Ankara'da üretiliyor dünyaya satılıyor... Çöpü bile para ediyor!
Kalecik’ten Dünyaya açılan ilk kadın kooperatifi olan Hanımeli Kadın Kooperatifi kurucusu Nuray Seymen, “Kalecik’in coğrafi işaretli Kalecik Karası üzümünü sıfır atık prensibiyle işleyerek tüm Türkiye ve dünyaya gönderimini sağlıyoruz” dedi.
Dünyaca ünlü meşhur Kalecik Karası üzümünden yapılan ürünler yurtdışı pazarına sunuluyor. Kalecik Belediyesi destekleriyle kurulan Hanımeli Kadın Kooperatifinde üzümün çekirdeği dahi değerlendiriliyor.
Kalecik’ten Dünyaya açılan ilk kadın kooperatifi olan Hanımeli Kadın Kooperatifi kurucusu Nuray Seymen, “Kalecik’in coğrafi işaretli Kalecik Karası üzümünü sıfır atık prensibiyle işleyerek tüm Türkiye ve dünyaya gönderimini sağlıyoruz” dedi.
“DÜNYAYA GÖNDERİMİNİ SAĞLIYORUZ”
Üzümü sıfır atık prensibiyle işleyerek tüm Türkiye ve dünyaya gönderdiklerini dile getiren Hanımeli Kadın Kooperatifi kurucusu Nuray Seymen, “Biz Kalecik'te Belediye destekli kurulmuş ilk kadın kooperatifiyiz. 2019 yılında 8 kadınla kurulduk. Kuruluş amacımız, Kaleciğin ürünlerini ön plana çıkararak kadın istihdamını arttırabilmek. Bunun için de Kalecik’in coğrafi işaretli Kalecik Karası üzümünü sıfır atık prensibiyle işleyerek tüm Türkiye ve dünyaya gönderimini sağlıyoruz. Ama daha fazla ürünle, daha fazla ülkeye satış yapmak istiyoruz. Amazon sayfalarımız açılacak inşallah. Bu şekilde daha seri ve hızlı şekilde tüm ürünlerimizin gönderimini sağlayabileceğiz” ifadelerini kullandı.
“KURULUŞUMUZ BELEDİYE DESTEKLİYDİ”
Kalecik Belediyesi tarafından destek aldıklarını vurgulayan Seymen, “Kuruluşumuz Belediye destekliydi. Duhan Başkanımız ilçeye geldikten sonra bir kadın kooperatifi kurulma kararı alındı ve bizlere ulaştı. Yer konusunda kadınlarla bir arada toplanma konusunda ve birçok konuda da kendisinin desteğini aldık. Bunun dışında birçok yerden destek alıyoruz. Bizler Kalecik’i en iyi şekilde temsil edebilmek için kendimizi anlatıyoruz ve destek vermek isteyen kişiler de gerçekten ciddi anlamda var. Hepsine buradan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“20 KADINI İSTİHDAM EDİYORUZ”
Kooperatifte 20 kadına istihdam sağlandığını belirten Seymen, “Sebze, meyve, kuru tesisimiz var. Burada aynı zamanda da meyve kuruları yapıyoruz ve piyasaya sürüyoruz. Tüm Türkiye genelinde satışta olan eriştelerimiz var. Hanımeli Kooperatifi ismiyle raflarda bulabilirler. Şuan da burada 20 kadını istihdam ediyoruz. 20 kadınla birlikte elimizden geldiği kadar ne üretebiliriz, sıfır prensibini uygulayarak hiçbir şeyi çöpe atmadan nasıl değerlendirebiliriz, kapasitemizi nasıl arttırabiliriz, daha fazla kadına nasıl dokunabiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz. 4 yıllık kooperatif olmamıza rağmen güzel işler yaptık” dedi.
“KALECİK’TEKİ BİR PAZAR OLDUK”
Kalecik’teki vatandaşlar için kooperatifin uygun bir pazar alanı oluşturduğunu ifade eden Seymen, “Hiçbir şey çöp olmadan, hepsini değerlendirerek satışını yapıyoruz. Üzümü çıkıyoruz ve çıkan şırasından önce pekmez yapıyoruz. Daha sonra çıkan posasından çıkan çekirdekleri ayırıyoruz. Ayırmış olduğumuz bu çekirdeklerden yağ elde ediyoruz. Belirli zamanlarda yeşil budama oluyor. Yeşil budama da ağacın ilk çıkan yaprakları budanıyor. Bu yaprakları topluyoruz ve ilk çıkan yapraklarını alarak sarmalar yapıyoruz. İlk önce yaprakları bu şekilde değerlendiriyoruz. İkinci aşamada üzümler bağlardan toplandıktan sonra köydeki kişiler bazen üzümlerini işleyemiyorlar. Vatandaşlar üzümlerini bize getiriyorlar ve biz de işliyoruz. Biz aynı zamanda Kalecik’teki bir pazar olduk. Bu sayede Kalecik halkının da çok fazla dışarıda pazar aramasına gerek kalmadı” sözlerine yer verdi.
“VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ”
Kooperatif olarak üzümün hiçbir şeyinin çöp olmasını istemediklerini söyleyen Seymen, “Şimdi Kalecik isim olarak diğer Ankara’daki ilçelerden farklı. Mikro klima özelliğine sahip bir ilçe burası. Burada yetişen üzüm bağı farklı bir yakın ile götürüyorlar. Orada dikimini yapıyorlar ve aynı özelliği vermiyor. Sadece Kalecik toprağında göstermiş olduğu özelliğinden dolayı diğer üzümlerden daha farklı. Daha küçük taneli, daha sulu ve tadı boğazı yakan keskin bir taba sahip. Bu da diğer üzümlerden ayıran en önemli özelliğinden birisi. Biz de kooperatif olarak Dünyaca ünlü bir üzümün hiçbir şeyinin çöp olmasını istemiyoruz. Elimizden geldiği kadar en iyi şekilde değerlendirerek insanların hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.