Ankara'daki İlk Osmanlı Camisi Ahi Elvan

Ankara'daki İlk Osmanlı Camisi Ahi Elvan

Her ne kadar tipik bir Selçuklu yapısı da olsa caminin, 58 yıl süren inşaatını tamamlamak Osmanlılara nasip olmuş.

Kale Mahallesi'nde Koyun Pazarı yokuşunda yer alan Ahi Elvan Camii, Ankara'daki ilk Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul edilir. Camii, Hacı Nizamettin oğlu Elvan Mehmet Bey tarafından 1331-1389 tarihleri arasında yaptırıldı. Caminin Selçuklular zamanında başlayan inşaatı, Ahiler devri boyunca sürdü. 58 yıl süren inşaatın tamamlanması ise Osmanlılar dönemine denk geldi. Eskiden Ali Elvan Mahallesi olarak adlandırılan bölgede, Pirinç sokakta yer alan camii, geçtiğimiz mayıs ayının başında restorasyonu tamamlanarak yeniden hizmete girdi.  

İKİ KEZ TAMİR EDİLDİ

Camii önce 1392'de Ahi Yakup tarafından, 1413'de de Çelebi Mehmet'in emri ile tamir edilir. Planı dikdörtgen olan bu camii Selçuklu yapılarının çoğunda olduğu gibi ahşap destek sistemli ve ahşap tavanlı camiidir. Camiinin dört nefi (Nef: birbirlerinden sütun ya da ayak dizileriyle ayrılmış, uzunlamasına mekanların her biri) vardır. Camiinin beden duvarları da kerpiçten yapılmıştır. Yüksek ağaç direkler her üç sırada da dörder adet olup üzerlerinde uçları kavisli yastıklar ve bunların üzerinde boydan boya uzanan ağaç kirişler bulunmaktadır. Ahi Elvan Camii'nde de nef yan neflere uçları kavisli traversler iki kademe halindedir. 

AYET-EL KÜRSİ'Lİ KİTABE

Kıble duvarı ortasında bulunan mihrabı tamamen alçıdan yapılmış olup, mihrap nişi altı kenarlı ve üst kısmı mukarnaslıdır. (Murkanas: İslam sanatında mimari yapılarda görülen geometrik bir bezeme çeşididir; İslam bezeme anlayışında mistik anlam, geometrik biçimler ve düzenlemelerin kurgusunda gizlenmiştir) Geometrik geçmeler ve arabesklerle süslü olan niş köşe dolguları üzerinde dikdörtgen panoda gayet ince yazılmış Ayet-el Kürsi kitabe bulunmaktadır. Dıştan üç kenarı dolaşan bordürlerde Kelime-i Tevhit yazılmıştır. Mihrabın üst kısmı bir sıra palmet (Palmet: Bir sapın iki tarafında simetrik olarak sıralanmış uzunca yapraklardan oluşan üsluplaştırılmış bitkisel bezeme ögesi) dizisi ile nihayetlenmektedir. Merdiven altının yan panolarında, geçmeler halinde işlenmiş altıgen, yıldız, üçgen şeklindeki küçük parçaların içleri oyma tekniğinde arabesklerle süslenmiştir. Minber kapısı üzerinde üst üste iki kitabe bulunmaktadır. Kitabede minberin Çelebi Sultan Mehmet zamanında Harputlu Beyazıt oğlu Mehmet tarafından yapılmış olduğu kaydedilmiştir.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.