Ankara'da sahte gıda krizi: Ambalajları taklit ediyorlar
Ankara İl Jandarma Komutanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde yaklaşık 298 ton sahte gıda ele geçirildi. Konuya ilişkin Gıda Mühendisleri Odası YK Başkanı Yaşar Üzümcü, ambalajların taklit edildiğini söyledi.
Ankara İl Jandarma Komutanlığı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İvedik'te bir işletmede yapılan arama ve kontrolde, piyasa değeri yaklaşık olarak 97.000.000 TL olan 155 Ton Peynir, 140 Ton Tereyağ, 2500 Kg içi peynir dolgulu biber, 350 kg sucuk, 100 kg salça, 2.850.000 adet değişik markalarda etiket ve 30 adet peynir ve tereyağ üretiminde kullanılan makine olmak üzere yaklaşık toplam 298 ton sahte gıda ele geçirildi.
Olayla ilgili şahıslar gözaltına alınarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi.
Ankara'da sahte gıda krizine ilişkin İlksayfa'ya konuşan Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, sahte gıda satan kişilerin kullandığı yöntemleri şöyle özetledi:
"Birincisi, bu kişiler piyasada bilinen, güvenilen büyük firmaların taklidi ambalajlar yaparak bunların içine kendi ürettikleri sahte gıdaları koymuşlar.
İkincisi piyasada tarihi geçen gıdaları toplamışlar. Bunları bir işlemden geçirip tekrar ambalajlayıp satmışlar.
Üçüncüsü de taklit ve tağşiş dediğimiz kısım. Yani tağşiş yapmışlar. Şöyle ki içerisinde doğal olarak bulunmayan bileşenleri dışarıdan eklemişler et ve süt ürünlerine (nişasta, mısır unu vb). Dolayısıyla bütün bunların hepsi tüketicinin hem sağlığını hem cebini tehdit ediyor."
"GIDA DENETİMLERİNİN YETERLİ VE ETKİN YAPILMASI GEREKİYOR"
Bu gibi durumlarda halkın da dikkatli olması gerektiğini ancak öncelikle devlete görev düştüğünü kaydeden başkan Üzümcü, "Gıda denetiminin yapılması kamunun temel görevlerinden biridir. Halkın sağlığını koruması için gıda denetiminin yeterli ve etkin şekilde yapılması gerekiyor. Bu mesela son yapılan denetimlerle ilgili de Tarım ve Orman Bakanlığını ve orada çalışan bizim denetçi arkadaşlarımızı kutluyorum. Emeklerine sağlık" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN GIDA ENFLASYONU ÇOK CİDDİ"
Bu tür merdiven altı üretimlere göz açtırılmaması gerektiğini vurgulayan Üzümcü, enflasyona da dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle günümüzde son yıllarda enflasyon çok ciddi şekilde artış gösterdi. Gıda enflasyonu hakkında şöyle bir rakam var OECD ülkeleri içerisinde Türkiye'nin gıda enflasyonu kendisinden sonra gelen 30 ülkenin enflasyon oranının toplamına eşit. Çok ciddi, iyi düşünmemiz gereken enflasyon durumu var."
"KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARA FIRSAT ÇIKIYOR"
"Şimdi bu enflasyonist ortamlarda maalesef bu tür sahtekarlara, kötü niyetli kişilere fırsat çıkıyor. Özellikle alım gücü düşen dar ve sabit gelirli kişiler ucuz gıdaya yöneliyor. Bunlarda işte az önce bahsettiğim çeşitli hilelerle, insan sağlığını tehdit edici şeylerle, halk sağlığına zarar veriyor."
HAMMADDE FİYATINDAN DÜŞÜK OLMAMALI
Tüketicilerin aldığı ürünün fiyatının hammadde fiyatıyla aynı olan hatta hammadde fiyatından düşük olan gıdalara şüpheli yaklaşmaları gerektiğine dikkati çeken Üzümcü, "Eğer bir ürün piyasadaki aynı diğer ürünlerden çok daha düşük fiyata satılıyorsa bunda hile olabileceği göz önüne alınmalı" ifadelerini kullandı.
Üzümcü, ayrıca şunları ekledi:
"Şunu da tekrar etmek istiyorum; tüketicilerin bildiği, güvendiği, daha önce denediği gıdaları almasında fayda var. Eğer tüketici bir gıdadan şüphelenirse Tarım ve Orman Bakanlığının ALO 174 gıda hattına şikayette bulunabilir anında"
"BİREBİR AYNISINI YAPIYORLAR"
Vatandaşların sahte gıdayı anlamasının çok zor olduğunu, taklit ve tağşişi yapanların teknolojiyi de yakından takip ettiklerini kaydeden Başkan Üzümcü, orijinal gıdanın birebir aynısını yaptıklarını vurguladı.
Gerçeğinden duyu organlarıyla ayırt etmenin çok zor olduğunu ifade eden Yaşar Üzümcü, şunları kaydetti:
"Bu tür gıdalar sadece laboratuvarlarda analizler sonucu net bir şekilde anlaşılabilir. Zincir marketlerde bu tarz durumların olmayacağını düşünüyorum çünkü bu satın alma işlemleri daha kurumsal ve daha ciddi yaptıklarını biliyorum"
"GÜNÜ GEÇMİŞ ÜRÜNLER"
Ankara'da ele geçirilen sahte gıdalarda kullanılan yöntemin günü geçmiş ürünleri toplamak olduğunu kaydeden Üzümcü, bunlar içerisinde insanı sağlığından edebilecek bakteriler ve virüslerin gelişmiş olabileceğine vurgu yaptı. Üzümcü, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Küfler burada toksinler üretebilir. Bunları tükettiğinizde gıda zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. Nedir bunlar, ilk etapta mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, kusma gibi belirtiler gıdayı tükettikten birkaç saat sonra meydana gelmişse hemen gıda zehirlenmesinden şüphelenmeliyiz ve yine aynı şekilde Tarım ve Orman Bakanlığına şikayet etmeliyiz. Bu bir salgın halinde olmuşsa bu işin içine Sağlık bakanlığı ve emniyette girer. Az ama güvenilir gıda almak kesinlikle ucuz gıda diyerek hem sağlıktan hem paradan olmaktan çok daha iyidir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.