Ankara'da ulaşıma "zorunlu" yüzde 30 zam yapıldı!

Ankara'da ulaşıma "zorunlu" yüzde 30 zam yapıldı!

Ankara’da toplu taşımaya yüzde 30 oranında zam yapıldı. Bugünden itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre tam biniş ücreti 2.50 liradan 3.25 TL’ye çıkarıldı. Dolmuşlarda ise kısa mesafe 3.50, uzun mesafe 4 TL oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Ankara Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan kararla toplu ulaşımda tarife değişikliğine gidildi. Başkent genelindeki toplu taşımaya yüzde 30 oranında zam yapıldı. EGO’lar, ANKARAY, metro, teleferik, dolmuş, ÖTA ve ÖHO'larda yeni ücret tarifesi 2 Eylül yani bugün saat 06.00'dan itibaren geçerli olacak.

BÜYÜKŞEHİR: “ZORUNLU” ZAM

Büyükşehir’den yapılan açıklamada, doğalgaz, elektrik, akaryakıt ile araç bakım ve onarım giderlerindeki artışlar nedeniyle özel toplu taşıma işleticilerinin de talebi doğrultusunda toplu ulaşımda “zorunlu” tarife değişikliğine gidildiğinin altı çizildi. Açıklamada EGO’nun yıl sonunu tahmini 630 milyon lira zararla kapatması öngörüldüğü ve belirlenen tarifenin makul bir tarife olduğunun altı çizildi. Ankara’da toplu taşımaya 3 yıldır artış yapılmadığı da belirtildi. Her üç yolcudan birinin ücretsiz seyahat hakkından yararlandığı da kaydedildi. 

2.50 TL’DEN 3.25’E YÜKSELTİLDİ 

UKOME tarafından alınan karar doğrultusunda 2 Eylül yani bugünden itibaren geçerli olmak üzere Başkent’te ulaşıma yüzde 30 oranında zam yapıldı. Yeni tarife oranlarına göre Ankarakart ile yapılan tam binişler 2.50 TL’den 3.25 TL’ye yükseltildi, 1.75 TL olan indirimli öğrenci biniş ücreti ise değişmedi. 3 lira olan "kullan at" bilet bir biniş ücreti ve kredi kartı ile biniş ücreti 4 lira olarak belirlendi. 1 lira olarak uygulanan 75 dakikalık tam Ankarakart transfer ücreti, EGO otobüsleri, Ankaray, Metro, Teleferik, Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTA) ve Mavi Özel Halk Otobüsleri'nde (ÖHO) 1 lira 60 kuruş olurken, indirimli Ankarakart transfer ücreti 25 kuruştan 75 kuruşa yükseldi.

ilce-ilce-yeni-bilet-tarifesi,-ilcelerdeki-yeni-zamli-tarifeler,-toplu-tasimaya-yuzde-30-oraninda-zam,,.jpg

ÖĞRENCİYE ABONMAN 

Ayrıca EGO Genel Müdürlüğünün önümüzdeki günlerde hayata geçirmeyi planladığı yeni uygulama ile öğrenciler, 60 liraya alacakları 200 binişlik öğrenci EGO abonman kartı ile seyahat edebilecek. Sadece EGO’ya ait otobüs, metro ve teleferikte kullanılacak olan ‘Abonmankart’ta aktarma olmayacak.

ilce-ilce-yeni-bilet-tarifesi,-ilcelerdeki-yeni-zamli-tarifeler,-toplu-tasimaya-yuzde-30-oraninda-zam,,,,.jpg

MİNİBÜSTE UZUN MESAFE 4 TL

Şehir içi hizmet veren minibüs dolmuş yolcu ücretleri de arttı. Oda tarafından 3 TL olarak uygulanan kısa mesafe minibüs ücreti 3.50 TL, 3.50 TL olan uzun mesafe minibüs ücreti ise 4 TL olarak belirlendi. Çevre ilçe sınırlarında hizmet veren minibüslerin tam yolcu ücreti 3 TL, indirimli yolcu ücreti ise 2 TL olarak belirlendi.

İLÇE İLÇE YENİ BİLET TARİFESİ

Öte yandan Ankara’nın çevre ilçelerinde ulaşım ücretlerine de zam yapıldı. Şehir merkezine uzak ilçelerdeki yeni zamlı tarifeler şöyle:

Ankara-Hasanoğlan: 4.25 TL
Ankara -Lalahan: 4.25 TL
Ankara -Akyurt: 4.25 TL
Ankara -Çubuk: 4.50 TL
Ankara -Elmadağ: 4.75 TL
Ankara -Kahramankazan: 5.25 TL
Ankara -Ayaş: 7.25 TL
Ankara -Kızılcahamam: 9.25 TL
Ankara: -Kalecik: 9.25 TL
Ankara -Balâ: 9.50 TL
Ankara -Kızılcahamam: 11.75 TL
Ankara-Polatlı: 13 TL
Ankara-Haymana: 13 TL
Ankara-Çamlıdere: 15.75 TL
Ankara-Güdül: 15.75 TL
Ankara-Beypazarı: 15.75 TL
Ankara-Nallıhan: 26 TL
Ankara-Evren: 26 TL

ilce-ilce-yeni-bilet-tarifesi,-ilcelerdeki-yeni-zamli-tarifeler,-toplu-tasimaya-yuzde-30-oraninda-zam,,,.jpg

MAVİ OTOBÜSLER ANKARAKART UYGULAMASINA GEÇTİ

Diğer bir yandan Başkent’teki 200 adet mavi özel halk otobüsü (ÖHO) de Ankarakart uygulamasına bugünden itibaren geçiyor. Kısa adı ÖTA olan özel taşıma araçlarının ise ne zaman Ankarakart uygulamasına geçeceği bilinmiyor. 

OSMAN AKDOĞAN/ İLKSAYFA-

Gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.