yapısı nedeniyle nakliye ve tezgahlar için uygun olmaması, zaman içinde bu nadide ürünün ekiminin büyük oranda terk edilmesine neden oldu. Ayaş domatesi esasen kendine has portakala benzer yuvarlak şekli ve ince kabuğuyla ünlüydü. Ancak çiftçilerin yanlış anaç domateslerden tohum alması ve birtakım iş bilmezlikler nedeniyle bu özgün özelliklerini kaybederek dönüşüme uğradı ve orijinal formunu kaybetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.