Ankara'daki yangınların 200'ü şarj aleti kaynaklı
Ankara İtfaiyesi Eğitim Amiri Yasin Tahir Karaca, Ankara’da 2017 yılında 200’den fazla yangının, şarj aleti kaynaklı çıktığını söyledi.
Ankara Ticaret Odası(ATO) Congresium’da 4.sü düzenlenen Securitex Ankara Güvenlik ve Eğitim Fuarı’nda Ankara İtfaiyesi de yerini aldı. Gazetemize konuşan İtfaiye Eğitim Amiri Yasin Tahir Karaca yangına karşı tedbirler, olası yangında yapılması gerekenler ile yangınların sebepleri konusunda açıklamalarda bulundu. En büyük nedenin elektrik kaynaklı olduğunu söyleyen Karaca, “Bir yıl içeresinde 200’den fazla şarj aleti yangını meydana geldi” dedi.
200 YANGIN ŞARJ ALETİNDEN
Hepimizin sürekli yanında bulundurduğu şarj aletlerinin de yangına büyük sebebiyet verdiğini söyleyen Karaca, “ Yaptığımız en büyük yanlışlardan birisi de telefon şarj aletlerini asla fişten çıkarmıyoruz. Daha ötesi geceleri yatarken yatağımızın içine yastığımızın altına o kabloları sokuyoruz. Yatak yorgan kolay yanıcı maddelerdir uyurken kaçamazsınız hem yangın hem elektrik çarpma riskini beraber yaşıyorsunuz. Ayrıca bu kabloları sürekli çantamızda gezdiriyoruz kırılıyor bükülüyor ve ısınma yapıyor. Bilmediğiniz ucuz yerlerden kablo, şarj aleti almayın bir şey olmaz diye düşünmeyin yangının zamanı olmaz” dedi.
GAZA SUYA DİKKAT
Evden çıkarken gaz ve sus tesisatının vanalardan kesilerek kapatılması gerektiğini söyleyen Karaca, “Yangının en büyük nedenlerinden birisi de gazdır. Evden çıkmadan mutlaka gaz, kombi ve ocağın vanalarını kapalı tutmalısınız. Su tesisatlıda kapalı olması gerekir çünkü elektrik ile buluştuğu anda kısa devreye neden olur oda yangın çıkarmaya sebeptir. Evde kimse yokken pencerelerin kapalı olmasına dikkat edin. Komşunuz sigara atabilir ve perdeler çok çabuk yanabilen maddeden yapılır. Böyle yaşanmış vakalar kayıtlarımız da bulunmaktadır” diye konuştu.
ÇOCUKLARIN HAREKETLERİNE DİKKAT EDİN
Çocukların hareketlerine dikkat edilmesinin de önemli olduğunu ifade eden Karaca, “Evde küçük yaşta çocukları yalnız bırakmayın onar tehlikenin farkında olmadan ateşleye oynayabilir. Yanıcı maddeleri mutlaka evde yalnızca kendi ulaşabileceğiniz noktalarda bulundurun. Ayrıca bazı insanlarda promani hastalığı vardır. Yalgın çıkarma hastalığı olarak bildiğimiz bu hastalık çocukluktan başlar. Bu hastalık boyutu olduğu için her an her yerde karşımıza çıkabilir. Yetişkinlerde bu hastalık bilinir ancak çocukların davranışlarına dikkat etmelisiniz” diye konuştu.
ASETONUN BUHARI YANAR
Özellikle yaz aylarında cam önünde yanıcı maddeler bulunmaması gerektiğini söyleyen Karaca, “Bir başka evde önemle dikkat etmemiz gereken konu ise aseton, kolonya, parfüm gibi ürünleri kesinlikle cam önlerinde bulunmaması gerekir. Bilinen en yanıcı madde asetondur ve hemen hemen hepimizin evinde bulunur ve bu ürünün buharı yanar bir ateşe ihtiyaç duymaz sıcak ortamda buhar alev alabilir” dedi.
SİGORTA ÇOK ÖNEMLİ
En büyük nedenlerden olan elektrik konusunda da sigortanın çok önemli olduğunu belirten Karaca, “Bizim yanlış bir alışkanlığımız var. Hiç kimse evindeki sigortanın gücünü bilmiyor ne kadar kaldıracak farkında değil hatta sigorta attığı zaman eski haline döndürüyoruz bu tamamen yanlış bir hareket. Bunlar yine sigorta olanlar birde tamamen sigorta devresini ortadan kaldırmış düz bağlanmış elektrik hatları var. Bunlar tamamen yangına zemin oluşturuyor mutlaka ama mutlaka kontrol edin ve böyle bağlamalar yapmayın. Evleriniz deki prizleri gelişi güzel şekilde söküp kablolarını değiştirmeyin” diye konuştu.
Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.