Uzmanı uyardı: Bayramda bir anda yemeğe yüklenmeyin

Uzmanı uyardı: Bayramda bir anda yemeğe yüklenmeyin

Ramazan ayı ile birlikte pek çok vatandaş beslenme alışkanlıklarında değişikliğe gitti. Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, Ramazan bayramında aşırıya kaçılmaması adına beslenme programının püf noktalarını Ulus’a anlattı.

Bayramın en güzel yanı şüphesiz ki aile ziyaretleri, kurulan o uzun sofralar ve birbirinden lezzetli yemekler. Fakat sofrada geçirilen sürenin uzaması, artan yiyecek çeşitliliği İle birlikte porsiyon kontrolü yapılamaması; gün sonunda mide ve bağırsak sorunları yaşamanıza neden olabilir. Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni değişti, yaşanan uzun açlıklardan dolayı metabolizma hızı yavaşladı. Şimdi eski rutine vücudu yormadan dönme zamanı. Peki, hem bayram sürecini keyifle geçirmek hem de bedenimizi yormamak için neler yapmalıyız? Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, Ramazan bayramında nasıl beslenilmesi gerektiğinin püf noktalarını Ulus’a anlattı. İşte, detaylar…

dilara.jpg

KAHVALTINIZI PROTEİN AĞIRLIKLI YAPIN

Güneş, bayram sabahlarında genellikle uzun sofralar ve zengin kahvaltı çeşitleri tercih edilse de, kahvaltıyı sağlıklı bir şekilde geçirmek için hafif besinler tüketmenin faydalı olduğunu kaydetti. Güneş, börek, pişi, hamur işleri gibi karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler yerine, “Yumurta peynir gibi protein içeriği yüksek besinlerle kahvaltıya başlayın” diyerek protein içeriği yüksek besinlerle kahvaltı yapmanın önemine dikkat çekti. Güneş, bu durumun günün ilerleyen saatlerinde karbonhidrat oranı yüksek yiyeceklere karşı daha kontrollü olmanıza olanak tanıdığını ifade etti.

kahvalti-sofrasi.jpg

PORSİYON KONTROLÜNE DİKKAT EDİN

Ramazan ayında yaşanan uzun açlık süresinin ardından metabolizma yavaşlamış olabiliyor. O sebeple de bayramda büyük porsiyonlarla birden yemek, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Bu noktada da bayramda porsiyon kontrolüne dikkat etmenin büyük bir öneme sahip olduğunu kaydeden Güneş, “Ramazan ayı boyunca dinlenmiş metabolizmaya ve sindirim sistemine bir anda yüksek porsiyonlarla yüklenmek; hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin yanı sıra kan şekerinde ani dalgalanmalara da yol açacaktır” ifadelerini kullandı. Az az ama sık sık beslenilmesi gerektiğine işaret eden Güneş, şunlara değindi:

“Uzun süre açlıkla birlikte yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmak için sık ve içeriği güzel öğünler yapmak önemli. İkram edilen her şeyi, servis edilen miktarlarıyla yemek zorunda değilsiniz. Hayır diyebilir ya da tadımlık alabilirsiniz. Ayrıca varsa şerbetli tatlılar yerine ilk tercihiniz sütlü tatlılar olmalıdır.”

porsiyon-kontrolu.jpg

“TATLI YANINDA DENGELEYİCİ BESİNLER TÜKETİN”

Porsiyon kontrolüne dikkat etmenin bir diğer önemli noktası ise şerbetli tatlı tüketimidir. Tatlı tüketiminde porsiyonları kontrol etmenin günün ilerleyen saatlerinde daha rahat hissetmenizi sağlayacağını ifade eden Güneş, “Tatlı tüketimini gün içinde ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek yapın” dedi. Ayrıca, şerbetli tatlıların yanında dengeleyici içecekler tüketmenin kan şekerini dengeleyeceğini ve ani yükselmelere karşı koruyucu etkiye sahip olduğuna değinen Güneş, “Tatlının yanında süt, sütlü kahve, ayran, yoğurt veya kefir gibi besinler tercih edebilirsiniz” dedi.

tatli.jpg

AKŞAM YEMEĞİNİZİ HAFİF TUTUN

Uzun geçen Ramazan ayı sonrası bayram boyunca gündüz saatlerinde fazla kalorili ve ağır yemekler tüketilmiş olabiliyor. Eğer gün içinde yüksek kalori aldıysanız, akşam yemeğini hafif geçirmek büyük önem taşıyor. Akşam öğünü için öneride bulunan Güneş, “Gün içinde yüksek kalori aldıysanız akşam yemeğini hafif geçirin. Mevsime uygun bir sebze yemeği, yanında yoğurt ve salata ile yeterli bir öğün olacaktır” dedi. Bu sayede sindiriminiz daha kolay olur ve geceyi rahat bir şekilde geçirirsiniz.

BOL SU İÇİN VE VAKİT BULDUKÇA YÜRÜYÜN

Bayramda su tüketimi de büyük önem taşıyor. Gün içinde yeterli miktarda su içmek, sindirim sisteminizin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırma da büyük rol oynar. Su içmenin tokluk hissini artırarak, gereksiz atıştırmaların önüne geçer. Bunun yanı sıra, bayram boyunca vakit buldukça yürüyüş yapmanız da oldukça faydalıdır. Bu hem sindiriminizi kolaylaştırır hem de fazla kalorilerin yakılmasına yardımcı olur. Güneş, “Gün içinde bol su tüketmeye özen gösterin. Vakit buldukça yürüyüşler yapın” dedi.

Kaynak:Ulus gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.